SANITARNI PROTOKOL POD SUNCEM IBICE: Kritike francuskom ministru obrazovanja jer je mere oko kovida 19 za škole pravio na Balearima

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

21. 01. 2022. u 20:06

IMA li ministar pravo da se odmara na egzotičnoj obali, dok se donose sudbonosne odluke po državu i njenog stanovništvo? I nema baš, ako je suditi po polemici koja se povela u Francuskoj.

САНИТАРНИ ПРОТОКОЛ ПОД СУНЦЕМ ИБИЦЕ: Критике француском министру образовања јер је мере око ковида 19 за школе правио на Балеарима

Žan-Mišel Blanke

Ministar obrazovanja Žan-Mišel Blanke našao se na tapetu javnosti, posle saznanja da je novogodišnje praznike proveo na Ibici, dok se vodila presudna bitka oko toga kako da se organizuje zdravstveni protokol u školama, u trenutku kada je soj omikron rušio sve rekorde zaraze u Francuskoj.

Tu je, u rajskom okruženju ovog balearskog ostrva, i finalizirao protokol koji je izazvao velike polemike među nastavnicima zbog komplikovanih pravila i nedovoljne zaštite, posle čega su usledile dve izmene ovog dokumenta u kratkom roku, i što je uticalo na štrajk nastavnog osoblja prošlog četvrtka, koji će se ponoviti i ove sedmice.

Ministar je na špansko sunce otputovao 28. decembra, a vratio se u Pariz 2. januara. Na odmoru je, video-konferencijom dao i intervju za "Parizjen", u kom je detaljno obrazložio novi sanitarni protokol u školama po povratku đaka sa dvonedeljnog novogodišnjeg raspusta.

Vlada je stala iza svog ministra, uz objašnjenje da ništa više ne bi uradio ni da je bio u Parizu. Po zakonu, morao je samo da bude uvek dostupan, a uzusi nalažu i da ne bude previše udaljen, oko dva sata od kancelarije, što je ispoštovano. Rad na daljinu se, uostalom, trenutno zagovara. Ipak, boravak na Ibici u ovoj situaciji, usred divljanja soja omikron, katastrofalan je po imidž, i ministra i vlade.

PRIJATELj SA BRIŽIT MAKRON

OPOZICIJA je ogorčena i traži ministrovu smenu. Neki komentatori naglašavaju da bi u "parlamentarnom sistemu" u nekoj drugoj zemlji već bio smenjen, i da je problem u tome što u francuskoj postoji "predsednički sistem". Ako se svemu pridoda i to da Žan-Mišel Blanke, kao dobar prijatelj predsednikove supruge Brižit Makron ima njenu veliku podršku, dobijaju se svi začini za političku čorbu u kojoj se trenutno kuva ministar obrazovanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024