PROŠIRUJE SE SARADNJA SA EIB, NAJVEĆE BANKE NE TRAŽE GARANCIJE: Na berzi EU očekuju se najbolji investitori sa najboljim uslovima, rast prihoda

Novosti onlajn

13. 04. 2022. u 14:47

IZLAZAK na berzu Evropske unije, dobijanje međunarodnog kreditnog rejtinga i veliko poverenje najuglednijih finansijskih institucija najbolji su dokaz koliko je Telekom Srbija stabilan, uspešan i jak.

ПРОШИРУЈЕ СЕ САРАДЊА СА ЕИБ, НАЈВЕЋЕ БАНКЕ НЕ ТРАЖЕ ГАРАНЦИЈЕ: На берзи ЕУ очекују се најбољи инвеститори са најбољим условима, раст прихода

Foto D. Milovanović

Ovo je za TV Prva izjavio generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić, koji je uveren da će snažan rast ove kompanije doprineti dodatnom razvoju celokupne srpske privrede.

- Primer da je Telekom Srbija kao nikad finansijski stabilan i uspešan jeste proširenje saradnje sa Evropskom investicionom bankom, zvaničnom bankom EU. Mi smo prva telekomunikaciona kompanija na Zapadnom Balkanu koja je postala partner EIB i zajedno s nama investira u razvoj 5G tehnologije. Sa EIB smo prvo potpisali ugovor za Srbiju, a evo sada mogu prvi put da kažem, i to sa velikim zadovoljstvom, da ćemo proširiti saradnju na Crnu Goru i BiH. Takođe, najveće evropske komercijalne banke koje posluju u Srbiji napravile su nove poslovne aranžmane sa nama, pritom ne tražeći bilo kakve garancije od nas, što pokazuje koliko finansijske institucije veruju u srpski Telekom - naglasio je Lučić. 

Foto Promo

Kako je podsetio, Telekom je od prošle godine strateški partner najvećoj svetskoj kompaniji u telekomunikacijama Vodafonu, koji pomaže proces digitalne transformacije i da Telekom nabavlja opremu, poput mobilnih telefona za korisnike, po najboljim cenama na svetu. 

Poslednji korak u programu reformske izgradnje Telekoma kao efikasne međunarodne korporacije jeste izdavanje korporativnih evroobveznica na EU berzi, po uzoru na najbolje svetske kompanije iz tog sektora. 

- Izlazak Telekoma na evropsku berzu i to što ćemo dobiti međunarodni kreditni rejting od renomirane agencije, a obe stvari smo postigli kao prva izvorno domaća, srpska kompanija, najnovije su potvrde našeg uspeha. Izdavanjem korporativnih obveznica u EU omogućićemo najvećim međunarodnim bankama i fondovima da investiraju u Telekom Srbija, od čega će na kraju korist imati i naši akcionari. Siguran sam da će renome investitora koje ćemo dobiti na berzi, i sjajni uslovi pod kojima ćemo imati ta ulaganja, pokazati koliko smo uspešna kompanija, i to ne samo poredeći se sa ostalim telekomunikacionim firmama u Srbiji i regionu, već na nivou cele Evrope - poručio je Vladimir Lučić.

Prvi čovek Telekoma je dodao da se nada da će kompanija koju predvodi ovim potezom „povući nogu” i ostalim našim velikim uspešnim firmama da izađu na berze EU, čime bi došlo do novog rasta kompletne srpske privrede. 

Inače, kako je naglasio, dosadašnji izuzetan privredni rast Srbije i uspeh u privlačenju novih investitora je bio osnovni preduslov da Telekom bude u stanju da sve ovo postigne.

Govoreći o poslovanju Telekoma u prethodnoj godini, Lučić je naveo da je na nivou Srbije ostvaren rast prihoda od 17 odsto, dakle, samo za jednu godinu prihodi su povećani za čitavih 130 miliona evra, a kao Telekom Grupa rast je za devet odsto i beleži se 150 milijardi dinara prihoda. 

- Samo ovo je za telekomunikacije fantastičan rezultat, što znaju svi koji se u ovu industriju iole razumeju. Ali to nikako nije sve. Značajno smo povećali profitabilnost, naša dobit kao Telekoma Srbija je na kraju godine bila 13 milijardi dinara, za čitavih 2,5 puta veća nego 2020, a na kraju tekuće godine preći će 17 milijardi. Takođe, ove godine će prvi put u istoriji Telekoma Srbija, posle tačno četvrt veka, prihod preći lestvicu od milijardu evra - najavio je Lučić. 

Vladimir Lučić, Foto Tanjug

Posebno važno, kako je dodao, jeste da je Telekom takav rast prihoda bazirao isključivo na povećanju takozvane korisničke baze, za godinu dana došlo se do 150.000 novih korisnika televizije. 

- Podsetiću da smo, kada smo 2018. krenuli u projekat velike reforme Telekoma, imali samo 420.000 korisnika televizije u Srbiji, a sada ih imamo blizu 1,1 milion. S obzirom na to da ćemo od avgusta na kanalima Arena Sporta imati i englesku Premijer ligu, najatraktivniju nacionalnu fudbalsku ligu na svetu, projekcija je da ćemo u narednih godinu do najviše dve imati više od 1,3 miliona korisnika i to samo na teritoriji Srbije - istakao je Vladimir Lučić.

Time je već ispunjen naš prvi cilj: da u narednih deset godina imamo stabilan prihod i profit, da imamo sigurnu budućnost, zaključio je generalni direktor srpskog Telekoma.

Činjenicama protiv “lažnih vesti”

- Sve ovo najbolje pokazuje koliko su promašene priče da smo navodno prezaduženi, da loše poslujemo, priče koje ne prestaju da se “vrte”, iako ih svakog dana svojim rezultatima, materijalnim činjenicama, uspešno osporavamo kao lažne. A kada se dogodi sve ovo što sam najavio o uspehu Telekoma na evropskoj berzi, očekujem da će nam napokon čestitati i svi domaći ekonomski stručnjaci, bar oni koji drže do svog integriteta - poručio je Vladimir Lučić. 

Direktna korist za državu i građane 

- Sve što Telekom radi, uključujući izlazak na evropsku berzu, dobijanje međunarodnog kreditnog rejtinga, brojne investicije, povećava tržišnu vrednost i profit kompanije. Naših četiri miliona malih akcionara, i država kao većinski akcionar, i ove godine mogu da očekuju dividende, koje smo od 2012. isplatili u ukupnom iznosu od 522 miliona evra. Takođe, Telekom je jedan od najvećih poreskih obveznika u Srbiji, sve što radimo mi radimo iz Srbije, poput kupovine sportskih prava, što znači da naša država ima dobit od svih poreza koje plaćamo. A uz sve ovo, preko našeg ukupnog poslovanja, a pogotovo preko investicionog fonda za finansiranje inovativnih startapova, Telekom se trudi da bude glavni predvodnik u digitalnoj transformaciji celokupne srpske privrede - istakao je Lučić.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju