MRAČNA PROGNOZA UNICEFA: Poginulo više hiljada dece! Potresi se ne smiruju, kao da je zemlju pogodilo 130 atomskih bombi (FOTO)

Novosti online

07. 02. 2023. u 13:32

BROJ žrtava širom Turske i Sirije porastao je na najmanje 5100 nakon snažnih zemljotresa jačine 7,8 i 7,5 stepeni Rihterove skale, koji su juče rano ujutru potresli te dve zemlje. Ukupan broj povređenih u dve zemlje popeo se na 15.762.

МРАЧНА ПРОГНОЗА УНИЦЕФА: Погинуло више хиљада деце! Потреси се не смирују, као да је земљу погодило 130 атомских бомби (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP

Potvrđeno je da je više od 5100 ljudi poginulo

Nakon jučerašnjeg katastrofalnog potresa magnitude 7,8 potvrđena je smrt više od 5100 ljudi.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je u toj zemlji umrlo 3549 ljudi. U Siriji su prijavljena 1602 smrtna slučaja.

Ranije danas Svetska zdravstvena organizacija procenila je da je oko 23 miliona ljudi, uključujući 1,4 miliona dece, pogođeno potresom.

UNICEF: U potresima u Turskoj i Siriji možda poginulo hiljade dece

Agencija Ujedinjenih nacija za decu saopštila je u utorak da je u potresima koji su razorili brojne zgrade u Turskoj i Siriji možda poginulo hiljade dece.

"U potresima koji su juče pogodili južnu Tursku i severnu Siriju možda su poginule hiljade dece", rekao je portparol UNICEF-a Džejms Elder novinarima na brifingu u Ženevi.

Dodao je da organizacija ne može utvrditi konkretan broj poginule dece. Trka s vremenom i hladnoćom nastavlja se u utorak, dan nakon katastrofalnih potresa koji su pogodili jugoistok Turske i sever Sirije, gde broj umrlih nastavlja da raste, premašujući 5000, prenose svetske agencije.

"Kao 130 atomskih bombi"

Hamdulah Livaoglu, seizmolog sa Univerziteta Kodžaeli u Turskoj, snimio je zvuk potresa koji je u ponedeljak ujutro pogodio Tursku i Siriju.

Sirijski džihadisti pobegli iz zatvora nakon potresa

Najmanje 20 zatvorenika u sirijskom zatvoru - za koje se veruje da su džihadisti - pobeglo je nakon što je potres oštetio ustanovu, rekao je izvor agenciji France-Pres (AFP). Zatvor u gradu Rajo u blizini turske granice ima oko 2000 zatvorenika, od kojih se za oko 1300 sumnja da su borci IS-a, rekao je upravnik zatvora.

Potres magnitude 7,8 od ponedeljka prouzrokovao je štetu uključujući napuknute zidove i vrata. "Zatvorenici su počeli da se bune te su preuzeli kontrolu nad delovima zatvora."

"Oko 20 zatvorenika je pobeglo, za koje se veruje da su militanti Islamske države."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

PAŽLJIVO PRATIMO SITUACIJU IAEA: Nema štete na iranskim nuklearnim lokacijama