POLJACI PRETE NEMCIMA: Ako ne pošaljete "leoparde", pravimo novu vojnu koaliciju

Novosti online

22. 01. 2023. u 16:13

AKO Nemačka ne pristane da pošalje tenkove "leopard" u Ukrajinu, onda je Poljska spremna da stvori novu vojnu koaliciju, rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki u intervjuu za Polsku Agencju Prasovu.

ПОЉАЦИ ПРЕТЕ НЕМЦИМА: Ако не пошаљете леопарде, правимо нову војну коалицију

Foto: Shutterstock/Vikipedija/Ilustracija

- Stvorićemo "manju koaliciju" zemalja koje su spremne da žrtvuju deo svoje moderne tehnologije za Ukrajinu. Nećemo pasivno gledati kako krvari - rekao je on.

Moravjecki je dodao da bi želeo da čuje jasan odgovor iz Berlina da li druge zemlje koje imaju tenkove Leopard u svom naoružanju mogu da ih prebace u Ukrajinu.

Prema rečima premijera, Nemačka je upala u zamku koju je sama sebi postavila, jer je godinama vodila politiku zbližavanja sa Rusijom.

Ove nedelje je u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj održan sastanak NATO Kontakt grupe za podršku Ukrajini, na kome se razgovaralo o pitanju povećanja vojne pomoći Kijevu.

Ali njeni učesnici nisu uspeli da postignu konsenzus o snabdevanju Ukrajine nemačkim tenkovima. Berlin se do sada suzdržavao od toga, uprkos tome što je pritisak na kancelara Olafa Šolca znatno povećan.

Prema pisanju lista Zidojče cajtung, Šolc je u razgovoru sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom jasno stavio do znanja da će Nemačka snabdeti Oružane snage tenkovima Leopard 2 samo ako američka strana prebaci svoje Abramse. Te izjave su kasnije demantovane u Berlinu.

BONUS VIDEO: ZA JAČU KONTROLU RUSIJE - Novi NATO "avaksi" sleteli na aerodom u Rumuniji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (17)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije