REDEFINISANJE STVARALAŠTVA: O knjizi Nikole Kajteza "Opravdanje stvaralaštva"

Andrej Pavlovič Kozirjev

25. 01. 2022. u 14:34

KNjIGA Nikole Kajteza "Opravdanje stvaralaštva" ("Službeni glasnik") je integralno delo o razumevanju stvaralačkog procesa, njegovih suštinskih svojstava i uloge u životu čoveka i sveta.

РЕДЕФИНИСАЊЕ СТВАРАЛАШТВА: О књизи Николе Кајтеза Оправдање стваралаштва

Foto Privatna arhiva

U tom smislu, ona baštini tradiciju i evropske i ruske filozofske misli - na temu stvaralaštva su napisane tako značajne knjige kao što su "Smisao stvaralaštva" N. A. Berđajeva, "Filozofija invencije i invencija u filozofiji" I. I. Lapšina, ali i neke studije L. N. Tolstoja, S. L. Franka itd.

Kajtezova knjiga nije puka studija istorije ideja; naprotiv, ona je originalna rasprava o vrednosti, smislu, različitim nivoima i aspektima stvaralačkog čina, o metafizičkim korenima i otelotvorenjima stvaralaštva.

Knjiga se sastoji iz tri dela, kojima prethodi uvod.

Nakon što se prezentuju različiti pristupi razumevanju stvaralaštva (mitski, platonovski, hrišćanski, naučni, naučno-spekulativni), u uvodu se postavlja širok tematski opseg razmatranja, razrađen u poglavljima.

Prvi deo ("Priroda koja stvara") fokusiran je na problem stvaralaštva u prirodi.

Posebno je provokativno i originalno istraživanje stvaralaštva u neorganskoj prirodi.

Drugi deo ("Stvaralaštvo samosvesnih posmatrača") sadrži rasprave o stvaralaštvu na planu tehnike, o metafizičkim mogućnostima tehnike, o stvaralačkoj evoluciji čoveka i društva i granicama ove evolucije, o kulturi i civilizaciji, umetnosti i igri itd. Autor ocenjuje društvene procese, antropološku dinamiku, naučni razvoj, usmeravajući se ka pitanjima metafizike i duhovnosti.

U trećem delu ("Vrednost i smisao stvaralaštva") Kajtez demonstrira svoju sposobnost za uopštavanja, rezimira i produbljuje glavne zaključke, sumira rezultate. I pored obimnog problemskog polja, svoju misao iznosi živim jezikom, jasno i jezgrovito, brižljivo i smelo, ne izbegavajući nedvosmislene odgovore, ocene, pa i definicije (na primer:

"Život je posebno složen oblik postojanja materije, svest je posebno složen oblik postojanja života, samosvest je posebno složen oblik organizacije svesti, duhovnost je posebno složen oblik samosvesti"), što čitaocu daje osećaj saučestvovanja u raspravi. Čitava knjiga je, uostalom, na beskrajno zanimljivom zadatku traganja za definicijom stvaralaštva.

"Opravdanje stvaralaštva" Nikole Kajteza nesumnjivo doprinosi oživljavanju filozofskih meditacija i polemika. Ideje koje je autor predložio intrigantne su u svetskim razmerama i pokazuju nam u kom duhu i pravcu treba da se razvija savremena filozofija.


(Autor je dekan Filozofskog fakulteta
Moskovskog državnog univerziteta M. V. Lomonosov)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)