OD TARIFA POLA MILIJARDE: Neto prihod banaka od provizija i naknada prošle godine bio 474 miliona evra

S. B.

10. 08. 2022. u 10:30

TROŠKOVI obrade kredita, naknade i razne provizije bankama donose sve značajniju zaradu.

ОД ТАРИФА ПОЛА МИЛИЈАРДЕ: Нето приход банака од провизија и накнада прошле године  био 474 милиона евра

Bankari i lane dobro napunili kasu, Foto M. Anđela

Lane su na ovom, ako se može reći segmentu poslovanja, zaradile čak 474 miliona evra, odnosno 55,7 milijardi dinara, jer podaci APR pokazuju da im je bio toliki neto prihod od ovih stavki. Od klijenata su po ovom osnovu, godinu pre, bile na dobitku 144,7 miliona evra, odnosno oko 17 milijardi dinara manje.

Klijenti iščekuju najavljene mere Narodne banke Srbije koje bi trebalo da ih zaštite od bankarskih cenovnika. Istovremeno, i advokati okupljeni oko protestnog odbora najavljuju da će od nadležnih tražiti izmene zakona kako bi se zaustavio ovoliki profit banaka od nečega što nije njihov redovan posao.

- Prošle godine smo slušali kukanje banaka kako će tužbeni zahtevi građana zbog naplate troškova obrade kredita ugroziti njihovo poslovanje - podsetio je juče advokat Miroslav Živković.

- Zvanični podaci Agencije za privredne registre pokazuju da su oni od provizija i naknada zaradili toliki novac. Da su isplatili sve tužbene zahteve klijenata, trebalo im je 30 miliona evra. Nešto što zovu naknada troškova trebalo bi da obezbedi da banka nije u manjku zbog toga, a ne da na tome zaradi ovoliki novac. Pa 474 miliona evra je više nego što donosi epsploatacija zlata u Boru. Pritom, banke su nastavile da povećavaju tarife i tokom ove godine.

U Udruženju banaka Srbije odgovaraju da brojke ne izgledaju baš tako.

- On posmatra prihode, a ne i troškove banke - odgovara Vladimir Vasić, sekretar Udruženja banaka.

- Ukupan profit banaka je oko 460 miliona evra i oko 120 miliona evra je manji nego godinu pre. I troškovi isplate tužbenih zahteva bi bili veći od 30 miliona evra - između 80 i 100 miliona evra.

PONUDA PRE UGOVORA

VRHOVNI kasacioni sud doneo je odluku da banke klijentima moraju da dostave ponudu pre sklapanja ugovora o kreditu, kao i da su dužne da naznače određene troškove koje klijent ima pored redovnih pri sklapanju ugovora o kreditu - podseća advokat Miroslav Živković.

- VKS je odlučio da ponuda mora da prethodi ugovoru, a u praksi 80 odsto banaka nema ponudu, dok u ostalih 20 odsto slučajeva ponuda je data istog dana kada i ugovor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)