RAT U UKRAJINI: Ruska protivvazdušna odbrana oborila ukrajinski Su-24 u području Zmijskog ostrva (VIDEO)

Novosti onlajn

16. 05. 2022. u 07:24 >> 14:57

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 82. dan. Nastavljaju se žestoke borbe oko Severodonjecka i duž celog donbaskog fronta.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руска противваздушна одбрана оборила украјински Су-24 у подручју Змијског острва (ВИДЕО)

Foto AP

Moskva: Ulazak Švedske u NATO nanosi štetu bezbednosti Evrope

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je danas da će ulazak Švedske u NATO naneti značajnu štetu bezbednosti Severne Evrope i evropskog kontinenta u celini, i upozorilo da će Rusija biti prinuđena da preduzme uzvratne korake.

U saopštenju ruskog ministarstva navodi se da će Rusija biti prinuđena da preduzme uzvratne korake, kako vojno-tehničke tako i druge prirode, kako bi zaustavila pretnje po njenu nacionalnu bezbednost.

Borelj: Još uvek nema dogovora o šestom paketu EU sankcija Rusiji

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj kazao je na konferenciji za novinare nakon sasatnka spoljnih ministara EU članica u Briselu da oni još uvek "nisu uspeli" da se dogovore o šestom paketu sankcija Rusiji, koji bi trebalo da uključuje i embargo na uvoz ruske nafte.

Borelj je dodao da Mađarska blokira embargo zbog ekonomskih razloga, a ne političkih, kao i da EU neće priznati nijedan deo Ukrajine kao deo Rusije. Otkrio je i da je EU odobrila slanje još pola milijarde evra Ukrajini za kupovinu oružja. 

Lukašenko: Moramo da ojačamo vojni savez, Rusija ne može sama protiv NATO-a

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je, zbog verovatnog pridruživanja Švedske i Finske NATO-u, pozvao na jačanje Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO), vojnog saveza predvođenog Rusijom koji je nastao kao protivteža NATO-u, prenosi Hina.

„CSTO mora konsolidirati svoj status u međunarodnom sastavu kontrole i podele vlasti“, kazao je Lukašenko na sastanku te organizacije u Moskvi i dodao da Rusija ne može sama da se bori protiv proširenja NATO-a.

Foto: Profimedia/ Ozan Kose

Erdogan: Nećemo podržati ulazak Švedske i Finske u NATO

Turski predsednik Redžep Erdogan izjavio je danas da neće podržati ulazak Švedske i Finske u NATO.

Poručio je da delegacije te dve zemlje, koje su najavile posetu Turskoj, "ne moraju da se muče" i da dolaze kako bi ubedile Ankaru da odobri njihov prijem u NATO.

Erdogan je Švedsku nazvao "leglom" terorističkih organizacija i rekao da te zemlje u parlamentu imaju teroriste.

Moskva: Postignut dogovor o izvlačenju ranjenih iz Azovstalja

Ruska vojska je odredila prekid vatre u oblasti čeličane Azovstalj u Marijupolju i otvorila humanitarni koridor, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Sa ukrajinskim vojnicima u Azovstalju postignut je dogovor o izvlačenju ranjenih iz fabrike u medicinsku ustanovu u Donjeckoj narodnoj republici, saopšteno je novinarima u Ministarstvu odbrane Rusije.

"Dana 16. maja, kao rezultat pregovora sa predstavnicima ukrajinskog vojnog osoblja blokiranog na teritoriji metalurškog kombinata 'Azovstalj' u Marijupolju, postignut je dogovor o evakuaciji ranjenih", navedeno je u saopštenju ruskog ministarstva.

Švedska odlučila: Hoćemo u NATO

Vlada Švedske danas je donela zvaničnu odluku da će njihova zemlja aplicirati za članstvo u NATO.

Gori skladište nafte u Nikolajevu?

 

 

Putin: "U Ukrajini se pravile komponente za biološko oružje"

Predsednik Rusije Vladimir Putin na sednici ODKB u Moskvi je istakao da Rusija već dugo upozorava na vojno-biološke aktivnosti SAD na postsovjetskom prostoru

- Kao što znate, Pentagon je otvorio desetine specijalizovanih bioloških laboratorija i centara na našem zajedničkom regionu. Oni se ne bave pružanjem praktične medicinske pomoći stanovništvu onih zemalja u kojima su pokrenuli svoje aktivnosti - rekao je Putin.

foto: Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

DNR: Ruski vojnici vode pregovore u „Azovstalju“

Ruski vojnici vode pregovore sa ukrajinskom stranom na teritoriji „Azovstalja“, izjavio je komandir brigade „Istok“ Donjecke Narodne Republike (DNR) Aleksandar Hodakovski.

- U toku je aktivna faza pregovora. Kako se ispostavilo, grupa je kao predstavnica značajnije grupe koja ostaje u Azovstalju. Nekoliko naših vojnika, oficira se nalaze zajedno sa grupom koja je izašla iz tunela sa belim zastavama, zatim su ponovo ušli sa istom grupom u tunel kako bi pregovarali. Rezultati pregovaranja još nisu poznati - rekao je Hodakovski kanalu „Rosija 1“.

 

Pogledajte snimak borbenih dejstava ruskih Suhoja

Raša tudej objavio je snimak borbnih aktivnosti ruskih Su-25 u Harkovskoj oblasti. Oni lete nisko i napadaju iznenada. Prate rusku vojnu tehniku i bombarduju ukrajinske vojne objekte.

Ukrajinski mediji: "Rakete oštetile turističku infrastrukturu u Odesi"

Ukrajina je danas prijavila još jedan raketni napad na crnomorski priobalni region Odese u kojem je izazvana šteta na turističkim objektima i požari.

Regionalna vojna administracija Odese saopštila je danas da su "u raketnim vazdušnim udarima na region Odese oštećeni objekti turističke infrastrukture, uništene zgrade i da je buknuo požar".

Ukrajinski izvori rekli su za Si-En-En (CNN) da je Rusija nastavila da izvodi vazdušne raketne udare na već teško oštećeni most preko ušća Dnjestra južno od Odese, u kojima su dve osobe povređene.

Tri hipersonične rakete Kinžal koje su ispaljene iz ruskog ratnog aviona pogodile su "ciljeve turističke infrastrukture", potvrdio je jedan ukrajinski zvaničnik.

Foto: Printscreen

 

Stanovnica Mariupolja: "Ukrajinci pucali na pravoslavni hram"

Prema njenim rečima, nedelju dana pre odlaska iz Marijupolja, ukrajinske snage su tenkom sat vremena pucali na crkvu.

- Pre toga su tražili oca Alekseja. Komišije pričaju da su ga tražili u crkvi i kod kuće, a drugom svešteniku kojeg su našli u Vastočnom rekli su da mu ni Gospod neće pomoći ako budu morali da odu - priča ova žena, prenosi Sputnjik.


 

Tokom noći oborena tri ukrajinska aviona

Ruska vojska oborila je tri ukrajinska aviona tokom noći, saopštio je portparol ministarstva odbrane Rusije general major Igor Konašenkov.

Foto: Printskrin/Ruptly

 

Britanci tvrde: "Rusi potisnuti iz Harkova"

Ukrajinske trupe koje brane grad Harkov stigle su do državne granice sa Rusijom, izjavio je danas regionalni guverner.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri komentare Oleha Sinegubova, guvernera oblasti Harkov objavljene na servisu za razmenu poruka Telegram i nije potpuno jasno koliko je vojnika stiglo do ruske granice i gde tačno.

 

U Odeskoj oblasti su odjeknule eksplozije.

Kako navode Telegram kanali, rakete su lansirane iz Crnog mora.

 

 

Deset vojnika podiglo belu zastavicu u "Azovstalju"

Deset ukrajinskih vojnika izašli su sa belim zastavicama sa teritorije čeličane "Azovstalj", saopštio je komandant bataljona "Vostok", Donjecke Narodne Republike Aleksandar Hodakovski, prenosi Sputnjik.

 

Ukrajinski mediji: "Ruske snage ne prekidaju ofanzivu"

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da ruske snage ne prekidaju ofanzivne operacije u istočnoj operativnoj zoni.

Ruska avijacija gađala je civilnu i vojnu infrastrukturu na istoku i industrijske objekte u dubini teritorije Ukrajine, prenosi Ukrinform.

Dodaje se da su glavni napori ruskih snaga koncentrisani na Donjeckom pravcu.

 

Ukrajinske snage gađale Kirovski i Petrovski okrug

Ukrajinske trupe su u 6.50 (vreme se poklapa sa moskovskim vremenom) pucale na Kirovski i Petrovski okrug Donjecka, ispalivši ukupno deset granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i Koordinaciju prekida vatre.

 

Ruske rakete lete iz Belgorodske oblasti

Serija eksplozija u Kijevu

Negodovanje belgijskog poslanika

Evropski parlament je zabrinut zbog potrošnje sredstava od strane EU na Ukrajinu.

Ovo se navodi u apelu poslanika iz Belgije Toma Vandendrisea Evropskoj komisiji, čiji je tekst preveo Raša Tudej.

- Koliko je EU već izdvojila Ukrajini poslednjih godina? Da li je novac za obnovu zemlje poklon ili kredit Ukrajini? - upitao je poslanik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZELENA BUDUĆNOST POČINJE S NAMA: Značaj i koristi zelenih ciljeva za Novu godinu