MATIJINE PESME SNAŽNIJE OD SVIH NAPADA KOMITA: Nemile scene pred Nikšićkim pozorištem u senci prepune sale poštovalaca dela Bećkovića

I. STOJADINOVIĆ

28. 01. 2022. u 22:03

IAKO je nekolicina takozvanih komita sinoć protestovala pred Nikšićkim pozorištem zbog gostovanja akademika Matije Bećkovića, a policija morala da sprečava mogući incident, nemile scene ostale su u senci prepune sale poštovalaca dela jednog od najznačajnijih srpskih pesnika.

МАТИЈИНЕ ПЕСМЕ СНАЖНИЈЕ ОД СВИХ НАПАДА КОМИТА: Немиле сцене пред Никшићким позориштем у сенци препуне сале поштовалаца дела Бећковића

Mitropolit Joanikije, Bećković i Kovačević, Foto: I.D.S.

Prostor pozorišta nije bio dovoljno veliki da primi sve koji su bili gladni Bećkovićevog "hleba i jezika", a publika je usklikivala ljubavlju pesniku i stihovima na Savindan. Zahvalnost za gostovanje iskazali su i domaćini, uz nadu da će se novi susret Bećkovića i crnogorske publike desiti na Vidovdan, te nezadovoljnoj grupici poručili - "ćeraćemo se"

Više od sat vremena Bećković je govorio stihove u okviru književne večeri "Savinim stopama ka Savinom izvoru", u organizaciji kulturno-umetničkog društva Zahumlje i Nikšićkog pozorišta. Simbolično, na praznik, niz je krenuo sa "Pričom o Svetom Savi".

Pesnik sa čitaocima, Foto: I.D.S.

Išao je pesnik "Putem kojeg nema" i publiku nahranio "Hlebom i jezikom". Gosti su imali priliku i da čuju njegovu čuvenu pesmu posvećenu Veri Pavladoljskoj. Ipak, sudeći po gromoglasnom aplauzu, čini se da su crnogorsku publiku najviše dirnuli stihovi posvećeni "moračkom jasnovidcu", kako je Bećković nazvao blaženopočivšeg Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Uoči početka književne večeri, pred kulturnom ustanovom okupila se nekolicina građana takozvanog komitskog pokreta u znak protesta gostovanju srpskog pesnika. Sa druge strane,

Miodrag Čizmović, Foto: I.D.S.

Bećkoviću su pred pozorištem podršku pružali građani okupljeni ispred NVO "Miholjski zbor". Da provokacije i prozivke dve grupe građana ne prerastu u incident sprečila je policija. Članovi komitskog saveza optužili u lokalnu upravu da zloupotrebljava javne ustanove i u njima organizuje programe koji propagiraju nacionalizam, šovinizam, te da su "sluge" Srpske pravoslavne crkve i "Srpskog sveta".

Ispunjena sala Nikšićkog pozorišta, Foto: I.D.S.

- Naša je obaveza da danas budemo ovde kako bismo zaustavili dalje negiranje crnogorske nacije, identiteta i građanske i multikulturalne Crne Gore. Svi oni koji brane ljudska prava imaju obavezu da skrenu pažnju kada se dešava kršenje istih, posebno onda kada se falsifikuju i negiraju činjenice i identiteti - kazao je "komita" Aleksandar Zeković.

"Ne mogu četnici da rade što rade, nije ovo srpsko leglo, nego Montenegro", vikala je nekolicina okupljenih.

A pred Nikšićkim pozorištem, Foto: I.D.S.

Sa druge strane, Bećkoviću je podršku iskazala grupa koja je pevala "Oj Kosovo, Kosovo" i vikala "Kosovo je srce Srbije".

Akademika i publiku ispred grada Nikšića pozdravio je prvi čovek te opštine, Marko

Kovačević, poželeo dobrodošlicu i pesniku i posetiocima koji su pohrlili iz svih krajeva Crne Gore, te čestitao i dan Svetog Save.

- Ko god je mislio da se večeras ćera sa nama, neka pogleda ovu salu i neka razmisli je li ikada bila punija, pa neka dođe da se ćera. I ako odustane, mi im poručujemo: Ćeraćemo se, itekako se ćerati, jer nam ništa drugo i ne preostaje - poručio je Kovačević. Prisutne je pozdravio i direktor JU Zahumlje Miodrag Čizmović ističući da Nikšić ima čast i priviligiju da ugosti ličnost "koja je možda najviše afirmisala kulturološku specifičnost i i osobenost srpskog jezika".

- S verom da dobro i lepota spašavaju svet, sve vas pozdravljam sa čvrstom nadom da ćemo nakon ovog susreta biti bogatiji i oplemenjeniji - kazao je Čizmović.

SLOBODNI PUTEVI

Pesniku se na gostovanju zahvalila i pesnikinja Milica Bakrač koja je vodila književno veče.

- Dragi Matija, videli ste da su svi putevi koji vode ka Nikšiću čisti i slobodni, uvek ste nam dobrodošli, pa da se vidimo o Vidovdanu - poručila je Bakračeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

BAJKA O POZORIŠTU: Jubilarno izvođenje predstave u režiji Miloša Jagodića u Pirotu