PROIZVODNJA STRUJE STABILNA: EPS pokreće još dva bloka zbog niskih temperatura

E.B.T.

07. 02. 2023. u 13:15

ELEKTROPRIVREDA Srbije u februaru je izvezla struju u vrednosti većoj od šest miliona evra. Tokom ove nedelje biće pokrenuta još dva bloka u termo-elektrani „Kolubara A“, jer se očekuju niske temperature. Kapaciteti proizvodnje uglja rade stabilno, a ukupne zalihe ovog energenta su veće od planiranih količina i iznose 1,47 miliona tona.

ПРОИЗВОДЊА СТРУЈЕ СТАБИЛНА: ЕПС покреће још два блока због ниских температура

Foto AP

Ovo su rekli u EPS-u, ističiću da je proizvodnja struje stabilna i da je prethodnih dana premašivala potrošnju.

- EPS u februaru u plusu za nešto više od šest miliona evra u prodaji električne energije na veletržištu – rečeno je u tom javnom preduzeću. - Struja se izvozi posebno radnim danima kada su cene na berzi značajno više.

Poslednjih dana prosečna dnevna proizvodnja u kapacitetima EPS je oko 110 miliona kilovat-sati i od toga nešto više od trećine je proizvedeno u hidroelektranama, a ostatak u termoelektranama i termoelektranama-toplanama.

- S obzirom da se tokom ove nedelje očekuju niske temperature biće pokrenuti i blokovi A3 i A5 u TE "Kolubara A", koji su u hladnoj rezervi – navode u EPS-u. Ovi blokovi su ukupne snage 158 megavata i moguće dnevne proizvodnja oko 3,6 miliona kilovat-sati.

Kako dodaju, ukupne zalihe uglja na deponijama termo-elektrana su nešto iznad planiranih količina i iznose 1.472.000 tona. I kapaciteti za proizvodnju uglja rade stabilno, a u Rudarskom basenu "Kolubara" ovih dana proizvodnja je veća od plana.

BONUS VIDEO - STIŽE POMOĆ SA SVIH STRANA: I Irak i Iran uputili avione sa hranom i lekovima u Siriju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)