SVE JE SPREMNO ZA PRIMENU E-FAKTURA OD 1. MAJA: Osnovni cilj je postizanje transparentnosti, efikasnosti, suzbijanje sive ekonomije

Novosti online

18. 04. 2022. u 14:22

DRŽAVNA sekretarka u Ministarstvu finasija Slavica Savičić obratila se učesnicima završne obuke povodom uvođenja novog modela e-faktura za korisnike javnog sektora i rekla da je cilj skupa da njihovi predstavnici dobiju dodatne informacije i da im približi novi sistem, koji za njih počinje 1. maja.

СВЕ ЈЕ СПРЕМНО ЗА ПРИМЕНУ Е-ФАКТУРА ОД 1. МАЈА: Основни циљ је постизање транспарентности, ефикасности, сузбијање сиве економије

Foto: efaktura.gov.rs

Podsetila je da će prvo startovati javni sektor, a potom će se sistem e-faktura uvoditi i u privatni sektor.

- Osnovni cilj je postizanje transparentnosti, efikasnosti, suzbijanja sive ekonomije. To su strateški ciljevi kojim težimo, tako da e-fakture i e-fiskalizacija služe kako bismo imali bolju kontrolu nad sistemom svih transakcija u Republici Srbiji, što će doprineti i budžetu. To je bio i zahtev privrede, a ovim se i njima olakšava poslovanje - navela je Savičićeva.

Kako je objasnila, Ministarstvo finansija ima dva osnovna cilja i dva stuba daljih reformi - Zakon o fiskalizaciji i Zakon o e-fakturama.

- Zakon o e-fakturama nam je bitan jer smo uspeli da realizujemo dugogodišnji zahtev privrede, a to je da poslovanje bude transparetnije i bolje, brže i efikasnije. S druge strane, uključili smo i javni sektor, što će doprineti transparentnosti i efikasnosti. Smatramo da je ovo bitno i za privredu i za državu - rekla je Savičićeva.

Ona je dodala da je taj proces bio izazovan, jer se radi o dve potpuno nove oblasti, kao i da su oba zakona bila zahtevna.

- Što se tiče e-faktura, bio je izazov da se apsolutno uklopimo u sve trendove koji su zastupljeni u Evropi. Zakon je usklađen sa direktivama EU. Pokupili smo sve ono što smo mislili da je najbolja praksa u toj oblasti. Čini mi se da idemo i korak ispred u odnosu na druge evropske zemlje, što nam ide u prilog - rekla je Savičićeva i dodala da su pripremljeni svi tehnički aspekti za primenu e-faktura.

Podsetila je da je produkciona verzija Sistema elektronskih faktura dostupna na adresi https://efaktura.mfin.gov.rs/ od 11. aprila, kada je prva faktura uspešno prošla kroz novi sistem.

Registracija na produkcionoj verziji Sistema elektronskih faktura će se automatski preneti i na demo verziju tog sistema, u slučaju da nije otvoren nalog na novoj demo verziji. Nova demo verzija Sistema elektronskih faktura je dostupna na adresi https://demoefaktura.mfin.gov.rs/ .

Kako je napomenula, korišćenje sistema elektronskih faktura će biti besplatno.

Zakonom je propisano da od 1. maja nastupa obaveza subjekata javnog sektora da primaju i čuvaju elektronske fakture i da izdaju elektronske fakture drugom subjektu javnog sektora. Takođe, tada nastupa obaveza subjekata privatnog sektora da izdaju elektronsku fakturu subjektu javnog sektora. Obaveza subjekta privatnog sektora da primi i čuva elektronsku fakturu izdatu od strane subjekta javnog sektora primenjivaće se od 1. jula 2022. godine.

Obaveze izdavanja i čuvanja elektronske fakture u transakcijama između subjekata privatnog sektora nastupaju od 1. januara 2023. godine. To su ujedno i datumi od kada se primenjuje i obaveza da se elektronski evidentira obračun poreza na dodatu vrednost.

Završnu obuku su organizovali Ministarstvo finansija i NALED, a Marko Danon iz NALED-a kaže da se ta organizacija već dugo zalaže za uvođenje ovog sistema. Kako je rekao, to je veliki potencijal za privredu, jer se digitalizuje proces nadzora u celoj privredi, ali i za državu, koja će da ima unapređenu kontrolu – nadzor nad tim procesima. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije