ZELENSKI OD LIDERA U DAVOSU ZAHTEVAO SAMO JEDNO: Ukrajinski predsednik pozvao svet da mu ispuni želju

Novosti onlajn

18. 01. 2023. u 19:41

NA POČETKU svog današnjeg video obraćanja učesnicima Svetskog ekonomskog foruma u Davosu ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je od njih da minutom ćutanja odaju poštu žrtvama rata u Ukrajini.

ЗЕЛЕНСКИ ОД ЛИДЕРА У ДАВОСУ ЗАХТЕВАО САМО ЈЕДНО: Украјински председник позвао свет да му испуни жељу

Foto: EPA

Predsednik Ukrajine je potom rekao da svet teško održava korak sa mnogim izazovima proizašlim iz rata kao što su energetska i prehrambena kriza, navodi se u izveštaju Bi-Bi-Sija.

On je podsetio da se pre tri godine ceo svet uhvatio u koštac sa pandemijom korona virusa i pobedio, a sada se "bori protiv Putina".

- Veoma je važno znati da smo mi jaki, ne samo na istoku Ukrajine nego i u unutrašnjosti. Nismo mi započeli rat, ali mi ćemo morati da ga okončamo - rekao je Zelenski, zahvalio partnerskim zemljama na pomoći pruženoj od početka sukoba, ali i naglasio da je Ukrajini i dalje potrebna pomoć u obezbeđivanju efikasnih sistema protivvazdušne odbrane.

- Ruskoj raketi bilo je potrebno samo tri minuta da pređe stotine kilometara, pogodi stambeni blok u Dnjepru i ubije najmanje 45 ljudi - rekao je ukrajinski lider.

Zamoljen da prokomentariše ocenu bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera da Ukrajina mora da vodi dijalog sa Rusijom, jer Rusija mora da bude deo globalnog poretka i da kaže koje je danas mesto Rusije u svetu Zelenski je rekao da ne zna da navede pravo mesto Rusije danas.

- Ne znam koje je njihovo pravo mesto, ali mislim da je Rusija već zaslužila mesto među terorističkim državama i to više ne zavisi od njihovog rukovodstva - rekao je Zelenski i naglasio da sve zavisi od snage Ukrajine i podrške njenih partnera, ali i podrške ruskog društva.

- Oni (Rusi) moraju da otvore oči ako žele budućnost Ruske Federacije, moraju da prepoznaju sopstvene greške i moraće da poštuju naš teritorijalni integritet - poručio je ukrajinski predsednik.

On se osvrnuo na današnju nesreću u predgrađu Kijeva u kojoj je stradalo najmanje 15 osoba, uključujući troje dece, a koja se dogodila kada se helikopter srušio na dečiji vrtić.

U ovoj nesreći poginuli su i ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Denis Monastirski i njegov prvi zamenik.

Komentarišući pad helikoptera Zelenski je rekao da rat ima mnogo dimenzija, ali da u ratu nema nesreća jer je svaka smrt rezultat rata, te poručio da nije zabrinut za svoju ličnu bezbednost.

(Alo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)