NE KIDA SE "TAJNA VEZA": Minulo je 16 godina otkako se veliki pesnik Duško Trifunović pridružio nebeskim velikanima

J. SIMIĆ

28. 01. 2022. u 22:41

PROGRAM posvećen pesniku Dušku Trifunoviću "Po meni se ništa neće zvati", koji su, povodom 16. godišnjice pesnikove smrti, priredili IK "Prometej" i Udruženje "Koreni", izveden je danas u Gradskoj kući Novog Sada.

НЕ КИДА СЕ ТАЈНА ВЕЗА: Минуло је 16 година откако се велики песник Душко Трифуновић придружио небеским великанима

Duško Trifunović, Foto D. DOZET

Po velikom interesovanju Novosađana za ovaj događaj pokazalo se da ni smrt ni vreme ne mogu da pokidaju "tajnu vezu" pesnika sa njegovim prijateljima i čitaocima

Direktor "Prometeja" Zoran Kolundžija kazao je da je Trifunović veliki pisac, značajan za sve nas, a naslovom ove svečanosti želeli su da kažu upravo suprotno - da se mnogo toga po njemu zove, između ostalog, ulice u Beogradu i u Novom Sadu.

- Duškovo delo se najviše čuva kroz popularnu muziku. U knjizi Bogice Mijatovića je dokazano da je Duško najpevaniji pesnik u bivšoj Jugoslaviji, milioni su odrastali uz njegove stihove, a i dalje generacije odrastaju uz te pesme - kazao je čelni čovek "Prometeja", koji je izdao 20 od ukupno 84 naslova koliko je Duško ostavio budućim generacijama.

Prisećajući se vremena kada je kao vrlo mlad pesnik upoznao Trifunovića, predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić istakao je da je Trifunović sve svoje knjige pisao na ekavici mada je do 1992. godine živeo u Sarajevu.

O Trifunovićaevom delu govorio je i dr Mihajlo Pantić. Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić podsetio je na legendarne pesme koje je Duško napisao za "Bijelo dugme".

CBEĆE NA ČERATU

NA pesnikov grob na brdu Čerat u Sremskim Karlovcima cveće su položili pesnik Pero Zubac i članovi udruženja "Koreni". O svom dugogodišnjem prijatelju Zubac je za "Novosti" kazao:

- Nedostaju mi razgovori sa Duškom. Pre nekoliko godina objavio sam knjigu "Pisma DT na nebesku adresu" u izdanju "Prometeja". Sanjam ga često i uvek je vedriji u mom snu nego što je bio za života - rekao je Zubac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)