NATO ĆE PRED SUD ISTORIJE: Dajana DŽonston, američka spisateljica

VN

23. 01. 2022. u 10:00

MALI teroristički rat koji je vodila banda albanskih nacionalista bio je samo okidač za veliki teroristički rat koji je NATO vodio bombama i projektilima u SRJ.

НАТО ЋЕ ПРЕД СУД ИСТОРИЈЕ: Дајана Џонстон, америчка списатељица

Foto R. Radetić

Ovako u svojoj knjizi "Krug u tami", nedavno objavljenoj, ističe američka spisateljica i novinarka Dajana Džonston. Autorka bestselera "Suludi krstaši", o ratu na tlu bivše SFRJ, koja živi i stvara u Parizu, naglašava da su SAD tada na prevaru postavile obaveštajca Vilijema Vokera čiji je zadatak bio da isfabrikuje razlog za bombardovanje SRJ, kao i da je Madlen Olbrajt izmanipulisala pregovore u Rambujeu i tako dobila rat koji je želela.

Uvod u raspad Jugoslavije bilo je, kako ocenjuje, udruženje "Alpe-Adrija" koje je "vratilo" Hrvatsku i Sloveniju u austrougarski zagrljaj, u čemu je veliku ulogu imao i nekadašnji evropski poslanik iz Bavarske Oto fon Habzburg.

Na pitanje zašto nikoga na Zapadu nije bilo briga za najveće etničko čišćenje u jugoslovenskim ratovima kada su hrvatske snage uz američku podršku isterale srpsko stanovništvo iz Krajine, Džonstonova, u intervjuu za "Novosti" odgovara da se odgovor nalazi u pitanju:

- Hrvatske snage su imale američku podršku. Na osnovu medija, "etničko čišćenje" su praktikovali Srbi, dok su ostali bili žrtve. Šira zapadna javnost nije imala sredstava da opovrgne ovu verziju. Za ono malo novinara sa drugačijim tumačenjem događaja, mediji su bili zatvoreni.

Ratovi se opravdavaju rečima "nikad više rat". Hoće li ih biti još na Balkanu?

- Parola "Nikad više rat" nije bio izgovor za balkanske ratove, posebno ne za sukob u južnoj srpskoj pokrajini - Kosovu. Tačnije, to je bio rat da bi se započeli ratovi. Pre konferencije svoje stranke Zeleni, tadašnji nemački ministar spoljnih poslova Joška Fišer odobravao je bombardovanje Jugoslavije sloganom "Nikad više Aušvic". To bi trebalo da znači da je rat vođen da bi se izbegao "genocid" koji simbolizuje "Aušvic". Sa Kosovom, ono što je trebalo izbegavati više nije bio rat, već "kršenje ljudskih prava". A "ljudska prava", koja su uvek najviše kršena u ratovima, postala su povod za ratove, poput onog koji je uništio, recimo Libiju. Intervencije NATO dovele su Zapadni Balkan u situaciju nestabilnosti, institucionalne dvosmislenosti i međusobne mržnje koja čini mogućnost budućeg rata previše verovatnom.

Hoćemo li dočekati dan da se sudi nekom iz NATO za njihov "angažman" u bivšoj Jugoslaviji o kome pišete kao učešću NATO u zajedničkom zločinačkom poduhvatu?

- A ko da im sudi? Sudiće im istorija, istoričari u budućnosti. Nijedan tribunal nema moć da sudi moćnicima NATO.

Foto R. Radetić

Rat u Iraku se vodio zbog nafte, a zbog čega se vodio na Balkanu?

- Uopšte nije sigurno da se rat u Iraku vodio za naftu. SAD su radije ušle u savez sa islamistima, prvo u Avganistanu, zbog antikomunizma. Gledajući na Jugoslaviju kao na minijaturni SSSR, Hrvatska je bila mala Ukrajina, a islamisti (Izetbegović) su mogli biti upotrebljeni protiv Srba pravoslavaca kao srednjoazijski islamisti protiv Rusa. Ovi ratovi su bili više strateški nego direktno ekonomski. Rat na Kosovu je spasao NATO od zastarelosti, nakon pada njegovih protivnika iz Varšavskog pakta, dajući mu novu "humanitarnu" misiju bez granica, koju više ne ograničava njegova prvobitna misija međusobne odbrane.

Da li je ono što se danas dešava u Ukrajini rezultat toga što je, kako kažete, Mihail Gorbačov bio naivni pregovarač koga su Amerikanci lukavo nadmudrili?

- Nemoguće je tako složenu situaciju pripisati jednom istorijskom faktoru. Ali da, to je jedan od faktora.

Žele li SAD da štite evropske članice NATO? Postoji li mogućnost "limitiranog nukelarnog rata na Starom kontinentu"?

- NATO je otišao u Avganistan da zaštiti SAD. Sjedinjene Američke Države tvrde da žele da brane Evropu, ali to nikada nisu učinile. Nije bilo potrebe. Pentagon je u procesu opremanja svojih evropskih saveznika, posebno Nemačke i Italije, nuklearnim oružjem koje bi moglo da bude upotrebljeno protiv Rusije. Čudno je to što Evropljani dozvoljavaju da se to dogodi. Da li Vašington "razmatra" ograničeni nuklearni rat u Evropi? Ili samo preti da destabilizuje Rusiju? Ili nešto treće? Njihove akcije su ratoborne, njihove namere subjektivne.

Šta mislite o ideji stvaranja evropske vojske?

- Evropska vojska je ideja blokirana podelama među Evropljanima. S obzirom na trenutnu situaciju sa naoružanjem, evropska vojska bi bila uglavnom francuska i ta ideja nailazi na podršku u Francuskoj. Ali, Velika Britanija je neraskidivo povezana sa SAD (anglofoni svet je produžetak Britanske imperije), a Nemačka je i dalje država koju su Amerikanci vojno (i politički) okupirali. Italiju takođe, ali ne i psihološki na isti način.

FRESKE I KOLAČI

DAJANA Džonston se vraća i na uspomene svog života u Studentskom gradu u Beogradu gde je, pedesetih godina prošlog veka, studirala, kada se, putujući, kako kaže, divila freskama u Dečanima:

- Sećam se i kolača u kojima sam uživala u maloj poslastičarnici kod Skupštine.

Sa Slavenkom Terzićem i Dobricom Ćosićem, Foto R. Radetić

BIN LADEN I IZETBEGOVIĆ

U KNjIZI "Suludi krstaši", čije se ponovno izdanje u Francuskoj očekuje ove godine, Dajana Džonston navodi da je Bin Laden pomogao da se regrutuju mudžahedini za borbu u ime Izetbegovićeve muslimanske stranke:

- Izetbegović je prigrabio svu vlast za sebe u Bosni, a NATO iskoristio ljudsku tragediju u Jugoslaviji kao izgovor za intervenciju.

RATOBORNI LEVIČARI

NOVE ratove u svetu poslednjih decenija vodila je levica, a ne desnica, a prelaz sa služenja vojnog roka na plaćeničku armiju nema ničeg zajedničkog s odbranom. Još osamdesetih godina krenulo se u diskreditovanje pojedinaca zarad upravljanja masama kroz širenje medijskih laži - zapisala je svojevremeno Džonstonova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije