VIOLONČELO JE DEO MOJE DUŠE: Harijet Krejh, uoči prvog nastupa u Srbiji sa Beogradskom filharmonijom

A. POPADIĆ

28. 01. 2022. u 10:34

BEOGRADSKA filharmonija će večeras na Kolarcu (20.00) sa nekadašnjim šefom-dirigentom Urošem Lajovicem publiku povesti na koncertnu šetnju kroz klasicizam. Najpre uz čuvenu Mocartovu Uvertiru "Don Đovani" za operu o Don Žuanu, najpoznatijem zavodniku u istoriji umetnosti, na čijem libertu je pomagao takođe famozni Đakomo Kazanova. Filharmonijski nastup zaokružiće Betovenova Simfonija broj 4.

ВИОЛОНЧЕЛО ЈЕ ДЕО МОЈЕ ДУШЕ: Харијет Крејх, уочи првог наступа у Србији са Београдском филхармонијом

Harijet Krejh proba sa srpskim kolegama / Foto M. Đoković

Ipak, glavna zvezda ove večeri je Holanđanka Harijet Krejh (1991), jedna od najuzbudljivijih violončelistkinja mlađe generacije. Ekskluzivna umetnica "Dojče gramofona" i redovna gošća svetskih koncertnih scena svira na 300 godina starom violončelu Domenika Montanjane, čiji je puž izradio Stradivari. Prvi put pred beogradskom publikom, baš na ovom vrednom instrumentu, odsviraće Koncert za čelo u C duru Jozefa Hajdna, svog omiljenog kompozitora.

- Oba Hajdnova Koncerta za čelo su već dugo deo mog života, moje karijere. Zaista ih volim, jer su divni, blistavi, veseli, melodični. To je energična i inspirativna muzika, ali istovremeno i intiman komad koji se svira sa kamernim orkestrom, prava kamerna muzika. Zaista sam srećna što ću za svoj debi u Beogradu svirati Hajdnov koncert u C duru - kaže, za "Novosti", Harijet Krejh.

Na naše pitanje da li se njen odnos prema muzici s godinama promenio i koliko ova talentovana i tražena čelistkinja iskreno odgovara:

- Primera radi, pomenuti Hajdnov koncert sam svirala mnogo puta do sada, a kada nešto svirate toliko često normalno je da ste sigurniji i slobodniji da probate drugačiji pristup, da rizikujete, improvizujete. Sviranje postaje lakše. Ali, bez obzira na to da li neko delo sviram često ili tek prvi put moj stav je uvek isti - duboko poštovanje i dela i publike. U tom smislu svaki koncert je novi izazov, novo iskustvo i nova uspomena.

Za svakog muzičara instrument na kojem svira je dragocen, ali Harijetino violončelo zaista pripada redu retkih i vrednih instrumenata, pa zato nije ni čudo što ova umetnica o njemu govori sa velikom ljubavlju.

- Ah, moj divni "Montanjana" violončelo! Veoma sam srećna što imam mogućnost da sviram na ovom divnom instrumentu. Sviram na njemu već dve godine. Izuzetno je teško pronaći žičani instrument koji ti odgovara toliko da postane deo tvog tela, tvoje duše, da postane tvoj glas, a ja se tako osećam sa mojim "Montanjana" čelom. Sa njim mogu da iskažem ono što želim sa muzikom, ima divnu boju zvuka, dubinu, toplinu, savršen kvalitet. A kada sa jednom takvom dragocenošću putujete po svetu ona imate i veliku odgovornost. Sa najvećom pažnjom brinem o njemu i čuvam ga i nadam se da ću još dugo imati privilegiju da sviram na njemu - zaključuje Harijet.

MLADI TALENAT

HARIJET je čelo počela da svira sa pet godina, a četiri godine kasnije primljena je u Konzervatorijum u Utrehtu u odeljenje za mlade talente. Školovanje je nastavila u Austriji i Nemačkoj na prestižnim akademijima. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, a iza sebe ima sedam CD-ova sa muzikom Bramsa, Debisija, Rahmanjinova, Hajdna... Od 2018. godine je ekskluzivac čuvene izdavačke kuće "Dojče gramofon" za koji je izdala CD sa muzikom Vivaldija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)