(CENOVNIK) NAJJEFTINIJA PAKLICA 300 DINARA: Od 1. jula poskupljuju cigarete

B. Caranović

30. 06. 2022. u 09:11

PUŠAČI bi već prvih dana jula mogli da dožive novi nikotinski šok. Paklice cigareta će u narednim danima promeniti cene za još deset dinara naviše. Čim stignu novi cenovnici, najjeftinije će biti 300 dinara, a najskuplje 580.

(ЦЕНОВНИК) НАЈЈЕФТИНИЈА ПАКЛИЦА 300 ДИНАРА: Од 1. јула поскупљују цигарете

Foto V. Danilov

Razlog za ovo julsko poskupljenje je uvećanje specifične akcize za dinar i po po paklici.

Država će po ovom osnovu proizvođačima umesto dosadašnjih 79,75 dinara, sada plaćati 81,25 dinara. Ovo usklađivanje se radi dva puta godišnje, u januaru i julu, kada se koriguje u skladu sa akciznim kalendarom. Nakon ovog, sledi jiš ukupno šest poskupljenja.

U pitanju je norma koja je predviđena zakonom po kome se dva puta godišnje, januara i jula, sve do kraja 2025. godine, za 1,5 dinara uvećava ovaj državni namet. Uz njega se na cenu cigareta zaračunava i proporcionalna akciza od 33 odsto, koja bi trebalo da ostane i u naredne tri godine nepromenjena. Na sve to se dodaje i PDV. Zbog uvećanih državnih nameta, proizvođači će povećati cenu za 10 dinara zbog čega će najjeftinije zadovoljstvo pušače koštati 300 dinara, a oni koji vole kvalitetniji duvan, moraće iz džepa da izdvoje i 580 dinara.

Cilj ovih izmena je usklađivanje sa standardima Evropske unije, po kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici. Po tim standardima treba očekivati da će pušači u Srbiji za tri godine plaćati isto kao i nikotinski zavisnici u zemljama Evropske unije.

Ilustracija V. N.

U "Službenom glasniku" su 24. juna objavljene maloprodajne cene proizvođača duvanskih prerađevina i tompusa, a ovih dana se očekuje i za paklice cigareta. Trgovci ne očekuju primenu pre ponedeljka.

- Možda će ponegde i krenuti od 1. jula sa novim cenama, ali mnogi trgovci će taktizirati pa će gledati da ne žure sa podizanjem cene zaliha koje su nabavili po nižim cenama, da bi izbegli plaćanje većeg poreza na dobit - rekao nam je vlasnik trafike u Beogradu.

- I sa ovakvim cenama, još smo daleko od nekih evropskih zemalja, dok smo pojedine i "prešišali". Dok u Irskoj paklica cigareta košta 9 evra, u Austriji prosečna cena po pakli je 5,1 evro, u Češkoj 3,53, Mađarskoj 3,90, Sloveniji 3,69 a u Italiji 4,90 evra, dok je u Bugarskoj samo 2,5 evra.

SKUPLjA I TEČNOST

IZNOS akcize na tečnosti za punjenje elektronskih cigareta biće uvećan narednih dana za dinar po milimetru. Više cene plaćaće i oni koji koriste nesagorevajući duvan, gde će paklica takođe poskupeti u proseku za 10 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati