EU ZA PREDUZETNIKE: Privreda Srbije u programu jedinstvenog tržišta Evrope

V.N.

30. 11. 2022. u 11:40

SRBIJA bi do kraja godine mogla da potpiše sporazum sa Evropskom komisijom i uđe u program jedinstvenog tržišta Evropske unije (Single market program), iz koga se finansira i Evropska mreža preduzetništva (EEN), čije usluge je od 2008. godine koristilo više od 18.000 domaćih malih i srednjih preduzeća, a više od 6.000 firmi je učestvovalo na bilateralnim sastancima i posetama kompanijama u svetu.

ЕУ ЗА ПРЕДУЗЕТНИКЕ: Привреда Србије у програму јединственог тржишта Европе

Foto: PKS

EEN Srbija konzorcijum organizovao je više od 9.500 međunarodnih poslovnih sastanaka kako bi se naše firme povezale sa inostranim partnerima, unapredile i proširile svoj biznis, kaže Jovana Stanojević, rukovodilac Centra za EU integracije Privredne komore Srbije.

„Domaća preduzeća najviše učestvuju na treninzima i koriste savetodavne usluge koje pružaju eksperti Mreže, čak 75 odsto, i to na teme kao što su inovacije, pristup stranom tržištu, mogućnosti finansiranja, propisi i standardi EU. Očekujemo da do kraja godine Srbija potpiše sporazum sa Evropskom komisijom i uđe u Single market program EU iz koga se finansira i EEN mreža, što će omogućiti nastavak podrške malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima”, ističe Stanojević.

Podseća da je tokom 2020. i 2021. srpski konzorcijum bio organizator i koorganizator 159 događaja na kojima je više od 1.600 kompanija održalo preko 2.800 B2B sastanaka u cilju pronalaženja poslovnih partnera i internacionalizacije svog poslovanja.

Poslednji u nizu B2B događaja koji je organizovao EEN Srbija konzorcijum su bili međunarodni sastanci održani u okviru VII Međunarodnog foruma o saradnji koji je održan početkom novembra u Trebinju, dok je na Beogradskom sajmu održana konferencija namenjena proizvodnim kompanijama gde su učesnici imali priliku da od eksperata iz različitih oblasti, kroz interaktivnu diskusiju i prezentacije, saznaju na koji način da unaprede svoje poslovanje i lakše prevaziđu izazove sa kojima se susreću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)