KASOM DO POŠTENIJE KONKURENCIJE: Ministarstvo finansija odobrilo nove subvencije za e-fiskalizaciju, prijave od 15. marta do 5. aprila

J. Su.

10. 03. 2022. u 09:24

OD 1. maja ove godine, svi privredni subjekti koji su obveznici sistema fiskalizacije, moraće da budu u tom sistemu. Do sada se prijavilo više od 130.000 firmi, a skoro 125.000 je dobilo i od države subvencije, pa im je isplaćeno 100 evra po fiskalnom uređaju i isto toliko po prodajnom mestu. Među onima koji će morati da imaju fiskalne kase su i trgovci i preprodavci na pijacama.

КАСОМ ДО ПОШТЕНИЈЕ КОНКУРЕНЦИЈЕ: Министарство финансија одобрило нове субвенције за е-фискализацију, пријаве од 15. марта до 5. априла

Ministar Mali u obilasku e-fiskalizovanih radnji / Foto Tanjug

- Ranije nisam imao obavezu da imam fiskalnu kasu, za robu koju sam prodavao na zatvorenoj tezgi, na pijaci - ispričao nam je Goran Zarić, vlasnik "Moja tezgica" na pijaci na Karaburmi. - Sada to moram da imam i ne predstavlja mi neki problem, jer mi ništa ne menja u poslovanju. Neki ljudi su nestrpljivi i možda neće čekati račun, ali meni to ne predstavlja problem. Nabavio sam malu fiskalnu kasu, koja radi na baterije. Iako sam bio među prvima kada sam je poručio, tek mi je stigla prošle nedelje, zbog velike potražnje. Očekujem da već sledeće nedelje krenem sa njom da radim. Sada ubacujemo robu. Dobio sam elektronski sertifikat od Poreske uprave. Mi smo mala trgovinska radnja i prodajemo mešovitu robu. Od kućne hemije, šrafova, papirne galanterije...

Kako nam je ispričao, uzeo je subvencije države i vrlo brzo, po prijavi, legle su mu pare na račun. Iskoristio je sve pogodnosti koje država nudi, pa ne mora iz svog džepa da izdvaja novac. Pare koje je dobio pokrivaju troškove kase i platnih kartica koje sada treba da izvadi.

Većina prodavaca na pijaci su poljoprivredni proizvođači i oni ne podležu fiskalizaciji, objašnjavaju u Ministarstvu finansija. U Beogradu ih je ukupno 3.663, a preprodavaca, odnosno trgovaca ima 1.151. Od tog broja, 223 su za prehranu, a 928 je ostala roba - hemija, odeća...

- Sa aspekta Poreske uprave, svako ko proizvodi poljoprivredne proizvode, bez obzira na oblik organizovanja, da li je individualac ili gazdinstvo, ne mora da ima fiskalnu kasu - objašnjava Saša Dulić, pomoćnik direktora Poreske uprave. - Mnogi hoće da nabave fiskalnu kasu, jer žele da pokažu da su odgovorni građani, da plaćaju porez, svesni su šta to znači za državu. Niko ko radi legalno nema problem da ima fiskalni uređaj. Preprodavci, bez fiskalne kase, jednostavno nisu konkurencija onima koji to imaju. Nove fiskalne kase su potpuno pogodne za otvorenu prodaju. Imaju baterije na napajanje, kao mobilni telefoni.

Kako objašnjava Dulić, trebalo bi u što kraćem roku da se uđe u novi model fiskalizacije. Poslednji dani aprila su krajnji rok za to i definitivno neće biti produžen.

Nove fiskalne uređaje, najkasnije od maja, moraće da imaju i pojedina poljoprivredna gazdinstva. Ona koja vode poslovne knjige i barataju - gotovinom. Individualni poljoprivredni proizvođači, koji prodaju sopstvene prozvode, u ne tako velikim količinama, i dalje su oslobođeni evidentiranja prometa preko fiskalnog uređaja.

U Ministarstvu finansija potvrđuju da se obveznikom fiskalizacije smatra i nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, ukoliko se opredelio da vodi poslovne knjige. Odnosno, obveznik je PDV, koji obavlja promet na malo, poljoprivrednim proizvodima, bez obzira na mesto prodaje, kao i da li prodaje sopstvene proizvode ili je reč o preprodaji.

- Od obaveze fiskalizacije izuzeta je prodaja sopstvenih poljoprivrednih proizvoda na pijačnim tezgama i sličnim objektima - navode u Ministarstvu finansija. - Od toga su oslobođeni i oni koji prodaju na drugim mestima u skladu sa posebnim propisima, kojima se uređuju male količine primarnih proizvoda životinjskog porekla, odnosno biljne hrane.

STO EVRA

MINISTARSTVO finansija otvoriće novu prijavu za subvencije firmama da se prijave za e-fiskalizaciju. Kao i prethodni put, sve prijave će ići preko portala E-porezi. Firme će moći da dobiju 100 evra po uređaju i 100 evra za svaki objekat.

Kako je rekao ministar finansija Siniša Mali, prijave će trajati od 15. marta do 5. aprila.

DOMAĆI POVRTARI ZADOVOLjNI

VIŠE od 15 godina prodajem naše povrće na beogradskoj pijaci. Imamo nekoliko plastenika i roba nam je sezonska. Svakog dana donosimo iz naše bašte i ne prodajemo ništa što nije kod nas ubrano. Zbog toga i mislimo da je dobro da se uvede red, ispričala nam je Vesna Budalo iz Sefkerina, kod Opova.

- Naše gazdinstvo je malo i nama ne treba fiskalna kasa, ali je odličan potez države da ih uvede onima koji se bave samo trgovinom - kazala nam je Vesna Budalo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OVO SU NOVE CENE GORIVA: Evo koliko ćemo narednih sedam dana plaćati benzin i dizel