MOSTAR I KIŠE U ČETIRI TOMA: U Sarajevu objavljena izabrana dela pesnika Pere Zupca

J. SIMIĆ

25. 01. 2022. u 10:47

U SVOJOJ popularnoj ediciji "Mala biblioteka" sarajevski izdavač Art Rabic Gorana Mikulića objavio je u četiri toma izabrana dela pesnika Pera Zubca.

MОСТАР И КИШЕ У ЧЕТИРИ ТОМА: У Сарајеву објављена изабрана дела песника Пере Зупца

Foto D. Dozet

Naslovi su: "Mostarske kiše i neka druga zemlja", izabrane pesme po izboru i predgovoru Miloša Zupca, "Povratak Mostaru" sa pogovorom Gradimira Gojera, "Glasovi u tišini" i "Zapisi iz tihog vremena".

- Zubac je napisao gotovo posvetnu knjigu jednom gradu koji je u njegovom životu odigrao presudnu i najznačajniju ulogu - kazao je Gradimir Gojer u predgovoru knjizi "Povratak Mostaru" o ulozi ovog grada na Neretvi u Zupčevom životu i književnosti i činjenici da je Mostaru posvetio svoju pesmu nad pesmama "Mostarske kiše" koju je 1965. godine napisao u Novom Sadu a objavio u zagrebačkom "Telegramu".

U obimnoj knjizi "Zapisi iz tihog vremena" su Zupčeve autorske kolumne objavljivane u Sarajevu, Beogradu, Zagrebu, Podgorici, Subotici, Novom Sadu, Splitu. Pretežno su to, kako, za "Novosti", kaže autor, tekstovi iz sarajevske "Nedjelje",nedeljnog dodatka "Oslobođenja", podgoričke "Pobjede", novosadskog "Dnevnika", "Subotičkih novina", splitske "Slobodne Dalmacije", "Borbe", "Naše Borbe" kao i sindikalnog lista "Rad", "Glasa omladine", novosadskog lista mladih...

Foto Privatna arhiva

U svom zavičaju Zubac je dobio značajna književna priznanja: "Februarsku nagradu grada Mostara", istovremeno kada i Miroslav Antić i Duško Bajević, čuveni fudbaler "Veleža" (1982) i nagradu "Aleksa Šantić" (2018), zatim nagradu "Šušnjar" u Prijedoru, priznanje za najlepšu ljubavnu pesmu Kluba umetnosti iz Mrkonjić Grada i priznanje KC "Pale" koja nosi ime Zupčevog velikog prijatelja Duška Trifunovića.

Trifunović

GOTOVO uporedo sa sabranim delima Pere Zupca, isti sarajevski izdavač objavio je i knjigu pesama Duška Trifunovića (1933 - 2006) "Teška industrija" za koju je izbor izbor i predgovor sačinio Miloš Zubac. To je prva Trifunovićeva knjiga objavljena u Sarajevu, još od 1992. godine kada se pesnik preselio u Novi Sad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGRADA STEVAN TOTOROVIĆ ZA MIRJANA MILOVANOVIĆ: Na Pogledima 2024 pohvaljeni Veroljub Naumović, Danilo Paunović i Marija Aranđelović