PREGOVORI O JAVNOM DUGU SAD: Bajdenovi ljudi i šef republikanaca održali razgovore o podizanju gornje granice zaduživanja SAD

Tanjug

25. 05. 2023. u 00:30

PREGOVARAČI demokratskog predsednika Džozefa Bajdena i predsedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa Kevina Makartija održali su razgovore, koje su obe strane opisale kao "produktivne", u pokušaju da postignu dogovor o podizanju gornje granice zaduživanja SAD i izbegnu katastrofalni scenario da Amerika ne bude u stanju da plati svoje račune.

ПРЕГОВОРИ О ЈАВНОМ ДУГУ САД: Бајденови људи и шеф републиканаца одржали разговоре о подизању горње границе задуживања САД

Foto Tanjut/AP

Posle četvoročasovnog sastanka u Beloj kući, Makarti je izjavio da se u pregovorima napredovalo i da će se oni nastaviti tokom večeri. Predvideo je da će dve strane postići dogovor, iako je ostalo još nekoliko nerešenih pitanja, prenosi Glas Amerike.

-Načinili smo napredak u razgovorima, tako da je to veoma pozitivno, rekao je Makarti novinarima. "Želim da budem uveren da smo postigli pravi dogovor, a mogu da vidim da idemo u tom smeru", rekao je on.

Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer kaže da razgovori daju rezultate.

-Ako nastave da se održavaju u duhu dobre volje, možemo da postignemo sporazum, izjavila je na brifingu za novinare, dok su vođeni razgovori.

Ranije danas, Makarti je ukazao da je optimista u smislu da bi se napredak mogao ostvariti pre 1. juna i isteka roka - kada bi Ministarstvo finansija moglo ostati bez rasploživog novca.

-Nadam se da ćemo ostvariti napredak, poručio je Makarti, odbacujući odgovornost za krizu, rekavši da je krivica na strani Bele kuće.

Pregovori o gornjoj granici duga direktno su povezani sa već poznatim problemom - republikanci predvođeni Makartijem nastoje da smanje potrošnju federalne vlade, dok Bajden i demokrate to ne žele, navodi Glas Amerike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)