RAZNOVRSNE POETIKE I GENERACIJE: Dvobroj "Književnog magazina"

B. Đ.

07. 12. 2022. u 10:56

NEDAVNO je objavljen dvobroj 227-228 "Književnog magazina" koji sadrži niz zanimljivih priloga koji daju sliku ovogodišnjih značajnih književnih zbivanja, kao i pesničke i prozne tekstove iz srpske i svetske književnosti, književnu kritiku, eseje iz likovne umetnosti i aforizme. Krajem godine, po rečima glavne urednice Slađane Ilić, biće objavljen i dvobroj 229-230.

РАЗНОВРСНЕ ПОЕТИКЕ И ГЕНЕРАЦИЈЕ: Двоброј Књижевног магазина

Foto: Književni magazin

- Svi brojevi "Književnog magazina" koje sam uredila, uključujući i one o kojima je ovde reč, odlikuju se raznovrsnošću poetika i stvaralačkih generacija. Upravo taj estetski pluralizam, koji, naravno, nije pluralizam kvaliteta, već podrazumeva priloge visokih umetničkih, kao i književno-naučnih dometa, dominantno je dostignuće našeg glasila - kaže, za "Novosti", Ilićeva. - O poetičkoj i generacijskoj raznovrsnosti u "Magazinu" svedoče - poezija od Duška Novakovića (1948), Radosava Stojanovića (1950), do Dragana Markovića (1978), proza od Milisava Savića i Dragana Stojanovića (1945), Kornelija Kvasa (1970), do Sare Zdravković (Majstorović) (1993), kritika od Slavka Gordića (1941), Igora Perišića (1974), Milice Ćuković (1987), do Katarine Pantović (1994). Takođe, s obzirom na nova književna priznanja - "Beogradski pobednik" i "Dušan Radović" (Biblioteke grada Beograda uz podršku Grada) i "Vladan Desnica" (Narodne biblioteke Srbije uz podršku Ministarstva kulture), osvrnuli smo se na dela laureata i njihov književni rad u celini. Formiranje navedenih nagrada svakako doprinosi književnosti i piscima, čineći da najbolje knjige budu vidljivije, a žiriji drugih važnih nagrada pažljiviji i odgovorniji - u smislu da se cene prvenstveno estetski dometi književnog dela, a ne vanknjiževna heteronomija.

Foto: Književni magazin

Dvobroj koji će biti objavljen u decembru, po njenim rečima, sadrži razgovor sa Igorom Marojevićem, ovogodišnjim dobitnikom Andrićeve nagrade, u njemu je predstavljena i dobitnica nagrade Srpskog književnog društva "Biljana Jovanović", Marija Karaklajić, kao i roman "Šapati Male Vlaške", Slavice Garonje, koja je prvi dobitnik nagrade "Radovan Beli Marković".

- Dvobroj koji je već pred nama sadrži i izvanredan tekst Milovana Marčetića o nedavno preminulom našem značajnom stvaraocu Stevanu Tontiću. Posebno mesto pripada i našim savremenim piscima, sada već klasicima, Danilu Nikoliću i Voji Čolanoviću. Pomenuta dvojica, složićemo se, pored izuzetno vrednih i autentičnih i raznolikih opusa, bili su hodajuće istorije književnosti, ali i književnih anegdota o svojim savremenicima. Od njih se moglo učiti uvek u svakoj vrsti razgovora. Retka je sreća naše kulture da smo ih imali i da smo u prilici da od njih učimo dok nas ima, o čemu konkretno u pomenutim dvobrojima svedoče prilozi Lidije Nikolić i Jelene Žurić - kaže Ilićeva.

Za "Magazin" su prevodili: Kajoko Jamasaki, Jelena Vitezović, Radoslav Vučković, Vladimir Kolarić, a kao dugogodišnju i izuzetnu saradnicu urednica ističe Biserku Rajčić, koja ove godine beleži 60 godina svog prevodilačkog rada. Dvobroji donose i eseje o izuzetnim likovnim stvaraocima Snežani Marinković i Goranu Mitroviću, kao i niz njihovih radova. Tu su i aforistički prilozi Valentina Dimitrova, Milana R. Simića i Aleksandra Čotrića.

O stanju književne periodike dana, Ilićeva kaže:

- S obzirom na to da kod nas vremena nikada nisu bila laka - ni za kulturu ni za književnost - a rekla bih da dolaze još teža, čega su naročito svesni pripadnici moje generacije, jer mi neka drugačija vremena i ne pamtimo, izuzetno cenim nastojanja književnih kolega urednika da objavljuju brojeve časopisa i listova u toku godine onoliko i onako kako mogu, u skladu s prilikama - kaže naša sagovornica.

Neki se časopisi i listovi, po njenim rečima, finansiraju iz više izvora, neki iz samo jednog, od čega zavisi i frekventnost izlaženja:

- Danas smo svedoci brojnih književnih portala, koji su brži i jeftiniji sa stanovišta kako izdavača, tako i čitalaca. Međutim, ono što je nesumnjiva prednost štampane periodike jeste njena veća trajnost, ali i kvalitet kao učinak duže i pažljivije pripreme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili