VELIKO NAUČNO OTKRIĆE: Bakterija koja je uzrok čira i raka na želucu može da se širi među članovima porodice

Novosti onlajn

06. 02. 2023. u 22:43

KADA gastrointestinalni problemi uključuju tzv. heliko bakteriju (Helicobacter pylori), članovi domaćinstva pacijenta takođe bi trebalo da se testiraju na infekciju, pokazalo je kinesko istraživanje.

ВЕЛИКО НАУЧНО ОТКРИЋЕ: Бактерија која је узрок чира и рака на желуцу може да се шири међу члановима породице

Foto: Shutterstock

Iako obično asimptomatske, infekcije želuca ili početnog dela tankog creva heliko bakterijom najčešći su uzroci peptičkog ulkusa. Ova bakterija takođe može da izazove gastritis, iritaciju želudačne sluznice i, u retkim slučajevima, ako se ne leči, može dovesti do raka želuca.

Širenje bakterije među članovima porodice

Istraživači u Kini sproveli su testove na heliko bakteriju na svim članovima 10.735 porodicau 29 pokrajina. Među 31.098 ispitanika obuhvaćenih studijom, približno 43 odsto odraslih i 21 odsto dece i adolescenata bili su zaraženi.

Samo 29 odsto porodica nije imalo infekcije. Svih preostalih 71 odsto imalo je barem jednog zaraženog člana, uključujući 20 odsto u kojima su zaraženi svi članovi porodice, objavili su istraživači u časopisu „Gut“.

Izloženost zaraženim članovima porodice verovatno je glavni izvor širenja, pretpostavili su naučnici. Dok je 14 odsto dece i adolescenata koji žive sanezaraženim roditeljima bilo zaraženo, ta je stopa bila 34 odsto među decom koja žive sa dva zaražena roditelja.

Infekcija se najčešće dobije u detinjstvu

Prevalencija heliko bakterije posebno je visoka u Kini. Prema američkom Nacionalnom institutu za dijabetes, probavne i bubrežne bolesti i infekcije heliko bakterijom pogađaju 30 do 40 odsto ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Najčešće se infekcija dobije u detinjstvu. Naučnici su rekli da njihova otkrića upućuju na to da, kada se ustanovi da je pacijent zaražen heliko bakterijom, cela porodica treba da se testira i svi zaraženi članovi trebada se leče, preneo je „Indeks“.

Infekcije se eliminišu antibioticima.

BONUS VIDEO: 

MISTERIOZNA SVETLOST IZNAD HAVAJA: Pogledajte snimak neobične svetlosti iznad vulkana Mauna Kea

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SA ODMORA SE VRAĆATE BOLESNI I UMORNI? Lekar objasnio zašto se to dešava i kako to možete izbeći