RAT U UKRAJINI: Sa sumrakom nastavljena predaja puka Azov u Azovstalju; Probijen front kod Popasne, zauzeto Orehovo (VIDEO)

Novosti onlajn

17. 05. 2022. u 07:17 >> 04:14

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 83. dan. Iz čeličane „Azovstalj“ počeli su da se predaju ranjeni pripadnici ukrajinske vojske. Ukrajinska strana je saopštila da su do sada evakuisana 53 ranjenika i 211 ukrajinskih vojnika. Danas se očekuje nastavak procesa.

РАТ У УКРАЈИНИ: Са сумраком настављена предаја пука Азов у Азовстаљу;  Пробијен фронт код Попасне, заузето Орехово (ВИДЕО)

Foto AP

Ni noć ne zaustavlja predaju puka Azov

Noć nije zaustavila predaju ostataka ukrajinskih jedinica. Rakete non stop osvetljavaju nebo iznad Azovstalja.

Veliki broj pripadnika puka Azov i jedinica VSU ispuzao je iz svojih rupa u čeličani. Dočekale su ih brojne snage DNR i Rusije, ako i pripadnici MUP DNR.

Od nekoliko desetina hiljada OOS nije ih ostalo ni hiljadu. Mršavi, odrpani, gladni, mnogi od njih su jadan prizor.

 

Eksplozija u Harkovu

Na mestu eksplozije u Harkovu izbio je veliki požar.

Prema preliminarnim podacima, u oblasti Severne Saltovke gori objekat.

Foto printskrin YouTube tvzvezda.ru

Raketiran Donjeck

Ukrajinske trupe granatirale su Donjeck, ispalivši 20 raketa iz BM-21 Grad, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (SCKK).

Artiljerijski dueli kod Popasne

Posle žestokih borbi, grad Popasnaja je došao pod kontrolu savezničkih snaga LNR i Rusije.

Ukrajinci pokušavaju da se probiju, a artiljerijski dueli još uvek traju na periferiji.

Popasna igra ključnu ulogu u oslobađanju Luganske Republike LNR od ukrajinskih nacionalista i zatvaranju grupe APU u kazan.

 

Njih 11 na 300 ukrajinskih vojnika i tri tenka

Ruskih 11 vojnika izdržalo je napad 300 pripadnika ukrajinskih snaga poduprtim tenkovima i artiljerijom, među kojima su bili i nacisti bataljona Kraken i strani plaćenici. Bitka se odograla kod sela Slatino. Svih 11 Rusa je preživelo, a napadi su odbijeni.

 

Kanada zabranila ulazak Putinu

Ministar za javnu bezbednost Kanade saopštio je da njegova zemlja zabranjuje ulazak u zemlju za oko 1.000 Rusa koji su pod sankcijama, uključujući ruskog predsednika Vladimira Putina.

 

Terminatori“ došli u Donbas

Kolona vozila za podršku tenkovima Terminator snimljena je na video-snimku dok se kreće u zoni operacije u Ukrajini.

Foto: Printscreen

 

Blinken neća susret sa Lavrovim


Kako je izjavio portparol Sjedinjenih Američkih Država Ned Prajs, Vašington smatra da razgovor ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena u ovoj fazi ne bi bio konstruktivan.

Prema njegovim rečima, SAD „bi bile spremne da uzmu telefon u ruke, ako bi razgovor vodio konkretnim rezultatima“, ipak, po njegovim rečima, trenutna situacija ne daje osnov da se na njih računa.

On je još istakao da komunikacioni kanali Vašingtona i Moskve nastavljaju sa radom, iako su „suštinski ograničeni“ zbog otežanog rada diplomatskih predstavništava.

 

 

Amerikanci šalju pripadnike ISIS u Ukrajinu?

Istražni komitet Rusije zatražiće od Spoljne obaveštajne službe informacije o umešanosti američkih specijalnih službi da učestvuju u neprijateljstvima u Ukrajini kao plaćenici terorista terorističke grupe „Islamska država“* (ISIS) zabranjene u Ruskoj Federaciji, prema Telegram kanalu odeljenja.

-Predsedavajući Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin naložio je istražiteljima da zatraže podatke od Spoljne obaveštajne službe Ruske Federacije o akcijama Sjedinjenih Država koje regrutuju pripadnike međunarodnih terorističkih organizacija kao plaćenike za učešće u neprijateljstvima, u Ukrajini, uključujući i grupu Islamska država zabranjenu u Ruskoj Federaciji (ISIS), kaže se u poruci.

Prema pres birou Spoljne obaveštajne službe, u aprilu je, uz učešće američkih obaveštajnih službi, oko 60 militanata ISIS-a starosti od 20 do 25 godina pušteno iz zatvora pod kontrolom sirijskih Kurda. Zatim su prebačeni u područje američke vojne baze „Tanf“, koja se nalazi u Siriji u blizini granice sa Jordanom i Irakom, na borbenu obuku sa ciljem naknadnog prebacivanja na teritoriju Ukrajine.

 

Poraz kod Zmijskog ostrva boli Kijev

Glavna obaveštajna uprava Ukrajine preuzela je kontrolu nad praćenjem situacije na ostrvu Zmejni.

Zbog neuspešnog pokušaja zauzimanja važne strateške pozicije i značajnih gubitaka, nekoliko službenika odeljenja za operativno planiranje GUR-a stiglo je u Odesu da analizira i proceni situaciju.

Čeličanu napustilo dosad 176 ljudi, Foto AP

SZO: Moguće izbijanje kolere u Marijupolju

Menadžerka Svetske zdravstvene organizacije za incidente u Ukrajini Dorit Nican rekla je danas da se SZO priprema za potencijalno izbijanje kolere u Mariupolju, gde su oštećeni mnogi infrastrukturni objekti.

-Mnoge cevi su oštećene, a dobijamo informacije sa terena da su na ulicama bare i da su pomešane kanalizacija i voda za piće, rekla je Nican, prenosi Ukrinform.

Prema njenim rečima, SZO to ocenjuje kao ogromnu pretnju od pojave mnogih infekcija, uključujući koleru.

Dodala je da ta rganizacija priprema vakcine za koleru i da blisko sarađuje sa nevladinim organizacijama i partnerima koji mogu da dođu u Marijupolj da podrže ljude.

 

Ponovo raketirana Jasinovataja

U 21.55 ukrajinski vojnici ponovo su pucali na Jasinovataju u DNR, iz BM-21 Grad je ispaljeno 20 raketa, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (SCKK).

 

Raketirana Jasinovataja

U 21.48 ukrajinski vojnici ispalili su 15 raketa iz BM-21 „Grad“ na Jasinovataju u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (SCKK).

Ukrajinci napravili uporište u soliteru

Militanti ukrajinskog nacionalističkog bataljona „Donbas“ stvorili su svoje uporište u stambenoj zgradi u Slavjansku u DNR, tamo postavili teško naoružanje, dok evakuacija civila iz zgrade nije izvršena, rekao je šef međuresornog koordinacionog štaba Ruske Federacije za humanitarni odgovor – načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Ruske Federacije general-pukovnik Mihail Mizincev.

-Oružane formacije bataljona "Donbas" u stambenoj zgradi broj 10 duž Ulice generala Lozanoviča u Slavjansku, Donjecka Narodna Republika, opremile su uporište, postavile teško naoružanje i skladište municije. Istovremeno, civili nisu evakuisani iz zgrade, rekao je Mizincev na brifingu u utorak.

Foto AP

 

Ruska ofanziva ne staje, očekuje se proboj kod Severodonjecka

Ruska vojska ide na proboj u rejon Popasne i kod Severodonjecka, saopštio je gubernator (Ukrajinski) Luganske oblasti.

Region Severodonjecka, zajednica Gorskaja i autoput Lisičansk-Bahmut su pod stalnim napadima, rekao je Gajdan.

Šef oblasne vojne uprave Luganska precizirao je da se očekuju novi pokušaji ruskih trupa da pređu Severski Donjec kod Belogorovke i preseku autoput Lisičansk-Bahmut na ovom mestu, koji je jedini pravac koji povezuje aglomeraciju Lisičansk-Severodonjeck sa Donjeckom.

 

Granatirano naselje u Kurskoj oblasti Rusije

U Kurskoj oblasti je sa teritorije Ukrajine gađan granični punkt u Tetkinu. Bez žrtava. Ovo je saopštio guverner Roman Starovoit.

 

Granatirana dva naselja u DNR

Ukrajinske trupe granatirale su dva naselja u DNR za osam minuta, ispalivši 10 mina kalibra 82 mm i 10 raketa iz VBR Grad, saopštilo je republičko predstavništvo u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (SCKK).

Foto: Jutjub/The Sun

Francuska povećava isporuke oružja Kijevu

Francuski predsednik Emanuel Makron je u razgovoru sa Vladimirom Zelenskim rekao da će Francuska nastaviti i povećati isporuke naoružanja Ukrajini, saopštila je Jelisejska palata.

-On (Makron) je ponovo potvrdio svoju punu rešenost da odgovori na sve zahteve Ukrajine za podršku, posebno u pogledu odbrane, goriva, humanitarne pomoći, ekonomske i finansijske podrške i borbe protiv nekažnjivosti. Ponovo je potvrdio da je snabdevanje oružjem Francuska će se nastaviti i razvijati u narednim danima i nedeljama, kao i snabdevanje humanitarnom opremom, navodi se u saopštenju na sajtu Jelisejske palate.

 

Rusi će ispitati tvrnje britanskog plaćenika o Buči

Istražni komitet Rusije, u okviru istrage o provokaciji koju je Kijev organizovao u Buči, ispitaće svedočenje britanskog plaćenika koji se predao, navodi Telegram kanal ruskog istražnog komiteta.

-Istražitelji Istražnog komiteta će proučiti svedočenje britanskog plaćenika koji se predao u okviru istrage o provokaciji Kijeva u Buči, navodi se u izveštaju.

 

Granatirana Belgorodska oblast u Rusiji

Ukrajinske snage pucale su na selo na teritoriji Belgorodske oblasti (Rusija), jedna osoba je povređena a ima i materijalne štete, saopštio je gubernator oblasti.

Foto: ssb.gov.tr/Jutjub/Haber Lütfen

Uništeno više od 900 dronova

Ukupno, od početka specijalne vojne operacije uništeno je: 168 aviona, 125 helikoptera, 912 bespilotnih letelica, 309 protivvazdušnih raketnih sistema, 3.134 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 385 višecevnih raketnih bacača, 1.542 komada poljske artiljerije i minobacača, kao i 2.983 jedinice specijalnih vojnih vozila.

 

Izbačeno iz stroja 29, a predalose 15 Ukrajinaca

Snage DNR likvidirale su od jutros 29 ukrajinskih nacionalista, saopštila je Narodna milicija DNR.

-Od početka dana naši vojnici su likvidirali 29 ukrajinskih nacionalista, uništeno je osam vatrenih položaja, jedno borbeno vozilo pešadije, jedan oklopni transporter i jedan kamion, navodi se u saopštenju resora.

Prema navodima Narodne milicije, 15 ukrajinskih vojnika je dobrovoljno položilo oružje i prešlo na stranu DNR, a tokom proteklog dana je poginulo pet vojnika Donjecke Narodne Republike, još 22 su ranjena.

 

Ukrajinci ispalili 160 granata na naselja u DNR

Ukrajinske snage ispalile su danas više od 160 granata i mina na osam naselja republike, uključujući i iz „Grada“, tokom granatiranja jedan civil je ranjen, dodaje se u saopštenju.

Foto: EPA

Kratak rezime dejstava na frontu u Donbasu

*Bitka za oblast Luganska: jedinice Narodne milicije LNR probijaju se južno od Lisičanska.


*Izjumski front: Ruske trupe i Narodna milicija DNR i LNR napreduju ka strateškom selu Barvenkovo.

*Borbe kod Donjecka: Narodna milicija DNR juriša na Avdejevku.

 

Bitka za Orehovo

Ofanziva se nastavlja: ​​Orehovo oslobađaju trupe LNR i Rusije, Oružane snage Ukrajine su poražene


Nakon zauzimanja Popasne, nastavljaju se žestoke borbe u blizini jednog od najmoćnijih utvrđenih područja Oružanih snaga Ukrajine – Zolota. Na ovom sektoru fronta sada je oslobođeno još jedno naselje, područje je zatrpano pokvarenom opremom Oružanih snaga Ukrajine.

Kijev zna koliko je vojnika ostalo u "Azovstalju"

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar izjavila je danas da Kijev zna koliko je vojnika ostalo zarobljeno u čeličani "Azovstalj" u Marijupolju, ali je odbila da iznese više detalja o tome, jer su, kaže, takve informacije osetljive, prenosi Bi-Bi-Si.

Foto printskrin youtube citynews

Borelj obećava: EU neće dozvoliti da Kijev ostane bez oružja

Žozep Borelj, šef diplomatije EU, izjavio je danas da blok neće dopustiti da Ukrajina ostane bez vojne opreme dok se rat protiv Rusije nastavlja na njenoj teritoriji.

-Evropska unija neće dozvoliti Ukrajini da ostane bez opreme, poručio je Borelj novinarima u Briselu posle sastanka ministara odbrane EU, prenosi Rojters.

 

Ukrajinci ispalili Točku-U na Soledar

Stanovnici Soledara optužili Oružane snage Ukrajine za raketni napad na fabriku KNAUF.

Očevici na snimku tvrde da pravac udara ukazuje da su ga nanele ukrajinske trupe.
Na snimku se vidi deo Točka-U, zastarele taktičke rakete Oružanih snaga Ukrajine, kojom već dugi niz godina gađaju Donbas. Rusija već dugo koristi savremeni Iskander OTRK.

Pogođen i onesposebljen ključni most

Operativna komanda „Jug” saopštila je da je usled petog pogotka raketom kalibar mosta u Zatoki, most ozbiljno oštećen i onesposobljen, a radovi na sanaciji će potrajati.

Foto RIA Novosti

Žestok poraz Ukrajinaca kod Zaporožja

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak na kome se vidi kako ruska vojska zaustavlja pokušaj ukrajinskog kontranapada u pravcu Zaporožja kod Višnjeva.

 

Patrušev: Rat je bio iznuđen

Specijalna operacija Rusije u Ukrajini je bila iznuđena, preventivna mera, pošto je nivo bezbednosti Rusije izašao na nivo koji je postao pretnja njenom postojanju, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev na sednici Naučnog saveta pri Savetu bezbednosti RF.

 

Granatirana Pantelejmonovka u DNR

Ukrajinske trupe ponovo su granatirale Pantelejmonovku u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši sedam granata kalibra 122 milimetra, saopštilo je republičko predstavništvo u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (ZCCC).

Očevidac: Sedam autobusa sa ukrajinskim vojnicima napustilo Azovstalj

Najmanje sedam autobusa sa ukrajinskim borcima, koji su se predali, napustilo je danas čeličanu Azovstalj, u pratnji proruskih oružanih snaga, javlja Rojters pozivajući se na očevice.

Neki od njih izgledaju kao da nisu ranjeni, dodaje Rojtersov očevidac.

 

Putin: "Vaša energetska politika vas vodi ka ekonomskom samoubistvu"

Odbijanjem ruskog gasa i nafte Evropa sistematski, dugoročno gledano, postaje region sa najvećom cenom energenata u svetu, rekao je predsednik Rusije.

- Ovo, na najozbiljniji način, prema mišljenju pojedinih stručnjaka, može nepovratno da podri konkurentnost značajnog dela evropske industrije, koja već zaostaje za kompanijama iz drugih regiona sveta - rekao je Putin.

Vladimir Putin, Foto Tanjug

 

Snažna eksplozija u Donjeckoj oblasti

Lokalni mediji pišu da gori fabrika Knauf u Soledaru, prenosi Sputnjik.

 

Savetnik Zelenskog: "Branioci Marijupolja promenili tok rata"

Ukrajinski branioci Marijupolja promenili su tok rata sa Rusijom, izdržavši 82 dana opsade, izjavio je danas savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

Podoljak je naveo da su pregovori o evakuaciji većeg broja ljudi iz gradske čeličane Azovstalj, poslednjeg bastiona ukrajinskih snaga, nakon višenedeljne ruske opsade i bombardovanja, teški, ali da postoji nada da će biti uspešni, prenosi Rojters.

Više od 265 militanata "nacionalističke jedinice Azov" i ukrajinskih vojnika, koji su se krili u čeličani Azovstalj u Marijupolju, položili su oružje i predali se, saopšstio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

 

Napad na Černigovsku oblast

Najmanje osam osoba je poginulo, a 12 je ranjeno u vazdušnom napadu Rusije na selo Desna u Černigovskoj oblasti na severu Ukrajine, saopštila je reginalna služba za vanredne situacije.

Oglasio se i guverner Vjačeslav Čaus, koji nije precizirao koliko je povređenih i poginulih, već je samo naveo da je više Ukrajinaca povređeno, a da se pretpostavlja da ima i mrtvih, dodaje Bi-Bi-Si.

 

"Potrebno da Rusija ode iz Ukrajine"

Nemački kancelar Olaf Šolc i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas su se u telefonskom razgovoru saglasili da je za diplomatsko rešenje potrebno da Rusija ode iz Ukrajine, preneo je Šolcov portparol.

- Oni su se složili da bi diplomatsko rešenje između Ukrajine i Rusije zahtevalo momentalni kraj neprijateljstava sa ruske strane i povlačenje ruske vojske iz Ukrajine - naveo je portparol u saopštenju, preneo je Rojters.

Foto: AP Photo/Martin Meissner, Pool

 

Konašenkov: "Više od 265 militanata Azova položilo oružje"

Više od 265 militanata "nacionalističke jedinice Azov" i ukrajinskih vojnika, koji su se krili u čeličani Azovstalj u Marijupolju, položili su oružje i predali se, saopšstio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Foto: Printskrin/Ruptly

 

Zelenski razgovarao sa Šolcom

- Imao sam produktivne razgovore sa nemačkim kancelarom. Razgovarali smo o situaciji na prvoj liniji fronta, daljem pritisku na Rusiju, pooštravanju sankcija, mogućnostima za mir - naveo je Zelenski na Tviteru.

 

Rudenko: "Ukrajina se povukla iz pregovora"

Ukrajina se faktički povukla iz pregovaračkog procesa sa Rusijom, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko, piše list Izvestija.

Prema rečima Rudenka, trenutno nema pregovora.

 

Lavrov: "Ukrajina za Zapad potrošni materijal"

Lavrov je rekao da je Ukrajina potrošni materijal za zapadne zemlje u hibridnom ratu sa Rusijom.

- Žozep Borelj kaže da se u ovom ratu pobeda mora postići na bojnom polju. Britanci i Amerikanci kažu: „Nemamo pravo da pustimo Rusiju da pobedi, Rusija mora biti poražena“. Odnosno, objavili su rat, ali ne između Ukrajine i Rusije, već između Zapada i Rusije - dodao je Sergej Lavrov.

Foto: Printscreen

 

Počela predaja ekstremista u jedinici "Azov"

Juče je počela predaja ekstremista jedinice „Azov“ i ukrajinske vojske, blokiranih u „Azovstalju“ u Marijupolju, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Tokom dana je 265 ekstremista položilo oružje i predalo se, uključujući 51 teško ranjenog, a svi kojima je potrebna medicinska pomoć upućeni su u bolnicu Novoazovsk u DNR.

 

Oko 16.000 ukrajinskih vojnika se nalazi u "ruskom kotlu"

Grupa od oko 16.000 ukrajinskih vojnika i plaćenika nalazi se u „kotlu“ kod Severodonjecka i Lisičanska u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova LNR Vitalij Kiseljov.

Po njegovim rečima, oni se bave zastrašivanjem civila i uništavanjem civilne infrastrukture, prenosi Sputnjik.

 

Peskov: "Pobedićemo!"

- Sigurni smo da ćemo pobediti. Putin zna kuda vodi državu - saopštio je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov.

Foto: AP

 

Švedska potpisala zahtev za članstvo u NATO

Švedska ministarka spoljnih poslova An Linde potpisala je zahtev za članstvo te zemlje u NATO, javlja Sputnjik.

 

Ukrajinska vojska napada zatvorenike iz "Azovstalja"

Ukrajinska artiljerija gađa selo Jelenovka kod Donjecka. Kroz ovo naselje se transportuju zatvorenici Azova iz Azovstalja.

Izgleda kao nameran pokušaj uništenja sopstvene predate jedinice, prenosi "Raša Tudej".

 

Napad na centar za obuku ukrajinske vojske u selu Desna

Ruska vojska je izvela napad na objekte u selu Desna, Černjigovska oblast, saopštio je gubernator regiona Vjačeslav Čaus.

Prema preliminarnim podacima, ima poginulih i ranjenih.

Inače, tamo se nalazio veliki centar za obuku ukrajinske vojske.

 

Američki Senat podržao paket pomoći Ukrajini

Američki Senat većinom glasova podržao je glasanje o paketu pomoći Ukrajini u visini od 39,8 milijardi dolara, pišu američki mediji. Osamdeset jedan senator je glasao "za", dok su 11 bili protiv, navodi Sputnjik.

Foto: Printskrin Youtube/RafalCwiok

 

Gađani vojni objekti u Lavovu

 

Granatirano selo Aleksejevka

Pogranično selo Aleksejevka u Kurskoj oblasti, na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom, granatirano je rano jutros, saopštio je guverner regiona Roman Starovojt.

Naveo je da su oštećene tri privatne kuće, školska zgrada i jedan automobil. Nije bilo žrtava, prenosi Interfaks.

 

Granatiran Petrovski okrug

Ukrajinske trupe su dva puta za 10 minuta granatirale Petrovski okrug u Donjecku, ispalivši granate kalibra 152 mm i 122 mm - predstavništvo DNR.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

DAN ČISTE ENERGIJE: Obnovljiva energija je kamen temeljac za borbu protiv klimatskih promena