POČINJE DEVETI ŠEKSPIR FESTIVAL: Od 1. do 5. jula u Čortanovcima na programu dela slavnog klasika

V.V.S.

29. 06. 2022. u 14:23

POD sloganom "I, sem nestvarnoga, ništa stvarno nije", od 1. do 5. jula, u Čortanovcima traje deveti Šekspir festival.

ПОЧИЊЕ ДЕВЕТИ ШЕКСПИР ФЕСТИВАЛ: Од 1. до 5. јула у Чортановцима на програму дела славног класика

foto:Arhiva "Novosti"

U dva pozorišna poluvremena, biće prikazano sedam predstava: četiri u julu i tri u oktobru. Publici će se u ambijentu rezidencije "Vila Stanković", na glavnoj festivalskoj sceni predstaviti pozorišta iz Italije, Crne Gore i Norveške. Po prvi put od osnivanja, Šekspir festival otvara jedna plesna predstava, i to "Hamlet", u izvođenju međunarodno priznate italijanske plesne trupe IMPERFECT DANCERS COMPANY, pod umetničkim rukovodstvom svojih osnivača Valtera Mateinija i Ine Broek (bivših igrača Baleta Monte Karlo), koji su proteklih godina svoj repertoar predstavljali širom sveta.

Na programu je i "Ukroćena goropad", jedna od najčuvenijih Šekspirovih komedija u režiji poznatog makedonskog reditelja Dejana Projkovskog. Trećeg dana publika će videti projekat "Romeo i Julija i druge katastrofalne ljubavi" iz Norveške, a prvo poluvreme Šekspir festivala zatvara predstava "Hamlet - Evidencija zločina jedne monarhije", poznate rediteljke Livije Pandur u izvođenju Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika.

Drugi deo Šekspir festivala, predviđen za jesen, obeležiće čuvena britanska pozorišna trupa Forced Entertainment koja izvodi celokupna Šekspirova dela. U predstavi "Sabrana dela: Sa Šekspirom za stolom" šest izvođača stvara sažete verzije svih piščevih komada koristeći kolekciju svakodnevnih predmeta za likove, na pozornici koju predstavlja jedan običan sto. Ovaj senzacionalni projekat u kome se 36 Šekspirovih komada izvodi više dana pred ukupno hiljadu i osam stotina posetilaca, učestvovao je proteklih sezona na gotovo svim najznačajnijim svetskim pozorišnim festivalima.

Šekspir festival u svoju završnicu ulazi i premijerom predstave "Makbet" u režiji Nikite Milivojevića. U novoj ambicioznoj produkciji Šekspir festivala učestvuju i Srpsko narodno pozorište, Beogradsko dramsko pozorište, festival Grad Teatar Budva i Novosadsko pozorište.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)