PRVI KORAK U ISPORUCI RUSKOG ĐUBRIVA: Isplovio brod iz Holandije, pomoć upućena afričkim zemljama

Novosti online

08. 12. 2022. u 21:37

ISPLOVNjAVANjE prvog broda sa ruskim đubrivom za Afriku samo je prvi korak u okviru serije isporuka ruskog đubriva, koje je zbog sankcija blokirano u evropskim lukama i na skladištima, saopštio je predstavnik tela Generalne skupštine UN – Konferencije za trgovinu i razvoj (UNKTAD).

ПРВИ КОРАК У ИСПОРУЦИ РУСКОГ ЂУБРИВА: Испловио брод из Холандије, помоћ упућена афричким земљама

Foto: Printskrin/Jutjub/ NTV Kenya

Predstavnik generalnog sekretara UN Stefan Dižarik saopštio je 29. novembra da je prvi brod sa 20.000 tona đubriva ruske proizvodnje krenuo iz Holandije u Malavi. Kako je precizirano, đubrivo će biti donirano afričkim zemljama gde je trenutno u toku setva kako bi se sprečio „katastrofalan gubitak useva“.

- Ovo je prva isporuka afričkim zemljama u okviru serije isporuka oko 260.000 tona ruskog đubriva koje se nalazi u evropskim lukama - saopštio je za Sputnjik predstavnik tela Generalne skupštine UN – Konferencije za trgovinu i razvoj (UNKTAD).

Kako je precizirano, brod „MV Grinvič“, koji je iznajmljen u okviru Svetskog programa za hranu UN, prevozi u Malavi 20.000 fosfornog, azotnog i kalijumskog đubriva.

- Trenutno razrađujemo planove za slanje preostalog đubriva - navodi se u saopštenju.

Prema podacima UN, 50 odsto svetske populacije se prehranjuje poljoprivrednim proizvodima koji se proizvode pomoću mineralnog đubriva. Od 2019. godine cena đubriva je porasla za 250 odsto, što je prouzrokovalo ozbiljnu krizu, posebno za male poljoprivredne proizvođače u zemljama u razvoju. Uvođenje embarga protiv ruskih brodova i proizvoda još više je pogoršalo tu krizu.

Teškoće izazvane nedostatkom azotnih đubriva mogu dovesti do deficita proizvoda (kukuruz, pšenica, riža) koje čine osnovu ishrane 3,6 milijardi ljudi.

U takvim uslovima, besplatna isporuka ruskog đubriva u Afriku igra važnu ulogu u sprečavanju globalne prehrambene krize.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)