"STANJA" IZ DOBA PANDEMIJE: Beogradska izložba mladog i zapaženog umetnika Marka Kusmuka biće večeras otvorena u galeriji "Sanjaj"

D. B. M.

26. 01. 2022. u 12:31

POSLE izuzetno uspešnih izložbi u Nemačkoj - Budelzdorf i Remagen, kao i u Splitu, Trebinju i Sarajevu, mladi, ali već veoma zapaženi umetnik Marko Kusmuk večeras će se predstaviti i beogradskoj publici u nedavno otvorenoj galeriji "Sanjaj" u Dositejevoj ulici.

СТАЊА ИЗ ДОБА ПАНДЕМИЈЕ: Београдска изложба младог и запаженог уметника Марка Кусмука биће вечерас отворена у галерији Сањај

Nele Karajlić i Marko Kusmuk, Foto Privatna arhiva

Kompleksna i slojevita poetika jedna je od upečatljivih osobina njegovih radova. Podjednako dobro se izražavajući i u malom i na velikom formatu, Kusmuk upotrebom bogatog slikarskog rečnika uspeva da prikaže večne teme.

- Slike za ovu izložbu su nove i nastale su u proteklih dve godine, tokom pandemije - kaže Kusmuk.

- Nisam odustao od figuracije, ali imam drugačiji pristup. Deformisao sam likove do formi koje ne predstavljaju portret i figuru, ali i dalje su ostali elementi sa portreta, kao što su oči i glave.

Foto Privatna arhiva

U galeriji "Sanjaj" su u decembru i januaru održane dve izuzetno posećene izložbe mladih autora, a Sanja Bjelanović Janković i njen suprug, poznati roker Nele Karajlić, kao što su najavili na otvaranju, nastavili su da pružaju priliku mladim umetnicima da javnosti predstave svoja dela kroz koja se materijalizuju njihove interesantne unutrašnje predstave.

- Sanju i Neleta sam upoznao u svom ateljeu - priča nam Kusmuk.

- Tad su mi otkrili da planiraju da otvore galeriju, da su kolekcionari i da vole umetnost. Dopale su im se moje slike koje su prvi put videli na izložbi Fondacije "Vladimir Veličković". Oboje su mnogo zainteresovani za umetnost, pre svega za mlade i talentovane umetnike. Drago mi je da postoje male galerije u Beogradu u kojima može da se vidi ono što je karakteristično za savremenu umetnost, ali da se negde provlači crtež iznad svega, da ima onog crtačkog delovanja, koje je osnova svega.

Kusmuk se školovao u tri različite sredine: diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, magistrirao u Rimu na Accademia di belle arti, a doktorske studije završio na beogradskom Fakultetu za umetnost i dizajn.

Foto Privatna arhiva

GLAVNO ORUŽJE

POČETAK rada galerije "Sanjaj" označila je izložba "Tragači [snova]", na kojoj su pored Kusmuka izlagali Damjan Kovačević i Vladimir Lalić. Dogovor je bio da posle ove grupne izložbe trojica mladih umetnika izlažu samostalno. Samostalnu izložbu pre Kusmuka imao je Kovačević.

- Oni su vrlo rano pokazali talenat za crtanje i dobili velike i prestižne nagrade za to umeće, ali ono što ih izdvaja od drugih je to što se nisu zaustavili na tome, nego su crtež pretvorili u svoje glavno oružje - rekla je Sanja Bjelanović Janković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a