RAZGOVORI O NOVOM ODLAGALIŠTU NAFTE: Izgradićemo skladište od 400 miliona evra

E. BOŽIĆ TALIJAN

13. 04. 2022. u 10:00

DRŽAVA Srbija sa više kompanija razmatra izgradnju skladišta nafte čija je vrednost oko 400 miliona evra, a najdalje se u pregovorima odmaklo sa švajcarskim investitorima, saznaju "Novosti". Iz Predsedništva i Vlade više puta je ponovljeno da se naša zemlja priprema za sve scenarije kako bi obezbedila sigurno snabdevanje domaćeg tržišta naftom i derivatima, a ovi pregovori to i potvrđuju.

РАЗГОВОРИ О НОВОМ ОДЛАГАЛИШТУ НАФТЕ: Изградићемо складиште од 400 милиона евра

Foto: Shuterstock

Dok tražimo partnera, paralelno se odvijaju i pregovori sa ruskom stranom kako bi bila izbegnuta mogućnost da naša država, odnosno ova nacionalna kompanija, bude na udaru sankcija Evropske unije.

EU je polovinom marta zabranila trgovanje sa ruskim državnim kompanijama, među kojima je i "Gaspromnjeft", i sa njihovim firmama u kojima one imaju više od 50 odsto vlasništva. Tako je jedino "Naftna industrija Srbije" potpala pod ove sankcije, jer su od toga izuzete kompanije koje rade u zemljama EU. Praktično, NIS-u bi od 15. maja bilo onemogućeno da uvozi sirovu naftu preko hrvatskog naftovoda "Janaf". Krajem prošle nedelje, nezvaničnu informaciju iz Brisela, da će Srbija biti izuzeta od tih sankcija, i zvaničnici i stručnjaci su ocenili kao odličnu. Međutim, oficijelne potvrde o ovoj odluci još uvek nema.

Pojedini eksperti ocenjuju da Damoklov mač ostaje da visi nad glavom Srbije, dok god je ruski kapital u NIS-u. U javnosti se spekuliše o različitim mogućnostima za rešavanje ovog Gordijevog čvora, a dva potencijalna scenarija su do sada otpala - nacionalizacija i povratak "Naftne industrije Srbije" u ruke države. Predsednik Aleksandar Vučić je odmah rekao da država neće da otima. Pre nekoliko dana kazao je da je Srbija spremna da se odrekne prava preče kupovine u NIS-u, ako hoće da je prodaju. Stručnjak za energetiku Željko Marković ocenjuje da će NIS u svakom slučaju otežano poslovati dok god je "Gaspromnjeft" pod sankcijama, bez obzira na to da li smo izuzeti.

- Pitanje je kako će to evropske firme tumačiti, a ne znamo ni kako će se dalje odvijati situacija, niti šta će biti obuhvaćeno nekim narednim paketom sankcija - objašnjava Marković. - Ako ima mogućnosti, najbolje bi bilo da Srbija otkupi tih šest ili sedam odsto akcija, jer je pitanje energetske sigurnosti da to bude u našim rukama. Neizvesno je i da li bi dugoročno taj problem bio rešen i ako bi "Gaspromnjeft" bio manjinski vlasnik.

Pojedini mediji su u utorak preneli da je azerbejdžanska državna naftna kompanija Socar zainteresovana za preuzimanje većinskog paketa akcija NIS-a i da je tim povodom u kontaktu i sa Vladom Srbije i sa većinskim vlasnikom "Gaspromnjeftom". Generalni direktor "Srbijagasa", Dušan Bajatović, nedavno je rekao da ovo pitanje može da se reši i tako što bi u vlasništvo NIS ušle ruske kompanije koje nisu na spisku sankcionisanih firmi, kao što su "Gasprom" i "Gasprom eksport", ako Evropljani na to pristanu. Paradoks je da ruski gigant "Gasprom", inače majka firma "Gaspromnjefta", nije obuhvaćen sankcijama, zato što EU i dalje od njega kupuje energente. Stručnjak za energetiku Miloš Zdravković ocenjuje da sve što se sada dešava sa NIS-om predstavlja pravno nasilje. On smatra da bi najpravičnije bilo da "Gasprom" otkupi paket akcija. Što se tiče azerbejdžanske kompanije Socar, navodi da je to velika naftna kompanija.

- Vlasnik je polja Šarl Deniz 1 i 2 i na tim poljima je njihov glavni partner "Britiš petroleum". - Imaju dobru saradnju sa Ruskom Federacijom i dugoročni ugovor za gas. Oko 30 odsto azerbejdžanskog plavog goriva ide Rusiji, a ona to preprodaje Evropi.

NESTAŠICE AKO KOMPANIJA STANE

STRUČNjAK za energetiku Željko Marković, smatra da će mnoge kompanije da budu zainteresovane da kupe akcije "Naftne industrije Srbije" i šire biznis ovde.

- Ako NIS ne bi radio to bi dovelo do nestašica - ističe Marković. - Bilo bi veoma zahtevno da se zadovolji snabdevanje našeg tržišta iz drugih rafinerija, to je na dugačkom štapu.

U javnosti su se kao potencijalni kupci pominjali i Mađarski MOL, austrijski OMV, kao i turska i kineska naftna kompanija.

VLASNIŠTVO

UDEO "Gaspromnjefta" u NIS-u je 56,15 odsto, a Srbije 29,87 procenata. Oko 10 odsto je u rukama građana, zaposlenih i bivših radnika, a ostatak pripada drugim manjinskim akcionarima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)