DR PROPAST UPOZORAVA: Kucnuo je zadnji čas, izostanak dogovora narušiće poverenje u dolar na duži rok

Novosti online

24. 05. 2023. u 18:15

PROFESOR emeritus na Poslovnoj školi Stern Univerziteta u Njujorku Nurijel Rubini, ekonomista koji je predvideo finansijsku krizu 2008. godine i tako stekao nadimak "Dr Propast", upozorio je da bi pregovori o izbegavanju neplaćanja američkih obaveza mogli da se oduže, što bi, uz izostanak dogovora oko gornje granice duga, pogodilo finansijska tržišta i narušilo poverenje u dolar na duži rok.

ДР ПРОПАСТ УПОЗОРАВА: Куцнуо је задњи час, изостанак договора нарушиће поверење у долар на дужи рок

Foto Shutterstock

-Možda će dogovor biti postignut u poslednjem trenutku. Ili je moguće da ne postignu dogovor. Ako bude tako, onda će tržište doživeti krah, rekao je Rubini za "Blumberg TV" na marginama Katarskog ekonomskog foruma u ​​Dohi.

Rubini, koji je najpoznatiji po svojim predviđanjima prethodne ekonomske krize, rekao je da će geopolitičke tenzije od Ukrajine do Irana, uz pogoršanje odnosa SAD i Kine, biti veliki izazov za globalnu ekonomiju ove godine.

On smatra da će investitori, pod uticajem viših cena nafte i gasa, verovatno koristiti svoj novac za ulaganja u čijem je fokusu tehnologija, jer su državne hartije od vrednosti postale precenjene.

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna