Paterni i teksture za osveženje energije u domu

PROMO

18. 11. 2021. u 11:21

Dinamika je potrebna svakom stilizovanom enterijeru, a čine je sinergija boja, oblika, paterna i tekstura.

Патерни и текстуре за освежење енергије у дому

Foto: Forma ideale

Prostor koji ima dosta boja, neutralnih i intezivnih, kontrastnih i sličnih, sa odličnim odabirom nameštaja i dekorativnih predmeta, ipak može ostaviti utisak jednoličnosti i nedostatka energije, a koje u prostor unose paterni i teksture.

U savremenom dizajnu enterijera reč „pattern“ je postala nezaobilazna, a kada govorimo o paternu mislimo zapravo na obrazac ponavljanja nekog grafičkog prikaza, šare ili oblika. Paterni se najčešće primenjuju na zidnim oblogama, pločicama, tepisima, ali i ostalim predmetima u domu, poput prostirki, jastučića, zavesa, ali i raznim vrstama dekoracije. On utiče i na stil uređenja, definiše površine i dodaje vizuelni efekat prostoru, pa ga je važno uvek imati na umu.

Foto: Forma ideale

Ono što neretko pravi zabunu je mešanje pojmova patern i tekstura, pa je važno znati razliku između njih. Istakli smo karakteristike paterna, a važno je da znate da se pojam tekstura odnosi na vrstu materijala, ali i na kvalitet površine, da li je glatka ili gruba, reljefna ili ravna, sjajna ili mat.

Sa paternom i teksturama u enterijeru se svakako možete igrati. Tekstura je veoma važan element u prostoru i na nju veoma utiče svetlost - direktno svetlo će je istaknuti, dok će difuzno svetlo ublažiti njen efekat. Savet je da koristite sjajne reflektujuće teksture u ambijentu kome je potrebno više svetlosti, a tamnije i mat tamo gde je svetlost veoma izražena.

Ukoliko želite da postignete efekat višeg prostora, pokušajte sa paternom. Predlog dizajnera enterijera je da odaberete tapete i tkanine sa vertikalnim naglaskom na dizajnu, a kako biste vizuelno povećali dužinu prostora koristite horizontalne paterne. Najbolje je da koristite dezene velikih razmera na velikim površinama i manje šare na manjim zidovima.

Foto: Forma ideale

Primer kako kombinovati tekstura na zidu može biti upravo dodavanje zidnih polica, poput zidne police VKS-80029M u kombinaciji metala i drveta, a koja je odlična za postavljanje knjiga, dekorativnih elemenata ili čak saksije sa cvećem. Kako biste izrazili dinamiku u prostoru, možete je kombinovati sa zidnom policom VKS – 80027M u obliku obrnutog trougla, tako da dobijete i više korisnog prostora, ali i vizuelni efekat koji doprinosi celokupnom ambijentu.

Odličan dodatak ambijentu dnevnog boravka je i klub sto PICO u kombinaciji dekora artisan hrasta i crnog drveta, različitih završnih obrada, svojim izgledom će doprineti da vaš dom bude opremljen po najnovijim enterijerskim standardima. Vertikalna pregrada koju poseduje odlična je za odlaganje časopisa ili knjiga, tako da možete maksimalno da iskoristite prostor.

Budite pažljivi pri odabiru paterna i kombinacija boja za zid, a veoma je važna i tekstura nameštaja.

Za akcentni komad dnevnog boravka možete odabrati ležaj BOJANA u zelenom štofu, uz koji se odlično slaže tabure BRIŽ. Kao dekoraciju, na ležaj možete da postavite jastuke sa smelim paternima i različitih tekstura.

Materijali kao što su juta ili vuna su odličan način za dodavanje teksture u prostor, što možete učiniti putem tepiha, a odličan dodatak prostoru su i pleteni taburei. Boju navedenih elemenata svakako uklopite sa ostatkom prostorije.

Ležaj Marbo svojim savremenim dizajnom odlično će se uklopiti u ambijent, a dobrim odabirom mekih jastučića, različitih tekstura, stvorićete efekat dodatne udobnosti.

Meke tkanine, poput somota ili pamuka na sofama ili prostirke od veštačkog krzna preko tvrdih podova, biće praktični dodaci, ali i odlična dekoracija za svaki ambijent.

Dizajneri enterijera Forma Ideale ističu da budete oprezni pri upotrebi paterna i tekstura, jer njihovo kombinovanje je ipak posebna oblast kojoj su enterijeristi posvećeni, te od njih uvek možete dobiti dobar savet. Posebno je važno obratiti pažnju na njihovu zastupljenost u enterijeru, jer su manje površine sa paternom ili sitniji elementi drugačije teksture generalno bolji izbor, kako ne bismo otišli u krajnost u kojoj je previše ove vrste slojevitosti u ambijentu.

Nadamo se da su vam značili saveti koje smo podelili sa vama i da ste poželeli da se oprobate u kombinovanju paterna i tekstura u vašem domu. Podsećamo vas da nije cilj da ispunite prostor velikim brojem različitih paterna i tekstura, već da to bude izbalansiran odabir koji će doneti novu energiju koja vam je potrebna, a ujedno i osvežiti ambijent.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije