BUGARSKI STRUČNJAK UPOZORAVA: Cena gasa za septembar mogla bi da se poveća najmanje 30 odsto

Novosti onlajn

19. 07. 2022. u 22:54

BUGARSKA bi trebalo da se vrati pregovorima sa „Gaspromom“ kako bi obnovila deo isporuka gasa, a cena „plavog goriva“ za septembar u zemlji mogla bi da bude najmanje 30 odsto veća, izjavio je bugarski stručnjak za energetiku Ivan Hinovski.

БУГАРСКИ СТРУЧЊАК УПОЗОРАВА: Цена гаса за септембар могла би да се повећа најмање 30 одсто

Foto: Tanjug

- Sve preliminarne prognoze pokazuju da će doći do povećanja cene prirodnog gasa između 30 i 50 odsto u odnosu na sadašnju. To će se nastaviti sve dok se u Evropi ne uspostavi ravnoteža između potrošnje i potražnje, dok se ne obnove isporuke - rekao je Hinovski.

Da bi obezbedila potrebne količine gasa, Bugarska takođe treba da poveća isporuke iz Azerbejdžana i raspiše tender za sklapanje sporazuma o dugoročnim isporukama tečnog prirodnog gasa, smatra stručnjak.

Predsednika Udruženja organizacija za snabdevanje toplotom Kremena Georgijeva brine da li će zimus biti dovoljno gasa. Po njegovim rečima, prethodnih godina „Bulgargas“ je u septembru pozivao svoje klijente da razgovaraju o količini gasa koje će im biti potrebne sledeće godine.

- Nadamo se da će biti tako i ove godine, jer ako tako ne bude to će značiti da 'Bulgargas' ne zna šta će prodavati sledeće zime - istakao je Georgijev za BTV.

Bugarska državna komisija za energosnabdevanje i vodosnabdevanje (KEVR) saopštila je ranije da će cena gasa u julu biti viša za 32 odsto. Državna gasna kompanija „Bulgargas“ prodavaće gas po ceni od 186,17 leva (95,47 evra) po megavat času, dok je u junu cena bila 141,36 lava (72,49 evra).

„Gasprom“ je krajem aprila obustavio isporuke gasa Bugarskoj nakon što je Sofija odbila da plaća gas po novoj šemi u rubljama. Prema rečima premijera Bugarske, pre obustave isporuka „Gasproma“, zemlja je bila 90 odsto zavisna od ruskog gasa. Pritom, prema rečima stručnjaka, Bugarska sve vreme i dalje dobija ruski gas – ali preko posrednika i sa cenom višom do 40 odsto.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)