RAT U UKRAJINI: Obe strane pripremaju ofanzive kod Hersona; Zauzeta fabrika Zarja, nisu pomogli ni plaćenici iz SAD i Poljske (VIDEO)

Novosti online

14. 05. 2022. u 07:19 >> 02:47

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 80. dan. Ukrajinske snage i danas granatiraju više mesta u DNR. Jasinovatu su gađali raketama „Grad“. Ukrajinski ministar odbrane je izjavio da Kijev ima nameru da mobiliše milion ljudi.

РАТ У УКРАЈИНИ: Обе стране припремају офанзиве код Херсона; Заузета фабрика Зарја, нису помогли ни плаћеници из САД и Пољске (ВИДЕО)

Foto printskrin YouTube tvzvezda.ru

Pripreme za ofanzivu na liniji Herson-Nikolajev

Na liniji fronta još uvek nema značajnijih promena.

U toku je međusobna artiljerijska priprema na području naselja Aleksandrovka i Osokorovka. Ukrajinska vojska je ponovo pokušala da udari na oslobođeni Herson sa dva Točka-U, koje su oborile PVO snage Oružanih snaga RF.

Oružane snage Ukrajine sa snagama 28. i 60. ombr nastavljaju pripremu ofanzive od Krivog Roga i Nikolajeva do Hersonske oblasti. U tom cilju je pokrenuta puna informativna kampanja.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Abramovič nema imovinu u Portugalu

Predstavnik Romana Abramoviča demantovao je za RIA Novosti informaciju da je imovina biznismena zaplenjena u Portugalu. Ranije su ovo preneli lokalni mediji.

Prema rečima sagovornika agencije, Abramovič nema imovinu u ovoj zemlji.

 

DNR zaplenila imovinu ukrajinskih banaka

Državni komitet za odbranu (GKO) Donjecke Narodne Republike izdao je ukaz o prenosu imovine ukrajinskih banaka na oslobođenim teritorijama DNR u državno vlasništvo.

Ukaz broj 59 od 14. maja 2022. „O pretvaranju imovine ukrajinskih banaka koje se nalaze na oslobođenim teritorijama Donjecke Narodne Republike u državnu svojinu“ objavljen je na sajtu šefa DNR Denisa Pušilina, koji je i predsednik Državnog komiteta za odbranu.

 

Razornim Smerčom po selu u DNR

Ukrajinske trupe granatirale su selo Hanženkovo u Makejevki, ispalivši šest raketa iz BM-30 Smerč kalibra 300mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (SCKK).

Foto: Printskrin Youtube

Ponovo granatirana Jasinovataja

Ukrajinske trupe su u subotu u 23.35 (po moskovskom vremenu) pucale na selo Jasinovataja, ispalivši četiri granate kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (SCKK).

Zločini nacista iz puka Azov

Pre početka borbenih dejstava Obidina Viktorija ke radila kao lekar u vojnoj bolnici Oružanih snaga Ukrajine. U fabrici „Azovstalj“ na prevaru je pala u zarobljeništvo ekstremista. Oni su joj kazali da će je u DNR uhapsiti, pošto je vojno lice, i zahtevali su da im preda njeno četvorogodišnje dete.

Situacija u Donbasu i dalje veoma teška

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je situacija u regionu Donbasa i dalje veoma teška, i dodao da ruske snage još uvek pokušavaju da demonstriraju neku vrstu pobede.

Foto AP

 

Pripreme za okruženje ukrajinskih trupa u Donbasu

Oružane snage Ukrajine se spremaju za dve velike ruske ofanzive - na Severodonjeck i na autoput Lisičansk-Artemovsk od Popasne i Belogorovke,saopštio je ukrajinski gubernator Luganske oblasti Gaidaj.

On je rekao i da za podršku ovoj ofanzivi, 2.500 vojnika i opreme Oružanih snaga RF ide u region.

 

Žestoke borbe na limanskom pravcu

Jedninica ruske armije „Hrabri“ je porazila 2. odvojeni jurišni bataljon Oružanih snaga Ukrajine na limanskom pravcu.

Bataljon je deo iste 79. odvojene vazdušno-jurišne brigade, koja je više puta poražena, sa sedištem u Nikolajevu.

Rusija neće kapitulirtati ispunjavajući zahteve Vašingtona

Sjedinjene Američke Države žele da Rusija pregovara o situaciji u Ukrajini pod njihovim uslovima, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

 

Ponovo granatirana Jasinovataja

U 21.43 ukrajinski vojnici ispalili su tri granate kalibra 122 mm na Jasinovataju, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (SCKK).

Foto printskrin telegram sputnik

Tekst potpisa

Artiljerija u hemijskoj fabrici i stabenoj četvrti

U Severodonjecku u LNR, na teritoriji fabrike hemijske nestandardizovane opreme, u neposrednoj blizini gusto naseljenih stambenih naselja, jedinice Oružanih snaga Ukrajine rasporedile su artiljeriju i VBR, rekao je načelnik NCUO general Mihail Mizincev.

 

Teško naoružanje u školi oklolo puno civila

Ukrajinske trupe postavile su teško naoružanje u njujoršku školu u Donjeckoj Narodnoj Republici, rekao je general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik Ruskog centra za kontrolu nacionalne odbrane.

 

Zabrana antiukrajinskih partija

Vladimir Zelenski potpisao je zakon o zabrani „proruskih partija“ u Ukrajini, prenosi Strana.ua.

 

Granatirana naselja u DNR

Ukrajinski vojnici su u 20.50 pucali na Vasiljevku i Jasinovataju, ispalivši dve granate kalibra 122 mm i pet raketa iz BM-21 Grad, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (SCKK).

 

Gubici Kijeva u sukobu sa NM DNR

Narodna milicija DNR-a je od početka dana izbacila iz stroja 30 ukrajinskih nacionalista i više komada opreme.

-Od početka tekućeg dana, naša vojska je eliminisala je 30 ukrajinskih nacionalista, jednu bateriju minobacača od 120-mm, jedan BMP i dva oklopna vozila. Zarobljeni su jedan BMP, dva oklopna vozila i jedan kamion, saopštila je Narodna milicija na svom Telegram kanalu.

Foto AP

 

Poginulo 5 pripadnika NM DNR

Pet vojnika Donjecke Narodne Republike je poginulo za dan, a još 16 je povređeno, saopštila je Narodna milicija DNR.

-Sa žaljenjem vas obaveštavamo da je u protekla 24 sata u borbi za nezavisnost petoro branilaca Donjecke Narodne Republike poginulo u vršenju vojne dužnosti, a 16 je povređeno, saopšteno je na Telegram kanalu Narodne milicije.

 

Ukrajinci gađali 8 naselja sa više od 220 projektila

Narodna policija DNR-a rekla je da su u subotu ukrajinske trupe ispalile više od 220 projektila i mina, uključujući i iz VBR Grad, na osam naselja Republike.

"Od početka tekućeg dana, neprijatelj je ispalio više od 220 projektila i mina – iz višecevnih reaktivnih sistema od 122 mm BM-21 Grad, granata 122 mm artiljerije, mina 120 mm iz minobacača: Područja osam naselja Republike su bilemeta napada, navedeno je u porucina telegramu kanalu narodne milicije.

 

Ponovo gađan Donjeck

Ukrajinske trupe su u 19.07 ponovo ispalile granate na Petrovski okrug Donjecka. Grad je gađan sa osam projektila kalibra 122 milimetra, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju primirja (SCKK).

Foto: EPA

Granatirane Jasinovataja i Donjeck

Ukrajinske trupe ispali su u Jasinovataku i Donjeck u 19.00, pet raketa iz BM-21 Grad i tri granate sa kalibrama od 122 mm, saopštio je predstavnik DNR u SCKK-u.

 

Ukrajinski gubici u tehnici

Ukupno, od početka specijalne vojne operacije, uništeno je 165 aviona, 125 helikoptera, 864 bespilotne letelice, 304 protivvazdušna raketna sistema, 3.067 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 372 instalacije višecevnih raketnih sistema, 1.514 poljskih artiljerija topova i minobacača, kao i 2.913 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Slomljen otpor u fabrici Zarja u Rubežnom

Šef Čečenske republike Ramzan Kadirov potvrdio je da je fabrika baruta „Zarja“ u Rubežnom oslobođena od ukrajinskih nacionalista.

- Mnogi su govorili da je ta fabrika drugi `Azovstalj`, da naši borci neće moći lako da je osvoje. Moramo priznati, nacionalisti i banderovci, zajedno sa plaćenicima iz Amerike i Poljske, utrošili su mnogo snage i sredstava kako bi ojačali odbranu. Međutim, ništa od toga im nije pomoglo, napisao je Kadirov na Telegramu.

Foto Tanjug/AP

 

Žestok poraz ruske armije u bitci kod Belgorovke

Hronika borbi kod Belogorovke i poraz kolone Oružanih snaga RF na prelazu reke Severski Donjec od 2. do 12. maja. Internetom su se juče proširili snimci uništene opreme Oružanih snaga RF na pontonskom prelazu kod Belogorovke u Luganskoj oblasti. Snimci UAV-a pokazali su gubitke od 73 komada opreme.

U ovom momentu, posle preleta dronova, bilo je nas uništeno 73 jedinica tehnike VS RF. Među njima:

- BPP / BMD - 38 jedinica;
- oklopni transporter - 4 jedinice;
- TENK T-72 - 6 Jed.;
- Kamioni - 3 kom.;
- MT-LB - 4 kom.;
- Čamci - 2 kom.;
- Mašine za izgradnju pontonskih prelaza - 5 kom;
- BREM - 1 kom.;
- Ostali AFV - 9 jedinica.

Ispovest ukrajinskog vojnika

-Komandanti su sve napustili i otišli, a nas su ostavili kao topovsko meso.

Rusko Ministarstvo odbrane prikazalo je priču ukrajinskog vojnika koji je položio oružje o izdaji svoje komande.

-Komandant je rekao da nas je bilo 45, ostalo nas je 14. Tri dana nismo jeli i pili. Ruski vojnici su nam dali vodu, hranu, cigarete. Svuda je toplo, svega ima, niko nas ne tuče, ne vređa.

 

Granatirana naselja u DNR

Ukrajinske trupe ispali su na Donjeck i Zaijtcevo Južno projektile i mine na velikog kalibra, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju primirja (SCKK).

Prema reprezentativnoj kancelariji, ukrajinske trupe u 13.20 granatirale sa minama kalibra 120 milimetara u Donjetck, a zatim je u 18.31 granatirana i Petrovski okrug grada, ispaljujući tri projektila kalibra 122 milimetra. Naselje Zaijtcevo Južno takođe je bilo podvrgnuto granatiranju, u 16.20 ispaljeno je šest mina kalibra od 82 milimetra, a u 18.15 bilo je još tri granate iz SPG.

 

Kako Vašington „unovčava“ ukrajinsku krizu


Američki političari će nastaviti da podržavaju Kijev novcem i oružjem, jer i sami imaju koristi od toga, piše American Thinker.

Prema pisanju medija, „Kongres će svakako odobriti projekat za pružanje pomoći Ukrajini od 40 milijardi dolara, a uskoro će ovaj novac završiti u džepovima trgovaca oružjem, posrednika, pa čak i samih američkih političara“.

Istovremeno, u članku se naglašava da bi se ova sredstva mogla iskoristiti za rešavanje problema nestašice formule za odojčad, sa kojim se SAD posebno akutno susreću u poslednje vreme, kao i za borbu protiv trgovine drogom, jer mnogi američki tinejdžeri umiru od predoziranja.

Ofanziva trebala da počne 8. marta - Puk Azov trebao da zauzme Novoazovsk

Plan je detaljan: u njemu su označene snage „Azova“ u Marijupolju i okolini. Strelicama je označeno kretanje snaga ka Novoazovsku, opkoljavanje grada, premeštanje ka granici. Na putu ka granici, prema planu, trebalo je da „Azovci“ brzo zauzmu sva ostala naselja.

 

Granatiran Donjeck

Ukrajinske trupe ispalile su na Petrovski okrug u Donjecku, pet granata kalibrama 122 milimetra, saopštilo je predstavništvo DPR-a u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju primirja (SCKK).

 

Raketirano naselje u DNR

Ukrajinske trupe ispalile su na Dokučajevsk 10 projektila iz BM-21 Grad, izveštava predstavništvo Donjetske narodne republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju primirja (SCKK.

 

Ranjena žena u ukrajinskom granatiranju naselja

Ranjena je žena, civil, kao rezultat ukrajinskog artiljerijskog granatiranja naselja Pervomajsk u Luganskoj narodnoj republici, prijavljeno je u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju primirja (SCCC).

Ranije, predstavnik LNR-a u SCCC-u je izvestio da su ukrajinske trupe pucale na Pervomajsk dva puta, ispalivši 14 projektila kalibra 122 milimetra.

Ukrajinske snage krenule u kontraofanzivu kod Izjuma

Ukrajinske vojne snage krenule su u kontraofanzivu nedaleko od grada Izjuma, gde napadaju ključnu rusku liniju napada na istočnu Ukrajinu, rekao je guverner regije Harkov.

Kako prenosi Rojters, ruske snage pokušavaju da se probiju južno od Izjuma, nastojeći da zaobiđu ukrajinske snage koje drže odbranu istočne linije fronta, prenosi Rojters.

Foto AP

-Pravac Izjum i dalje je najteži deo. Naše oružane snage su prešle u kontraofanzivu. Neprijatelj se povlači na nekim frontovima kao rezultat delovanja naših snaga, naveo je guverner regije Oleh Sinegubov situaciju na društvenim mrežama.

 

Ruska artiljerija odbila desant

Ruske trupe uništile su ukrajinski prelaz pontona preko reke Severski Donjec koji su pokušale da pređu neprijateljska oklopna vozila. Video snmak u subotu je objavilo Rusko Ministarstvo odbrane.

Video snimljen sa drona pokazuje da je prelaz prekriven artiljerijskom vatrom, kao i požar na neprijateljskom BMP-3 i manevrisanje u saradnji sa motorizovanim pešadijskim jednicama.

Kadirov poručuje: Stiže još 600 dobrovoljaca

Čečenski lider Ramzan Kadirov saopštio je da je formirana grupa od 600 dobrovoljaca koji će učestvovati u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

-Na aerodromu Grozni, koji nosi ime heroja Rusije Ahmata-Hadži Kadirova, se okupilo više od 600 vojnika pod punom ratnom opremom i velikom željom da očiste Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku od bandita, kao i celokupnu Ukrajinu. Među njima nisu samo snage Čečenske republike i njeni stanovnici, već i dobrovoljci iz drugih regiona Rusije, napisao je Kadirov na Telegramu.

On je dodao da dobrovoljce ujedinjuje jedan cilj - „da brzo završe sa banditima u Ukrajini i da teroristi odgovaraju za svoja dela“.

 

Ambasada Rumunije u Kijevu počela sa radom

Ambasada Rumunije u Kijevu ponovo je počela sa radom posle tri meseca, saopštio je rumunski ministar spoljnih poslova Bogdan Auresku.

Vlasti Rumunije su 12. februara evakuisale iz Kijeva deo službenika diplomatskog predstavništva, a rad Ambasade potpuno je obustavljen 26. februara, prenosi Sputnjik.

 

Putin: "Pregovori praktično prekinuti"

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je finskom predsedniku Sauliju Ninisteu da su pregovori sa Ukrajinom zapravo obustavljeni, Kijev nije zainteresovan za ozbiljan i konstruktivan dijalog, prenosi pres-služba Kremlja.

 

Granatiran vrtić

Ukrajinski vojnici granatirali su zgradu dečjeg vrtića u Petrovskom okrugu u Donjecku, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

 

Građani Mariupolja o zverstvima ekstremista iz "Azova"

Građani Marijupolja ispričali su kako su pripadnici ekstremističkog ukrajinskog bataljona „Azov“ počinili zverstva u tom gradu.

"Sve kuće su porušili minobacačima, pucali su po civilima“, „ubili su čak i delfina“, „sve su zatrpali minama i bombama“, samo su neke reči od stanovnika Marijupolja o „Azovu“.

 

"Zapad je drzak i grub"

- Ovde su, naravno, sankcije osmišljene da igraju ulogu uništavanja veza, i Zapad to ne krije. Kada Amerikanci okupe zemlje centralne Azije na različitim nivoima, direktno kažu da se ne usude da nastave saradnju sa Rusijom, te da je generalno Rusija već uništena država, pa se kladite na nas – doslovce citiram. Isto kažu za Kinu, jer, kako kažu, Kina se neće usuditi da prekrši sankcije Zapada. Izuzetno samouverena, drska, nevaspitana pozicija. Ovako ću nazvati postupke naših zapadnih kolega - rekao je Lavrov.

