TIHI ZAOKRET MEĐU AMERIČKIM OBAVEŠTAJCIMA: Novi prioritet CIA - teroristi padaju u drugi plan, označen je glavni neprijatelj

Tanjug

08. 08. 2022. u 18:38

ZAMENIK direktora CIA Dejvid Koen stavio je do znanja zaposlenima u kontraterorističkom sektoru da je borba protiv Al Kaide i ostalih ekstremističkih grupa prioritet, ali je naveo i da će novac i resursi agencije biti značajno usmereni na Kinu, preneo je AP.

ТИХИ ЗАОКРЕТ МЕЂУ АМЕРИЧКИМ ОБАВЕШТАЈЦИМА: Нови приоритет ЦИА - терористи падају у други план, означен је главни непријатељ

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija/Javno vlasništvo

Godinu dana nakon završetka rata u Avganistanu američki predsednik Džozef Bajden i vodeći bezbednosni zvaničnici manje govore o borbi protiv terorizma, a više o političkim, ekonomskim i vojnim pretnjama od Kine i Rusije, dodaje američka novinska agencija.

Došlo je do tihog zaokreta u obaveštajnim agencijama, koje premeštaju stotine službenika na pozicije fokusirane ka Kini, a neki od njih su ranije radili na borbi protiv terorizma.

Obaveštajci naglašavaju da se borba protiv terorizma ne ignoriše.

Samo pre nedelju dana otkriveno je da je dron CIA ubio lidera Al Kaide Ajmana al-Zavahrija u Kabulu.

Međutim, nekoliko dana kasnije, Kina je pokrenula velike vojne vežbe i zapretila da će prekinuti kontakte sa Amerikom zbog posete predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu.

Kako dodaje AP, upravo je to poruka zamenika Koena koju je poslao zaposlenima pre nedelju dana, da je glavni prioritet agencije da shvati Peking i suprotstavi mu se.

Obaveštajci kažu da im je potrebno više informacija o Kini, posebno zbog nemogućnosti da se utvrdi uzrok pandemije kovida.

Peking je optužen da je krio informacije o poreklu virusa.

Pristalice Bajdenove administracije se osvrću na činjenicu da su SAD uspele da prate i ubiju Al-Zavahirija i kažu da je to dokaz da SAD mogu da ciljaju mete u Avganistanu i iz inostranstva.

Međutim, kritičari kažu da podatak da je Al-Zavahiri živeo u Kabulu, pod očiglednom zaštitom talibana, govori da je u toku povratak ekstremističkih grupa protiv kojih se Amerika bori.

Pomak u prioritetima podržavaju mnogi bivši obaveštajci i poslanici iz obe američke partije.

Demokratski kongresmen Džejson Krou, koji je služio u Avganistanu u Iraku, rekao je da veruje da su se SAD uglavnom fokusirale na kontraterorizam prethodnih godina.

- Mnogo veća egzistencijalna pretnja su Rusija i Kina. Terorističke grupe ne mogu da unište američki način života na način na koji Kina može - rekao je Krou.

Portparolka CIA Tami Torp ocenila je da terorizam ostaje "vrlo realan izazov".

- Iako krize, poput ruske invazije na Ukrajinu i strateški izazovi koje postavlja Kina traže našu pažnju, CIA će nastaviti agresivno da prati terorističke pretnje širom sveta i raditi sa partnerima da ih zaustavi - dodala je Torp.

Kongres je pritisnuo CIA i ostale obaveštajne agencije da naprave Kinu glavnim prioritetom, prema rečima nekoliko ljudi upoznatih sa pitanjem, koji su govorili anonimno za AP.

Usmeravanje resursa ka Kini zahteva veće rezove svuda, uključujući i kontrateroristički sektor.

Konkretno, kongresmeni žele više informacija o kineskom razvoju naprednih tehnologija.

Pod predsednikom Si Đinpingom Kina je uložila milijarde dolara u razvoj kvantne nauke, veštačke inteligencije i ostalih tehnologija koje će verovatno da utiču na način na koji će budući ratovi da se vode i ekonomije da budu postavljene, dodaje AP.

BONUS GALERIJA: Kineske oružane snage

BONUS VIDEO: DEMONSTRACIJA SILE - Vojne vežbe NATO snaga u Nemačkoj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024