MINISTAR VESIĆ: Ove godine šest miliona putnika, prestižemo 2019. godinu, novi terminal u funkciji do leta

Novosti online

02. 12. 2022. u 17:28

DO kraja ove godine beogradski aerodrom “Nikola Tesla” imaće šest miliona putnika, što je bolji rezultat od 2019. godine, koja je bila rekordna, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

МИНИСТАР ВЕСИЋ: Ове године шест милиона путника, престижемо 2019. годину, нови терминал у функцији до лета

Foto Novosti

Vesić je danas obišao radove na rekonstrukciji i dogradnji aerodroma “Nikola Tesla” i najavio da će do letnje sezone biti otvoren novi terminal, što će značiti i manje gužve na aerodromu.

-Došao sam da obiđem radove i zahvalim se partnerima iz Francuske, kompaniji Vansi, koja upravlja sa oko 50-tak aerodroma u svetu, a ovde, u Srbiji, radi veliki posao za našu zemlju, na čemu smo im zahvalni”, rekao je Vesić.

On je podsetio da je “Vansi” prema ugovoru o koncesiji obavezan da rekonstruiše i dogradi aerodrom, i istakao da se u ovom trenutku izvode radovi vredni oko 150 miliona evra, dok je obaveza kompanije da ukupno uloži oko 732 miliona evra.

-Nova zgrada, u kojoj se nalazi novi terminal, kompletno će biti zvaršena do kraja godine.

Foto Novosti

Do početka letnje sezone novi terminal će biti otvoren, što znači da ćemo pred letnje gužve imati potpuno nov terminal ‘C’, rekao je ministar.

Vesić je napomenuo da će po okončanju radova kapacitet beogradskog aerodroma biti 15 miliona putnika, trostruko veći nego pre potpisivanja ugovora o koncesiji sa Vansijem, kada je bio nešto više od pet miliona putnika.

-Dobra vest je da ćemo ove godine imati više od šest miliona putnika na aerodromu, što znači da smo već ove godine ostvarili bolji rezultat nego 2019. godine, koja je bila rekordna. A, uvereni smo da ćemo naredne godine, posle svega ssto je urađeno, imati i još više putnika, poučio je ministar Vesić.

Foto Novosti

Takođe, napomenuo je da je “Vansi” pored nove zgrade, radio i umetnutu pistu, a po otvaranju novog terminala, započeće i rekonstrukcija stare piste, koja nikada nije obnavljana od 1962. godine, čime će putnicima biti obezbeđena dodatna sigurnost.

Ministar je istakao i da će, po završetku biti rešen i problem taksista na aerodromu, koji je jedan od najvećih, a uz to je i bruka grada Beograda i cele zemlje.

-Rešićemo taj problem, i to vrlo rigorozno zajedno sa policijom, gradom Beogradom i Ministarstvom pravde. Neće više grupa kriminalaca da maltretira taksiste koji pošteno rade svoj posao i da im prete. Ti kriminalci su bruka i sramota za ovu zemlju. Putnici će ovde dobijati uslugu za koju plate. I tako ćemo pokazati da su nam komfor i sigurnost putnika prioritet, rekao je ministar Vesić.

Generalni direktor kompanije “Belgrade Airport” Fransoa Berizo izrazio je zadovoljstvo što je ugostio ministra Vesića na aerodromu, i sa ponosom mu predstavio sve što je do sada urađeno razvoju beogradske vazdušne luke.

Foto Novosti

-Neke promene su već vidljive, stara zgrada je obnovljena i nadograđena, otvorena u aprilu, i to je bio veliki korak za nas, da pokažemo kakav kvalitet nudimo putnicima i kompanijama, rekao je Berizo.

Direktor A.D. Aerodrom “Nikola Tesla” Saša Vlaisavljević zahvalio je francuskim partnerima na saradnji tokom četiri godine od potpisivanja ugovora o koncesiji.

-Najznačajnija stvar za putnike je da ćemo za sledeće godine imati i novi terminal i novu pistu. U vreme najveće krize za avioindustriju, kompanija je radila nesmanjenim kapacitetom, rekao je Vlaisavljević, koji je zahvalio i ministru Vesiću na poseti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)