ARMIJA HAKERA U NAPADU NA RUSE: Amerikanci u Kijevu organizovali ogroman broj kompjuteraša za sajber operacije protiv Moskve

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

04. 08. 2022. u 15:03

AMERIKANCI su napravili ukrajini "IT armiju" koja ima zadatak da napada rusku infrastrukturu, izjavio je Oleg Siromolotov, zamenik ruskog ministra inostranih poslova, na trećem zasedanju radne grupe UN koja se bavi informatičkim-komunikacionim tehnologijama.

АРМИЈА ХАКЕРА У НАПАДУ НА РУСЕ: Американци у Кијеву организовали огроман број компјутераша за сајбер операције против Москве

Foto Shutterstock

 Siromolotov tvrdi da ima dokaze da Amerikanci i njihovi saveznici koriste informativne tehnologije da napadaju druge zemlje.

Početkom juna načelnik sajber komandovanja SAD general Pol Nakasone za TV Skaj njuz je rekao da je Vašington napravio seriju sajber operacija protiv Rusije, podržavajući Ukrajinu. Nakasone je objasnio da se te operacije sprovode u skladu sa politikom koju je prihvatilo Ministarstvo odbrane SAD. Komentarišući tu izjavu, portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer je rekla da bilo koji napad protiv Rusije nije kršenje politike SAD. U maju je predsednik Vladimir Putin kazao da je protiv Rusije pokrenut masovni sajber rat.

Od početka specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini napadi na rusku infrastrukturu postali su veći i ozbiljniji. Bio je napadnut ruski video-hosting "Rutjub" i taj servis je bio blokiran i nedostupan nekoliko dana. A 23. juna intenzivnim sajber napadima bio je izložen portal državnih usluga "Gosuslug", a pet dana kasnije oboren je i sajt Ruskog registra gde su Ukrajinci ubacili informaciju o njihovom prazniku Danu ustava. Po podacima poznate ruske kompjuteraške kompanije "Laboratorije Kasperski" u martu se povećao broj sajber napada više od osam puta. Najviše napada je bilo na ruske banke, zatim na sajtove državnih organa, a trećina svih napada bila je na obrazovne ustanove.

Stanovnici Ukrajine, Foto AP

Direktor departmana za međunarodnu informatičku delatnost ruskog ministarstva spoljnih poslova Andrej Krutski saopštio je da su u protivzakonitim operacijama protiv ruskih organa i drugih ustanova gde se čuvaju podaci ruskih građana i stranaca angažovane 22 hakerske grupe. Najaktivnija je "IT armija Ukrajine", zatim američka "Goust klan" gruzijska GNG, kao i poljska "Skvard 303".

U Kijevu, međutim, više ne mogu da skrivaju da je njihova vojska na istočnom frontu u vrlo teškoj situaciji i grčevito se bori da sačuva tri, četiri važna strateška grada u Donbasu. U redovnom video-obraćanju Zelenski je opisujući situaciju na frontu kazao "tamo je prosto pakao". U mestima Avdejevka i Peski se vode žestoke borbe iz svih oružja. U Donjecku tvrde da je među ukrajinskim zarobljenicima sve više mobilisanih ljudi, a ostaci regularne ukrajinske vojske se polako povlače na nove pozicije.

Ukrajinska artiljerija je prema informacijama iz Donjecke narodne republike u minula 24 sata gađala 11 naselja sa 419 projektila. Poginula su dva civila, a 25 ih je ranjeno. O broju poginulih i ranjenih vojnika nema službenih informacija. Rusko ministarstvo posebno akcentira broj poginulih plaćenika iz Poljske i zapadnih zemalja koji se nalaze na prvim linijama fronta. Zahvaljujući svojim obaveštajnim službama Rusi gađaju mesta okupljanja plaćenika, kao i njihove pozicije na frontu.

U oslobođenim mestima Donbasa ruski demineri nastoje da pokupe i unište što više mina koje su postavili pri povlačenju ukrajincske snage. Međutim, ukrajinska vojska sada koristi i artiljeriju kojom razbacuje male nagazne mine neobičnih oblika od kojih najšečće stradaju civili.

Sekretar Službe nacionalne bezbednosti i odbrane Ukrajine Aleksej Danilov prokomentarisao je peticiju građana koji traže od Zelenskog da skine zabranu na odlazak muškaraca da mogu biti mobilisani. Danilova su optuživali da je dva svoja sina prebacio u inostranstvo. Ukrajinske vlasti kažu da je ustavom određeno da se u ratnoj situaciji mogu mobilisati građani za odbranu zemlje.

* * * * * * * * * *

NEPOVERENjE BELE KUĆE U ZELENSKOG

POSLE teksta u "Njujork tajmsu" u kome se tvrdi da postoji duboko nepoverenje između Bele kuće i predsednika Ukrajine, Džon Kirbi kordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednosti nije hteo ni da potvrdi, ali ni da negira te tvrdnje. Samo je podsetio da je Bajden mnogo puta govorio da se divi liderskim kvalitetima i hrabrosti Zelenskog.

