PEŠACI STRADAJU PRELAZEĆI PEŠAČKI PRELAZ: Za jedan dan oboreno pet osoba u Beogradu

Novosti online

08. 12. 2022. u 18:24

U BEOGRADU je na pešačkim prelazima od juče oboreno pet pešaka. Sve je najviše potresla vest da je u Bulevaru kralja Aleksandra na pešačkom prelazu sinoć poginuo 26-godišnji mladić, prenosi RTS.

ПЕШАЦИ СТРАДАЈУ ПРЕЛАЗЕЋИ ПЕШАЧКИ ПРЕЛАЗ: За један дан оборено пет особа у Београду

Foto: Shutterstock/Ilustracija

U Bulevaru kralja Aleksandra, na mestu gde je sinoć, dok je prelazio ulicu na pešačkom prelazu, držeći devojku za ruku, stradao dvadesetšestogodišnji mladić, savijeni su stubići, razvaljen zid i slomljeno staklo.

Na njega i devojku naleteo je dvadesettrogodišnji vozač automobila marke "audi". Mladić je preminuo na licu mesta, a devojka je kolima Hitne pomoći prevezena u VMA.

Prema rečima očevidaca, uzrok tragedije najverovatnije je neprilagođena brzina. Vozač M. N. je uhapšen i određeno mu je zadržavanje do 48 časova, a potom će uz krivičnu prijavu biti priveden Prvom osnovnom javnom tužilaštvu.

Građani kažu da na ovom pešačkom prelazu nije najbezbednije prelaziti ulicu ni usred dana.

 - Kao što vidite, nije ništa obeleženo, jako je teško, čak i ja kad vozim nekada, nepregledno je dosta, a ljudi često samo izlete na ulicu i prelaze, mislim nije do ljudi, nego znakova nema, nema nikakvog obeležja da kažem u vidu ograničenja brzine ili prosto neki policajac da bude tu, tako da slabo je obeleženo - kaže jedan Beograđanin, piše RTS.

Prema podacima MUP-a, od početka ove godine, u saobraćajnim nesrećama na pešačkim prelazima poginulo je 15 pešaka, a 750 je povređeno. Samo tokom prethodnog dana, u Beogradu se dogodilo pet saobraćajnih nezgoda u kojima su oboreni pešaci na obeleženim prelazima.

 - Pešaci stradaju prelazeći pešački prelaz i svojom greškom kada, na primer, to rade kada je crveno svetlo na semaforu, stradaju greškom vozača koji ne prilagodi brzinu tako da može da propusti pešaka na pešačkom prelazu, ali i odgovornošću upravljača puta, koji ne održava saobraćajnu signalizaciju u vezi sa pešačkim prelazom u ispravnom stanju - rekao je Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, prenosi RTS. 

Uprava saobraćajne policije apeluje na vozače da povećaju opreznost i smanje brzinu kretanja u zonama pešačkih prelaza, ali i na pešake da ulicu prelaze isključivo nakon što se uvere da to mogu bezbedno da urade.

Dvadesettrogodišnji vozač koji je usmrtio mladića na pešačkom prelazu u Bulevaru kralja Aleksandra osumnjičen je za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja. Za saobraćajne nesreće u kojima ima poginulih u Srbiji je maksimalna kazna 12 godina zatvora, a, na primer, u Velikoj Britaniji moguće je dobiti i doživotnu kaznu.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)