KRALJ MORA STIŽE U UKRAJINU: Britanci pomažu u potopu Rusa

Novosti onlajn

23. 01. 2023. u 09:34

RUSKA crnomorska flota dobila je još jednog opasnog protivnika. Ukrajina je juče od Velike Britanije dobila helikoptere koje zovu "ubice podmornica".

КРАЉ МОРА СТИЖЕ У УКРАЈИНУ: Британци помажу у потопу Руса

Foto Tanjug/AP

Reč je o helikopterima "vestland si king", koji su osposobljeni za lociranje i uništavanje podmornica, ali i za traganje i spasavanje, rano vazdušno upozoravanje, kao i transport ljudi i tehnike.

- Kralj mora iz Ujedinjenog Kraljevstva stigao je u svoje novo kraljevstvo blizu Crnog mora u Ukrajini. Ovo je moćno pojačanje za ukrajinsku mornaricu. Naša saradnja će se intenzivirati - objavio je na Tviteru ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

On je takođe zahvalio britanskom ministru odbrane Benu Volasu na pomoći, uz napomenu da će "zajedno zaštititi more i kopno širom Evrope".

Reznikov, međutim, nije naveo koliko je helikoptera stiglo, ali je još ranije britansko ministarstvo odbrane saopštilo da je obučilo deset ukrajinskih posada za upravljanje ovim helikopterima.

Prema nezvaničnim informacijama, Kijev je do juče dobio tri helikoptera, koji su do sada imali ulogu pomoćnih helikoptera u kraljevskoj mornarici.

Iako su ove letilice imale prevashodnu ulogu u potragama i spasavanju, nije nikakav problem da se naoružaju torpedima, dubinskim bombama i da se na njih ugrade mitraljezi.

Pretpostavlja se da su helikopteri iz 771. mornaričke vazdušne eskadrile koja je smeštena na Kornvolu.

Na snimku koji je objavio Reznikov vidi se "si king", varijanta sikorski S61, koji je već ofarban u nacionalne boje i s oznakom ukrajinske mornaričke avijacije. Video prikazuje simulaciju operacije spasavanja oborenog pilota pomoću dizalice u helikopteru.

Da Moskvi nije svejedno potvrđuju i reči predsednika ruske dume Vjačeslava Volodina.

- Snabdevanje kijevskog režima oružjem za napad dovelo bi do globalne katastrofe. Ako Vašington i zemlje NATO pošalju oružje koje će biti korišćeno za napade na mirne gradove ili pokušaj okupacije naše zemlje, to bi izazvalo odmazdu uz upotrebu snažnijeg oružja - napisao je Volodin na svom nalogu na mreži Telegram.

SPECIFIKACIJA SI KINGA

Posada: od dva do četiri člana

Kapacitet: do 30 putnika
Dužina: 17,02 m
Visina: 5,13 m
Težina: 6.373 kg
Nosivost: 3.334 kg
Maksimalna brzina: 267 km/h
Domet: 1.230 km
Maksimalna visina letenja: 3.800 m
Naoružanje: 4 torpeda sting rej ili 4 dubinske bombe

Arestovič: Ukrajina propustila poslednju šansu

Bivši savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Oleksij Arestovič izjavio je juče na svom Jutjub kanalu da Ukrajina neće moći da pobedi u sukobu s Rusijom.

- Ako svi misle da ćemo garantovano dobiti rat, onda je od 14. januara to prestalo da bude sigurno. Pogledajte ocenu poljskog predsednika Andžeja Dude, koji sumnja da će Ukrajina preživeti - rekao je Arestovič na Jutjub kanalu, navodeći da je propuštena poslednja šansa za pobedu.

On je primetio da je u njegovoj zemlji počela borba za vlast koja će u najkraćem roku dovesti do poraza Ukrajine.

U Kijevu uhapšen zamenik ministra

Zamenik ukrajinskog ministra infrastrukture Vasil Lozinski uhapšen je zbog sumnje da je proneverio sredstva namenjena obnovi oštećene infrastrukture.

On je optužen da je ostvario nezakonitu korist od 400.000 dolara potpisujući precenjene ugovore za kupovinu mašine i opreme za obnovu zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije