GENEKS KULU KUPILA FIRMA ACE BOSANCA: "Eureka bar" spremna da plati 2,4 milijarde dinara - četiri puta više od početne cene

S. BULATOVIĆ

06. 02. 2023. u 21:42

ZAPADNA kapija Beograda dobija novog vlasnika.

ГЕНЕКС КУЛУ КУПИЛА ФИРМА АЦЕ БОСАНЦА: Еурека бар спремна да плати 2,4 милијарде динара - четири пута више од почетне цене

Novobeogradski oblakoder, Foto V. Danilov

Na prilično dramatičnom javnom nadmetanju, za nju se izborila firma "Eureka bar", Aleksandra Kajmakovića poznatijeg kao Aca Bosanac. Prihvatili su da plate 2,4 milijarde dinara, što je skoro četiri puta više od početne cene.

 Doduše, to je mnogo bliže početnoj ceni sa kojom je prodaja Geneks kule počela. Na prvom pozivu od investitora se očekivalo da daju najmanje dve milijarde dinara. Minimum od 834,7 miliona dinara, bilo je spremno da da sedam potencijalnih kupaca. Odavno nije bilo tako burno u Agenciji za licenciranje stečajnih upravika kao juče, a prodaju je pratila patrola policije.

Nezadovljni činjenicom da se simbol grada nudi za, kako su govrili 330 evra po kvadratu, bili su predstavnici stanara, poverilaca, pa i narodni poslanici Aleksanda Jovanović Ćuta i poslanica Dveri Radmila Vasić. Tražili su od Komisije ALSU da odlože prodaju. Predstavnici stanara i Skupština poverilaca juče ujutru od Privrednog suda su zatražili formiranje Odbora poverilaca "Generaleksporta" u stečaju, čija je imovina i "Geneks kula".

- Ne može da se održi licitacija, kada nije formiran Odbor poverilaca - uporno je upozoravao Božidar Stavrić, predsednik Stamebene zajednice "Geneksa". - Mi smo od Privrednog suda tražili odlaganje prodaje. I stabena zajednica je poverilac. Nama "Generaleksport" duguje 400.000 evra. A mi dižemo kredite da popravimo liftove i sredimo stepenište. Moram da istaknem da je sudija, koja je vodila slučaj, posle sedam godina smenjena. Slučaj "Geneks" je poveren čoveku kome je to prvi posao.

POZNAT PO LOKALIMA

FIRMA "Eureka bar" registrovana je u Beogradu. Njen vlasnik je Aleksandar Kajmaković, odnosno Aca Bosanac, a direktor Marko Milovanović. Firma se bavi uslugom pripreme i posluživanja hrane. Aleksandar Kajmaković se povezuje i vlasništvom mnogih restoranima i kafićima. Među njima su restoran "Temperament", noćni kluba La Fayette, Boutique 1, 2 i 3, "Tri šešira", "Dva goluba"...

Kupac nije želeo da oda firmu koju predstavlja, pa se ime budućeg vlasnika saznalo posle saopštenja ALSU.

- Ovo je bila jako teška utakmica - rekao je kupac. - Nemam ingerencije da dajem izjave. Ja sam zastupnik. Čućemo se drugom prilikom. Nije vreme, ali biće prilike.

Privatna arhiva

Čuvena zgrada na Novom Beogradu je najveća imovina nekadašnjeg giganta "Genereksporta", koji je u stečaju. Pošto se Zapadna kapija Beograda nudi treći put, cena je skliznula na 834,7 miliona dinara. To je oko sedam miliona evra. Za taj novac, kupac dobija 28 posebnih delova površine oko 15.000 kvadrata. Tu je i 1.450 kvadrata poslovnog prostora između 27. i 37. sprata i 15.500 kvadrata poslovnog i garažnog prostora.

DRŽAVA MOŽE DA OTKUPI

REPUBLIKA Srbija ima pravo preče kupovine nad poslovnim delom "Geneks kule", koja je pod zaštitom države. U praksi to znači da bi država mogla da reši da je kupi i to tako što bi isplatila izlicitiranu cenu.

U prvom javnom pozivu cena "Geneks kule" bila je 2,09 milijardi dinara.

BONUS VIDEO - OVDE SU ULAZILI SAMO ODABRANI: Na 35. spratu "Geneksovih" kula nalazi se mesto za nekadašnju elitu


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

I DALJE RASTEMO, UPRKOS KRIZI, A JAVNI DUG NAM JE POD KONTROLOM: Mali sa potpredsednicom regiona Evrope i Centralne Azije u Svetskoj banci