GUŽVA NA BOSFORU: Tankeri sa 23 miliona barela nafte zakrčili moreuz

P. Z. S. / ria.ru

07. 12. 2022. u 21:43

ZAGUŠENjE tankera kod obala Turske trenutno ima 26 tankera koji prevoze više od 23 miliona barela nafte iz Kazahstana, preneo je Blumberg.

ГУЖВА НА БОСФОРУ: Танкери са 23 милиона барела нафте закрчили мореуз

Foto Tanjug/AP


-Dvadeset šest tankera koji prevoze više od 23 miliona barela nafte iz Kazahstana trenutno ne mogu da prođu kroz Bosfor i Dardanele, piše agencija.

Ranije je list Fajnenšel tajms, pozivajući se na trgovce naftom, posrednike i usluge praćenja plovila, izvestio da je nastala gužva tankera sa naftom kod obala Turske nakon početka ograničenja cena nafte iz Ruske Federacije zbog zahteva Ankare da pruže podatke o osiguranju.

Od 6. decembra bilo je oko 30 tankera, uglavnom turskih, u blizini turske obale u blizini moreuza, navodi marinetraffic, portal za praćenje brodova. Mediji su preneli da je čep zadržavao 18 miliona barela nafte.

Turska je 1. decembra uvela dodatni uslov osiguranja za prolazak tankera sirove nafte kroz turski moreuz. Prema uputstvima, Turska od četvrtka zahteva pismo od osiguravajućih kompanija koje potvrđuju pružanje P&I-osiguranja (Osiguranje zaštite i obeštećenja - Protection and Indemnity Insurance) za plovilo.

Zapadne naftne sankcije stupile su na snagu 5. decembra: Evropska unija je prestala da prihvata rusku naftu koja se transportuje morem, pored toga, zemlje G7, Australija i EU uvele su ograničenje cene takve nafte na 60 dolara po barelu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ranije komentarišući ideju Zapada da ograniči cene ruskih energenata rekao da Rusija neće isporučivati ništa u inostranstvu ako bi to bilo u suprotnosti sa sopstvenim interesima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)