"AMERIKANCI, SADA SNOSITE POSLEDICE!": Kina otpočela nove vojne vežbe na moru i nebu oko Tajvana

D. SAVIĆ

09. 08. 2022. u 08:14

KINESKA vojska je, dan posle završetka, dosad neviđeno velikih, vojnih vežbi oko Tajvana, uz upotrebu bojeve municije, započela nove vežbe na moru i nebu oko tog ostrva.

АМЕРИКАНЦИ, САДА СНОСИТЕ  ПОСЛЕДИЦЕ!: Кина отпочела нове војне вежбе на мору и небу око Тајвана

Foto AP

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Tajvan deo Kine i da Peking izvodi vojne vežbe "na sopstvenoj teritoriji" na otvoren, transparentan i profesionalan način, a da su nadležne službe blagovremeno o tome izdale saopštenja, u skladu sa međunarodnim pravom.

Ministarstvo spoljnih poslova Tajvana, istovremeno je osudilo odluku Kine da produži vojne manevre, ocenivši da "Peking i dalje namerno izaziva krizu i kontinuirano provocira".

- Suočen s vojnim zastrašivanjem Kine, Tajvan se neće ni uplašiti, ni odustati. Tražimo da kineska vlada odmah prekine sa vojnim zastrašivanjem - navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova vlade u Tajpeju.

Ne obazirući se na tajvanska saopštenja, Istočna borbena komanda Narodnooslobodilačke armije Kine saopštila je na društvenoj mreži "Veibo" da će uvežbavati izvođenje napada protiv podmornica i napada na moru. Malo pre završetka vežbi po 10 ratnih brodova sa obe strane manevrisalo je oko središnje linije Tajvanskog moreuza. Tajvan je saopštio da je tokom vežbi više kineskih brodova i aviona prešlo središnju liniju. Istovremeno, tajvanska vojska je rasporedila brodove i avione, kao i raketne sisteme radi praćenja situacije.

Kinesko ministarstvo odbrane je obrazložilo odluku Pekinga da prekine vojne pregovore sa SAD, donetu u znak protesta zbog prošlonedeljne posete predsedavajuće Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, upozoravajući da Vašington mora da snosi "ozbiljne posledice". Pelosijeva je u okviru azijske turneje boravila u kratkoj, nenajavljenoj poseti Tajvanu, što je naišlo na oštre osude Kine i dovelo do porasta napetosti u Tajvanskom moreuzu. To je bila prva poseta jednog predsednika Predstavničkog doma Kongresa Tajvanu od 1997. godine.

Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite/Shutterstock/Ilustracija

Kineske vlasti prethodno su saopštile da će preduzeti sve raspoložive kontramere kao odgovor na njenu posetu koju su okakterisale kao "igranje vatrom". Poseta Pelosijeve razbesnela je Kinu, koja je prvi put odgovorila probnim lansiranjem balističkih projektila kod Tajvana, kao i prekidom nekih linija komunikacije sa Vašingtonom.

- Trenutnu napetu situaciju u Tajvanskom moreuzu u potpunosti je izazvala i stvorila američka strana, na sopstvenu inicijativu, i stoga američka strana mora da snosi punu odgovornost i ozbiljne posledice za učinjeno. Suština se ne može negirati, a komunikacija zahteva iskrenost - rekao je portparol ministarstva odbrane Vu Ćijan.

Nemirne vode između Kine i Tajvana, Foto AP

ZONE MANEVARA

KINESKA uprava za pomorsku bezbednost je objavila pet zona u Žutom moru gde se vežbe održavaju do 15. avgusta. Objavila je i dodatne četiri zone u Bohajskom moru gde se od juče narednih mesec dana odvijaju neodređene kineske vojne operacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)