VEČERAS U KIKINDI: Zvanično počinje 41. vajarski simpozijum “Terra”

R. Š.

06. 07. 2022. u 11:48

Nove velike skulpture od pečene gline već su postavljene na trgu u centru Kikinde, ispred Galeerije “Terra”, gde će večeras zvanično i svečano biti označen početak ovogodišnjeg, 41. Internacionalnog simpozijuma skulpture “Terra”.

ВЕЧЕРАС У КИКИНДИ: Званично почиње 41. вајарски симпозијум “Терра”

Foto: R. Šegrt

Izloženi su radovi koje su umetnici iz celog sveta napravili na prošlogodišnjoj koloniji. Ove godine takvu mogućnost imaće vajari : Julija Klem iz Nemačke, Bernar Ridiger iz Francuske, Ivana Radovanović iz Crne Gore, kao i troje umetnika iz naše zemlje: Aleksandar Bunčić, Lazar Marković i Bogdan Vukosavljević.

Oni će do kraja jula svoje ideje oblikovati u glini u ateljeu “Terra”, koji s enalazi na periferiji grada, pored fabrike “Toza Marković”. Ovde vajari imaju izvanredne uslove za rad, ne samo prostrani ateleje, već i neograničenu količinu gline i stručnu pomoć saradnika koji poznaju prirodu ovog materijala i način rada s njim. Oblikovane skulpture najpre treba da se prirodno suše, ali tako da glina ne puca, pootm će se peći u velikoj peći i tek posle godinu dana biće sasvim gotove i spremne za umetnički život i izlaganje javnosti.

Svečano otvaranje ovogodišnjeg simpozijuma “Terra” počeće u 19 sati, kao i uvek, promenadnim koncertom Duvačkog orkestra, a potom će pevati mešoviti hor “Kornelije Stanković”. Planirano je da se umetnicima i gostima obrate predstavnici Ministarstva kulture i Grada Kikinde, kao i Sava Stepanov, likovni kritičar i autor teksta za katalog izložbe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)