RUSIJA RAZMATRA ALTERNATIVU DOLARU U SPOLJNOJ TRGOVINI: U opticaju valute od juana do bitkoina

Novosti online

03. 06. 2023. u 17:52

PORAVNANjA u rubljama i juanima su najperspektivniji modeli spoljnih obračuna Rusije u doglednoj budućnosti, rekli su za medijsku grupu RBK stručnjaci Instituta za istraživanje i ekspertizu - VEB.

РУСИЈА РАЗМАТРА АЛТЕРНАТИВУ ДОЛАРУ У СПОЉНОЈ ТРГОВИНИ: У оптицају валуте од јуана до биткоина

Foto AP

Eksperti VEB-a napominju da je glavni rizik obračuna u rubljama pretnja sekundarnim sankcijama za zemlje koje trguju sa Rusijom, a proširenje upotrebe juana preti da poveća zavisnost Rusije od Kine, prenosi Tanjug.

VEB je predložio i druge alternative plaćanju u dolarima i evrima, koje je RBK nazvao "toksičnim za Rusiju". "Jedna od njih je plaćanje u drugim nacionalnim valutama, posebno u dirhamima Ujedinjenih Arapskih Emirata i indijskim rupijama", navodi se na sajtu RBK.

Prema ekonomistima, prednost dirhama je fiksni kurs sa čvrstim vezivanjem za američki dolar. Poravnanja u rupijama mogu biti olakšana prisustvom filijala ruskih banaka u Indiji i saradnjom nacionalnih platnih sistema Moskve i Nju Delhija.

Druga mogućnost je stvaranje jedinstvenog "klirinškog centra" saveza država prijateljskih Rusiji, a centralne banke zemalja učesnica bi odredile kurseve prema glavnoj "klirinškoj valuti" u kojoj će biti moguće izvršiti obračune.

Dalje opcije su obračuni u odnosu na zlato, korišćenje kriptovaluta i tokena ili stvaranje digitalne "zlatne rublje".

Prema mišljenju eksperata, Rusija bi mogla da izda digitalni instrument plaćanja - digitalnu rublju - koja bi bila podržana zlatom iz međunarodnih rezervi.

Širom sveta, sve više zemalja buni se protiv hegemonije američkog dolara. Brazil i Kina su se nedavno dogovorili da trguju u svojim valutama. Indija i Malezija su u aprilu potpisale sporazum o većoj upotrebi rupija, a čak je i američki saveznik Francuska počela da koristi juan u transakcijama.

Kako piše "Blumberg", mnogi svetski lideri smatraju da Vašington koristi dolar kao oružje, kako bi progurao svoju spoljnopolitičku agendu i istovremeno kaznio one koji im se protive. Američka agencija navodi da je dobar primer toga Rusija, kojoj su SAD nametnule sankcije, zamrzle imovinu i strane rezerve i izbacili iz bankarskog sistema SVIFT.

Tim oslanjanjem na moć dolara i podsećanjem da dobar deo sveta zavisi od njega, Amerika je uspela da antagonizuje mnoge lidere i potkopa kako ugled svoje valute tako i uticaj SAD na globalnu scenu.

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije