"EKSPO 2027" U SRBIJI? Zemlja talenata, inovativnih i kreativnih ljudi

V. N.

30. 06. 2022. u 07:00

BEOGRAD je ušao u trku za organizaciju Međunarodne specijalizovane izložbe „Ekspo 2027” u oštroj konkurenciji sa još četiri kandidata – Malaga (Španija), Blumington (Minesota, SAD), Puket (Tajland) i San Karlos de Bariloče (Argentina).

ЕКСПО 2027 У СРБИЈИ? Земља талената, иновативних и креативних људи

Delegacija Srbije predstavila kandidaturu Beograda za „Ekspo 2027“, Foto PKS

Beograd bi od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine, uz veliku podršku poslovne zajednice koja okuplja oko milion domaćih i stranih kompanija koje posluju u našoj zemlji i regionu, mogao tri meseca da bude domaćin ove svetske manifestacije.

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, predstavio je kandidaturu Beograda na 170. Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) u Parizu:

„Moderna Srbija je danas zemlja talenata, inovativnih i kreativnih ljudi, mladih koji uče jezike budućnosti sa potencijalom da budu lideri i uspešni preduzetnici.“

Beograd favorit za domaćina tematske svetske izložbe, Foto PKS

Srbija, inače, ovih dana obeležava završetak školovanja druge generacije osnovaca koja je, uz ostale predmete, imala i obavezno programiranje. Zajedno sa onima koji su prošle godine završili osnovnu školu, sada i zvanično ima 120.000 digitalno pismenih mališana koji su igrajući se u pajtonu, skreču, pajgejmu… učili programiranje - programirajući tako svoj uspeh i svoju budućnost.

„Pozivam vas da date šansu ovim mladim ljudima u 2027. da zajedno igraju za preduzetništvo i za budućnost“, poručio je, između ostalog, predsednik PKS.

Marko Čadež, predsednik PKS, Foto PKS

Srbija je 7. juna podnela dosije kandidature za organizovanje specijalizovane izložbe Play for Humanity – Sport and Music for All - "Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve".

* * * * * * * *

Da li znate?

• Srbija je jedina u Evropi i jedna od 11 zemalja u svetu u kojima deca uče programiranje u osnovnim školama.

• Svaki treći vetrogenerator ugrađen u evropske vetrenjače proizveden je u Srbiji.

• Svaka treća malina na svetskom i svaka druga na evropskom tržištu, proizvedena je i ubrana u našim malinjacima.

• Jedan od najboljih softvera za uštedu električne energije, koji koristi sve više gradova u Evropi i Americi, proizveden je u Srbiji.

• U londonskom poslovnom kvartu Canary Wharf nalaze se pametne, solarne klupe, proizvod naše startap kompanije Strawberry energy.

• Samo u prošloj godini, srpski IT kreativci u svet su plasirali 35 video-igara.

• Srpski IT-evci iz firme 3 Lateral prvi su u svetu  razvili tehnologiju za kompletnu digitalizaciju ljudskog lika i pokreta.

• Srbija je rodno mesto nekih od najsavremenijih dostignuća u oblasti telemedicine, analitike u biomedicini, energetike, poljoprivrede, upotrebe veštačke inteligencije...

Svetu smo podarili izume koji su menjali tokove civilizacije, šampione u sportu, umetnosti...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)