Foto: Printskrin

 

"Eliminisano stotinu ukrajinskih ekstremista"

Ruska vojska likvidirala stotinu ukrajinskih ekstremista, oboreno 13 dronova.

Ruska avijacija je raketama velike preciznosti uništila pet komandnih mesta i dva skladišta municije ukrajinske vojske u DNR. Tom prilikom je likvidirano 100 ukrajinskih ekstremista i 23 jedinice vojne tehnike, saopštio je portparol Ministra odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov.

Foto: Printskrin/Ruptly

 

Delovanje artiljerijskih jedinica LNR

Artiljerija jedinica LNR deluje po položajima ukrajinskih snaga bezbednosti u gradu Svetlodarsk, prenosi Sputnjik.

Kako navode u Narodnoj miliciji LNR, u toj oblasti nalazi se jako uporište protivnika.

Linija odbrane dugačka je nekoliko kilometara i uključuje rovove, betonska utvrđenja, mitraljeska gnezda i drugo.

U cilju što preciznijih udara snage LNR koriste i dronove.

 

Američki senator objasnio zašto je blokirao pomoć Kijevu

- Zaista saosećam sa Ukrajinom i želim da uspe, ali ne želim da se to desi po cenu bankrota naše zemlje - rekao je Pol u intervjuu za radio VMAL DC.

Ranije je kazao da SAD ne mogu spasavati Ukrajinu, dovodeći u opasnost svoju ekonomiju. Senator je istakao da Kongres pažljivo treba da proračuna troškove koje će imati trezor ako inicijativa bude usvojena.

 

Snimak rada ruskih Vazdušno-desantnih snaga

Vazdušno-desantne jedinice tokom ofanzive uništavaju neprijateljske vatrene tačke. Napad na neprijateljska uporišta se izvodi uz vatrenu podršku posada minobacača i BMD.

 

 

Poginulo troje civila u napadu na DNR

Ukrajinske snage su u poslednja 24 sata 59 puta pucale na DNR, ispalivši 357 metaka i druge municije. Život je izgubilo troje civila, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

 

Ukrajinski generalštab: "Rusi se povlače iz Harkova"

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da Rusija povlači trupe iz Harkova.

Navodi se da je glavni cilj je uspostavljanje pune kontrole nad teritorijom Donjecke, Luganske i Hersonske oblasti i obezbeđivanje stabilnosti kopnenog koridora sa Krimom, prenosi Unian.

Generalštab Ukrajine dodaje da se najveća aktivnost ruskih snaga primećuje na Slobožanskom i Donjeckom pravcu.

 

Reznikov: "Broj vojnika treba povećati na milion"

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov izjavio je da Ukrajina treba da obezbedi da broj vojnika uključenih u borbena dejstva bude povećan do milion ljudi.

- Fokusiramo se na potrebu da obezbedimo milion ljudi koji će se boriti sa neprijateljem - napisao je Reznikov na Fejsbuku, prenosi TAS S.

 

"Gubimo mnogo više ljudi nego na početku rata"

Ukrajinska poslanica Oleksandra Ustinova izjavila je da je situacija na frontu „daleko gora“ nego na početku rata.

- Trenutno je pakao na prvoj liniji fronta. Sada gubimo mnogo više ljudi nego na početku rata - rekla je Ustinova novinarima na okruglom stolu nemačkog Maršalovog fonda u Vašingtonu, prenosi Si En En.

Pozvala je SAD da obezbede Ukrajini sisteme protivvazdušne odbrane i borbene avione.

 

Ukrajinske trupe ponovo granatirale Jasinovatu

Ukrajinske trupe granatirale su grad Jasinovataja u Donjeckoj Narodnoj Republici, javilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre na svom Telegram kanalu.

- Posle 03.00 časova zabeleženo je granatiranje sa strane VFU u pravcu: 07.25 – naselje Avdijevka – naselje Jasinovataja: sa BM-21 Grad su ispaljene tri rakete - navodi se u publikaciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ENERGETSKA EFIKASNOST: Naša zajednička odgovornost i korist