Foto: Printksrin

Komentator "Njujork tajmsa" Tomas Fridman, međutim, tvrdi da je nepoverenje Bele kuće prema Zelenskom mnogo veće nego što se službeno saopštava. On kritikuje Zelenskog što nije objasnio prave razloge za smenu državnog tužioca i rukovodioca Službe bezbednosti Ukrajine. Fridman piše da Amerikanci ne žele da kopaju dublje da se ne vidi kakva je u Ukrajini korupcija, jer bi se videlo koliko je uloženo u podršku Zelenskom.

* * * * * * * * * *

ŠOLC LjUT NA MOSKVU ZBOG TURBINE

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc je odbacio predlog svog prethodnika Gerharda Šredera, koji je u Rusiji razgovarao o rešavanju problema energetske krize, da Berlin pusti u rad "Severni tok 2" kako bi se normalizovala energetska situacija. Šolc tvrdi da Rusija ima druge mogućnosti da snabdeva Evropu plavim gorivom, pre svega, povećanjem protoka gasa kroz Ukrajinu. Šolc se juče u kompaniji "Simens enerdži" slikao pred gasne turbine koju bi trebalo da prebace u Rusiju, kako bi proradio većom snagom "Severni tok 1" i rekao da je ona potpuno ispravna, pa ne vidi razlog da se ne prebaci u Rusiju i montira. No, zasada nije sređena dokumentacija za transport i "Severni tok 1" radi sa 20 odsto od kapaciteta.

* * * * * * * * * *

ATOMSKO ORUŽJE NIJE OPCIJA

RUSIJA neće upotrebiti u Ukrajini atomsko oružje, ni po jednom scenariju, kazao je Aleksandar Trofimov, predstavnik ruske delegacije na konferenciji o neširenju atomskog oružja u Njujorku: "Rusija bi koristila atomsko oružje isključivo kao odgovor na agresiju kada bi bila dovedena u opasnost naša država", objasnio je Trofimov. Dodao je da izjave ukrajinskih rukovodilaca da žele da naprave atomsko oružje znače kršenje obaveza koje je Kijev preuzeo potpisujući Dogovor o neširenju atomskog oružja.

Istovremeno, rukovodilac kineske delegacije Fu Cong je rekao da bi Amerikanci trebalo da povuku atomsko oružje iz Evrope i dodao da ne bi trebalo da ga razmeštaju ni u druge delove sveta. Trenutno je u američkim avio-bazama u Evropi razmešteno više od 100 avionskih atomskih bombi.

* * * * * * * * * *

BIVŠI NEMAČKI KANCELAR POTVRDIO DA SE NEDAVNO U MOSKVI SASTAO SA

PREDSEDNIKOM RUSKE FEDERACIJE

Šreder: Istok Ukrajine može da se organizuje kao švajcarski kantoni

BIVŠI nemački kancelar Gerhard Šreder potvrdio je po povratku u Nemačku da se tokom skorašnjeg boravka u Moskvi sreo sa starim prijateljom predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Šreder tvrdi da u Kremlju postoji dobra volja da se postigne dogovor sa ukrajinskim vlastima.

- Dobra vest je da Kremlj želi rešenje putem pregovora. Prvi uspeh je dogovor o žitu, a iz njega bi možda polako mogao proizaći i prekid vatre - izjavio je Šreder za nedeljnik "Štern" i RTL.

Foto AP

Što se tiče Krima, Šreder smatra da je to ruski region i da je apsurdno pokušavati da Ukrajina vrati to poluostrvo vojnim putem.

- Situacija sa Donbasom je mnogo komplikovanija nego sa Krimom. Minskim dogovorima je bilo predviđeno da Donbas ostane u sastavu Ukrajine, ali da se Rusima garantuju prava.

Ali, Ukrajinci su čak ukinuli dvojezičnost u Donbasu. Rešenje za taj problem se treba tražiti po modelu švajcarskih kantona - kazao je Šreder.

Što se tiče ulaska Ukrajine u NATO, Šreder smatra da bi se Ukrajini, umesto ulaska u NATO, moglo ponuditi da bude neutralna. Šreder nije zabrinut što ga kritikuju u Nemačkoj zbog prijateljstva sa Putinom:

- Možda ću ponovo biti koristan za pregovore zato i ne nameravam da se izvinjavam - poručuje on.

U Berlinu su odlazak Šredera u Moskvu nazvali njegovom ličnom stvari. Ranije ga je kancelar Olaf Šolc javno pozivao da napusti sve funkcije u ruskim energetskim kompanijama. On je bio predsednik akcionara "Severnog toka 2", kao i predsednik Saveta direktora "Rosnjefta". U maju je napustio položaj u kompaniji "Rosnjeft" i odbio je da uđe u savet direktora "Gasproma".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku