KAD "PODIVLJAJU" ČUČUK STANA I PIROTSKI ĆILIM: Jedinstvene modne kolekcije mladih dizajnerki iz Srbije (FOTO)

V.N.

30. 11. 2022. u 16:15

MLADE srpske modne dizajnerke i preduzetnice Neda Petrović iz Jagodine i Tijana Daić iz Novog Sada stvaraju jedinstvene kolekcije odeće, obuće i torbe modernog dizajna, sa tradicionalnim motivima srpske i svetske istorije, oduševljavajući ljubitelje mode u zemlji i inostranstvu.

КАД ПОДИВЉАЈУ ЧУЧУК СТАНА И ПИРОТСКИ ЋИЛИМ: Јединствене модне колекције младих дизајнерки из Србије (ФОТО)

Foto: PKS

Inspirisane tradicionalnim nasleđem Srba i naroda sa prostora Balkana, hajdučkim ciklusom epske narodne poezije, posebno likom znamenite srpkinje Čučuk Stane, kao i antikom, Starim Egiptom, helenskom civilizacijom i Zapadnim rimskim carstvom i orijentalnim svetom, uspele se da iznedre autentične kolekcije, čije se stvaralaštvo ne kreće u smeru globalističke kulturne struje modne industrije.

Moda - ogledalo društva

„Odrastala sam uz svog dedu, koji je po profesiji tehnolog tekstila i koji je ceo život proveo u modnoj industriji. Kao dete sam oformila čvrstu želju da krenem sličnim putem“, priča Neda.

Diplomirala je modni dizajn krajem prošle godine i istog dana započela rad na stvaranju sopstvenog brenda – „Neda Porphyrozei“. 

„Iako dizajniram nosive i savremene odevne komade, oplemenjujem ih tradicionalnim simbolima i stilizovanim elementima istorijskog nasleđa“.

Za sebe kaže da je jedna od malobrojnih dizajnera čije se stvaralaštvo ne kreće u smeru globalističke kulture:

„Nikada nisam podržavala pojam jednakosti u kontekstu međunarodne modne scene. Moda je kroz istoriju postavljala regionalne, kulturološke i sociološke razlike i bila je ogledalo svakog društva“.

Od Beograda, preko Torina, do...

Neda i Tijana su se upoznale pre nekoliko godina i započele saradnju jer, kako kažu, njihovi modeli dele istu emociju. Prvi zajednički nastup imale su na Belgrade Fashion Week-u, reviju na Serbia Fashion Week-u, a zatim je nedavno usledio odlazak u Torino na Nedelju mode. Svaki model obuće koji Tijana Daić kreira inspirisan je istorijskom temom, od orijentalnog istoka do motiva pirotskog ćilima. Veliki uticaj na njeno interesovanje za umetnost i modu došao je iz porodice.

„Obe bake su se bavile izradom odevnih predmeta pa sam i ja, kao mala, uz njih šila haljine sebi i drugaricama“, priča Tijana.

Brend „Wild Design“ nastao je 2016. godine, kada je poželela da u svom cipelarniku ima jedinstvene komade obuće koje nije bilo moguće nigde kupiti.

„Tako je moja ideja pretočena u proizvodnju obuće i torbi od najkvalitetnije kože. Specifičnost brenda ogleda se u ručnom radu kao i u mogućnosti svakog kupca da učestvuje u procesu stvaranja svog ‘Wild’ para obuće, odabirom boje, vrste kože i mnogobrojnih detalja“.

Tijana voli srpsku tradicionalnu umetnost, pa mnoge modele ukrašava vezovima sa motivima pirotskog ćilima:

„Najdraža mi je šara ’sovra’ koja, prema legendi, predstavlja simbol iz perioda nastanka čovečanstva. Sovra, stari naziv za sto, namenjena je da u čoveku podstakne mudrost, veštinu razgovora za stolom i donošenje ispravnih odluka“.

Pored tradicionalnih vezova, rese su takođe lični pečat njenog brenda i detalj sa kojim je „Wild Design“ postao prepoznatljiv u regionu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)