I ODLIKAŠI ISPOD "CRTE": Interesovanje brucoša za smeštaj u beogradskim studentskim domovima veće nego ikada

B. BORISAVLjEVIĆ

20. 09. 2022. u 06:00

INTERESOVANjE brucoša za smeštaj u studentskim domovima veće je nego ikada: za "jedan krevet" konkurisala su i više od dva kandidata, a gotovo polovina primljenih su - vukovci.

И ОДЛИКАШИ ИСПОД ЦРТЕ: Интересовање бруцоша за смештај у београдским студентским домовима веће него икада

Foto M. Anđela

Iz studentskog centra "Beograd" saopštavaju da je među rekordnih 2.757 kandidata - lane ih je bilo oko 500 manje - čak 1.756 devojaka, a do ključeva soba su stigli samo odlikaši. Poslednji mladić iznad "crte" ima prosek 4,71, dok su devojke još bolje, sa ocenom 4,81.

Zamenik direktora SC "Beograd" Vladimir Cvijović kaže da je smeštaj dobilo 1.209 brucoša - 794 devojke i 415 momaka, a broj će biti povećan studentima iz društveno osetljivih kategorija, koji će se, takođe, useliti u domove "Karaburma", "Patris Lumumba", "Vera Blagojević 2" i "Žarko Marinović".

- Na listi je čak 579 vukovaca, od kojih su 398 devojke - kaže Cvijović. - Veliko interesovanje je potvrda da iz godine u godinu poboljšavamo kvalitet smeštaja. Sobe su najčešće dvokrevetne ili trokrevetne, s kupatilom, čajnom kuhinjom, internetom i direktnom telefonskom linijom. U domovima postoje brojni sadržaji koji olakšavaju život, poput čitaonica, foto-kopirnica, prodavnica mešovite robe, teretana, TV sala, perionica veša... Posteljina se menja jednom sedmično, objekte održavaju higijeničarke i domari koji su za hitne intervencije dostupni danonoćno, a veliki broj ustanova ima sportske terene i moderno opremljene teretane, dok u Studentskom gradu postoji i sauna. Pritom, cene iznajmljivanja stanova su drastično povećane i realnost je da, zbog ograničenih kapaciteta, u našim objektima mesta dobijaju samo najbolji.

S obzirom na to da studentski domovi rade na principu "izlaz-ulaz", drastično povećanje broja prijavljenih ne prati i povećanje broja diplomiranih, jer neki svesno odlažu okončanje školovanja. Zato je sada manje svršenih akademaca nego u istom periodu prošle godine.

BROJKE

SC "Beograd" ima 14 domova, u kojima je smešteno oko 10.500 akademaca. U studentskim restoranima koji su locirani pri domovima i fakultetima širom Beograda, svakodnevno se pripremi oko 20.000 obroka. Za tri obroka dnevno, u studentskim restoranima su potrebna 272 dinara. O jelovniku brinu stručnjaci za ishranu, a mesečna "kirija" zavisi od kategorije doma i sobe, pa je u rasponu od 1.290 do 1.500 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili