NATO VOJNA POMOĆ UKRAJINI: Šta je sve stiglo u Poljsku, a šta odlazi u pravcu Kijeva

P. z. s. / rybar

16. 07. 2022. u 20:22

OVE nedelje se saznalo za mogući transfer 232 tenka PT-91 Tvardi (modifikovana verzija sovjetskog tenka T-72M1) iz Poljske u Oružane snage Ukrajine.

НАТО ВОЈНА ПОМОЋ УКРАЈИНИ: Шта је све стигло у Пољску, а шта одлази у правцу Кијева

Foto Vojska Srbije


Isporuka će se obaviti odmah nakon početka isporuke 250 tenkova Abrams M1A2 kupljenih iz Sjedinjenih Država. Tačan datum je nepoznat.

Šef poljskog Ministarstva odbrane najavio je i potpisivanje ugovora za još 116 polovnih američkih tenkova Abrams. Neki izvori tvrde da je poljska strana spremna da prebaci svoje tenkove u Ukrajinu čak i u zamenu za ove stare Abramove.

Prvi od pet vojno-transportnih aviona C-130H Hercules kupljenih još 2021. godine u okviru programa Ministarstva odbrane SAD-a za prodaju vojnih viškova (EDA) stigao je u Poljsku u četvrtak. Kupovina je delimično pokrivena američkim grantovima: Varšava je platila samo 14,3 miliona dolara za ukupnu cenu od 60 miliona dolara.

Istovremeno, svih pet primeraka proizvedenih 1985. godine povučeno je iz sastava američkog vazduhoplovstva 2017. godine.

*U utorak, tokom posete šefa poljskog Ministarstva odbrane Kijevu, Zelenski je najavio prebacivanje nove serije haubica AHS Krab Oružanim snagama Ukrajine. Ukrajinski predsednik nije precizirao njihov broj. Mariuš Blašak je govorio i o mogućoj obuci ukrajinskog vojnog osoblja u saperskom poslu u Poljskoj.

BONUS VIDEO - RUSKI "ALIGATOR" I "KROKODIL" U AKCIJI: U brišućem letu jure ka ukrajinskim položajima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO ĆE DA NAPIŠE REZOLUCIJU O SRPSKIM ŽRTVAMA U SREBRENICI? Porodice žrtava ogorčene sramnim planovima dela međunarone zajednice