RAZDOR U EVROPI ZBOG GASA: Poljaci odbijaju plan Brisela - "EK ne može da nas natera ni na šta"

Tanjug

08. 08. 2022. u 19:34

EVROPSKA komisija neće moći da natera Poljsku da se povinuje novom planu EU za smanjenje potrošnje gasa, niti će Poljska deliti svoje rezerve gasa sa drugim članicama bloka, izjavila je ministarka za klimu i životnu sredinu Ana Moskva za poljsku medijsku kuću Šeći (Sieci).

РАЗДОР У ЕВРОПИ ЗБОГ ГАСА: Пољаци одбијају план Брисела - ЕК не може да нас натера ни на шта

Foto: Shutterstock/Ilustracija

- Energetska bezbednost je isključiva nadležnost svake držve i nikada nećemo pristati da je ustupimo Evropskoj uniji. Niko nas ne može naterati da regulišemo potrošnju gasa ili uvedemo druge restriktivne mere. Mi ne želimo da donosimo odluke o ograničenjima u drugim državama-  rekla je Moskva, prenosi Raša tudej.

Njeni komentari odnose se na plan EU da zemlje članice smanje potrošnju gasa u celom bloku za 15 posto, kako bi se popunila skladišta gasa uoči zime, zbog mogućeg prekida isporuka ruskog gasa.

Moskva je u intervjuu napomenula da plan EU nije obaveza i da ga stoga treba posmatrati kao smernicu, a ne kao zakon.

- To će biti na dobrovoljnoj bazi, a odluka po tom pitanju je u suverenoj nadležnosti svake zemlje - naglasila je ona.

Iako plan EU, kako se čini, ne podrazumeva podelu rezervi gasa među članicama, Moskva je ipak podvukla da će Poljska u svakom slučaju zadržati svoj gas za sebe.

- Niko nam neće oduzeti naš gas. Naglašavam - EK ne može da nas natera ni na šta. Solidarnosti nema bez slobode, koja se završava tamo gde počinje prinuda“, rekla je ona i dodala:„Infrastruktura, gasovodi i kupljeni gas su vlasništvo naše države i samo mi odlučujemo kako ćemo to koristiti i za čije potrebe”.

Navodeći da "ako postoje zemlje u EU koje imaju odgovarajuće kapacitete i infrastrukturu, one uvek mogu, na osnovu bilateralnog sporazuma, da podrže svoje susede", Moskva je ocenila da je malo verovatno da bi Brisel nametnuo Poljskoj obavezu u smislu pružanja takve pomoći.

BONUS GALERIJA: "Legionari" i "cezari" marširali Parizom - vojna parada za dan Bastilje

BONUS VIDEO: POMRAČENjE U BERLINU - Bez ambijentalnog osvetljenja zbog štednje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)