I "BUHA" NA VODI: Teatar u zgradi pošte na Savskom trgu

V. V. S.

24. 01. 2023. u 09:40

ANSAMBL najstarijeg pozorišta za decu, "Boško Buha", može najzad da se nada stalnoj adresi: novi prostor trebalo bi da dobije u obnovljenoj zgradi nekadašnje pošte na Savskom trgu, remek-delu velikog srpskog arhitekte Momira Korunovića.

И БУХА НА ВОДИ: Театар у згради поште на Савском тргу

Foto: V. Danilov

Kako se najavljuje, jednom od najlepših zdanja predratnog Beograda biće vraćen originalni izgled, sa raskošnom fasadom i u identičnim razmerama koje je imalo sve do 1944. godine. Po završetku rekonstrukcije, Korunovićevo zdanje postaće ne samo prostor za Pozorište "Boško Buha" (koje sada izvodi svoje predstave u Teatru "Vuk"), nego i za interaktivni dečji muzej i biblioteku.

- Sve okolnosti idu nam naruku: centar grada "seli" se na Savu i nove lokacije, pa će tako biti više atraktivnih mesta u gradu. Posle adaptacije, "Buhina" Večernja scena ostaće na Trgu republike, a kompletno dečje pozorište odlazi u Beograd na vodi - objašnjava Igor Bojović, direktor "Buhe". - Nadamo se da ćemo u ovaj prostor ući za dve godine i u njemu imati dve scene istog kapaciteta i sa istim brojem sedišta. Samim tim, moći ćemo da ostvarimo "pun" repertoar i duplo veći broj termina, pa i da zovemo u goste druga pozorišta iz zemlje i sveta.

Inače, arhitekta Momir Korunović podigao je zgradu pošte u srpsko-vizantijskom stilu 1929. godine. Tokom Drugog svetskog rata pretrpela je velika oštećenja, a posle oslobođenja restaurirana u novom stilu: sa raskošne fasade skinuti su ornamentalni i dekorativni elementi koji su je krasili. Tako je Stara pošta "ogoljena, zaravnjena, skraćena i svedena na današnji izgled koji nije ni nalik originalnom rešenju".

BONUS VIDEO: U KOLU SE BRIŠU SVE GRANICE: Ansambl narodnih igara i pesama – čuvar srpske tradicije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)