NORVEŠKI MODEL ZA ENERGETSKI ODRŽIV ZAPADNI BALKAN: Zaboravite ugalj, ulažite u „zeleno”

V.N.

30. 11. 2022. u 07:00

NOVI kapaciteti proizvodnje električne energije iz vetra, sunca i hidroenergije, unapređenje postojeće i izgradnja nove prenosne mreže i skladišta električne energije, koji bi uključili i vodonik - projekti su od vitalnog značaja za proces dekarbonizacije regiona i prelazak na obnovljive izvore energije.

НОРВЕШКИ МОДЕЛ ЗА ЕНЕРГЕТСКИ ОДРЖИВ ЗАПАДНИ БАЛКАН: Заборавите угаљ, улажите у „зелено”

Foto: Shutterstock

Kako obezbediti dovoljne količine energije i energenata - najvažnije je pitanje sa kojim se suočava svet. Pred liderima Zapadnog Balkana je zadatak da zajedno dođu do rešenja na korist svojih privreda i građana. Iskustva nordijskih zemalja, posebno Norveške, mogu celom regionu da pomognu u ostvarivanju energetske sigurnosti i bezbednosti.

Mogućnost ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu, bila je tema i regionalne konferencije u Beogradu na kojoj su učestvovali čelni ljudi Zapadnog Balkana i predstavnici poslovne zajednice.

„Saradnja je jedini način da izađemo iz energetske krize sa kojom smo svi suočeni“, poručio je tom prilikom Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije:

 „Srbija i region se suočavaju sa geopolitičkiim izazovima koji nam pokazuju koliko smo zavisni i oslonjeni na neodržive, stare načine proizvodnje, distribucije i potrošnje energije i energenata. Mora da se radi na pronalaženju drugačijih rešenja u toj oblasti, a iskustva Norveške u tome mogu da nam pomognu“, rekao je predsednik PKS.

Izazovi i rešenja

Pred regionom su veliki izazovi u energetskom sektoru, posebno kada je reč o proizvodnji električne energije.

Primera radi, Norveška proizvodi 98 odsto električne energije iz obnovljivih izvora, a region svega 33 procenta.

Zato su neophodna velika, strateška i dugoročna ulaganja, uspostavljanje regionalne Berze električne energije i biomase, dodatno umrežavanje sistema električne energije, gasnih interkonektora i naftovoda, strogo sprovođenje energetskih politika, izgradnja i revitalizacija novih i postojećih energetskih postrojenja...

U oblasti energetike potrebne su brojne reforme, promena naših navika, ali i ogromna ulaganja, između 17 i 32 milijarde evra narednih godina, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, navodeći da nema lakih ni jednostavnih rešenja, ali da se sve to mora preduzeti, jer ćemo se u suprotnom suočiti sa katastrofom.

Region uvozi značajne količine energije, ima velike gubitke u prenosu i potrošnji i značajno visok udeo fosilnih goriva i emisije gasova staklene bašte, a nizak nivo zelene energije, tehnološki zastarele sisteme za proizvodnju struje...

Upravo ovi izazovi otvaraju vrata za nove investicije i nastavak započetih u regionu, gde su aktivna norveška ulaganja u vetroparkove, hidrocentrale i solarne elektrane.

Aktuelni projekti od regionalnog značaja, ali u prvom redu za Srbiju, jesu Transbalkanski koridor koji se realizuje, zatim nove hidroelektrane na gornjem toku Drine, hidroelektrana Bistrica i HE Đerdap 3…

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)