EKSKLUZIVNO! OSKAROVKA FRENSIS MEKDORMAND ZA "NOVOSTI": Nomadi, recept kako preživeti Ameriku 21. veka

Jurica KERBLER, stalni dopisnik iz Zagreba

26. 06. 2022. u 14:00

KADA sam glumila u filmu "Zemlja nomada", mnogi od pravih nomada mislili su da sam jedna od njih. Bilo mi je to fantastično iskustvo. Govori ovako, ekskluzivno za "Novosti", slavna glumica Frencis Mekdormand, glavna zvezda ovogodišnjeg Ponta Lopud festivala na poznatom ostrvu nadomak Dubrovnika.

ЕКСКЛУЗИВНО! ОСКАРОВКА ФРЕНСИС МЕКДОРМАНД ЗА НОВОСТИ: Номади, рецепт како преживети Америку 21. века

Foto J. Kerbler

Čini se da je upravo to ostrvo, bez automobila, gde tišina i mir praktično vladaju i noću i danju, najbolje odgovaralo četvorostrukoj dobitnici Oskara. Sa suprugom, slavnim režiserom Džoelom Koenom, takođe četvorostrukim oskarovcem, živi u malom mestu na Zapadnoj obali SAD, ali nam ne otkriva kom.

- Volim mir, a jedino sam sama sa sobom pristala da budem zvezda među mojim meštanima.

Oni me prepoznaju, pozdravljaju i to mi je dovoljno - kaže uz prepoznatljiv osmeh Mekdormandova, koja se, inače, retko pojavljuje na velikim filmskim festivalima.

Zvezda mnogobrojnih filmskih ostvarenja, a pored "Zemlje nomada", svakako su najpoznatiji "Fargo", "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju", "Kratki rezovi", "Zlatni momci", "Korak do slave", "Misisipi u plamenu"... otkriva nam da je "malo popustila u odnosu na razgovore sa sedmom silom". Intervjue ne daje, reč je o njenoj odluci još od vremena kada su njen suprug i ona usvojili dete, a Frensis se povukla iz javnosti:

- Imala sam mnogo posla oko deteta, a kada je moj sin porastao, nije mi više bilo po volji da živim život uz slikanje i davanje intervjua. Sada, kada sam se uključila i u produkciju filmova, malo sam popustila i u odnosu na novinare i novine.

AUTENTIČNO Scena iz filma "Zemlja nomada", Foto Printskrin

Ali, Frensis je sve samo ne zatvorena osoba. Videlo se to i na Lopudu, gde je zajedno sa suprugom držala radionice za mlade ljude, filmadžije iz regiona. Odgovarala im je na sva postavljena pitanja, nije bežala ni od tema iz privatnog života. Oduševila se i festivalom "pod zvezdama", na kojem gledaoci prate filmove na plaži u jedinstvenom i za mnoge - neponovljivo lepom ambijentu ovog ostrva.

- Baš ste srećnici - poručila je svojim fanovima.

O filmovima koji se rade u ovom delu Evrope, u našem regionu, priznaje Frensis, ne zna mnogo, jer, dodaje, nikada do sada nije ni bila u ovim krajevima.

- Džoel i ja smo prvi put ovde i oduševljeni smo.

Pitamo oskarovku kako je uopšte došlo do toga da radi "Zemlju nomada", film koji je prvi put pre dve godine predstavljen na Festivalu u Veneciji, a kasnije je dobio tri glavne nagrade Američke filmske akademije, među kojima je ona za najbolju glumicu završila u njenim rukama.

- Zajednički je to projekat producenta Pitera Spirsa i rediteljke Kloe Džao. Prvi put sam se srela sa nekim filmom koji je Kloe radila na festivalu u Torontu i tada me je jako zainteresovala. Odmah sam počela da istražujem sve o njoj i zahvaljujući baš toj talentovanoj ženi nastao je ovaj film - kaže Frensis.

U ruke joj je, nastavlja, došla i knjiga o nomadima, ljudima koje život nije štedeo i koji su na kraju izgubili dom, da bi u prikolici ili kombiju potom lutali Amerikom.

- Reč je o knjizi Džesike Bruder, koja zapravo govori kako preživeti Ameriku u 21. veku.

Oduševila me je. Poželela sam da uradim i film po knjizi, koji bi režirala Kloe.

Foto AP

Udružili smo snage, ona je počela da radi na scenariju, Piter je sve organizovao i tako je nastao film - seća se Mekdormandova.

Sa suprugom sarađuje već tridesetak godina, koliko su i zajedno.

- Ima tu uspona i padova, naravno - kaže nam kroz osmeh Frensis.

Duga je uostalom istorija saradnje ovog holivudskog bračnog para koji ne živi po pravilima Holivuda. Kada su se tek upoznali, Džoel je predlagao Frensis da glumi u jednom njegovom filmu, ali ga je odbila. Nije želela da dođe ni na zakazanu audiciju!

Onda je na red došao film "Fargo", pa mnogobrojne nagrade. Često razgovaraju o filmovima, ali ipak ne otkrivaju šta sledi.

Od svoje 65. godine zvaću se Fern

NOMADI i snimanje filma sa ljudima koji su preko noći izmenili način života ostavili su trag i na velikoj glumici.

- Rekla sam Džoelu da ću se, kada pređem šezdeset i petu godinu života, zvati Fern, po mojoj ulozi u tom filmu - kaže Frensis.

KAO MAJSTOR

DžOEL kaže da radi i za druge, a ne samo filmove za svoju suprugu.

- Znate kako je to, kada mi dođu sa nekim predlogom, pitam, a koliko bi to bilo plaćeno.

Pa isto pitate i majstora kada vam dođe nešto da popravi u kući. Od filma uostalom živim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!