uživoRAT U UKRAJINI: Odbijen poziv američkim izvođačima da održavaju F-16 u Ukrajini

Novosti online

31. 08. 2024. u 07:40 >> 18:16

RAT u Ukrajini - dan 920.

РАТ У УКРАЈИНИ: Одбијен позив америчким извођачима да одржавају Ф-16 у Украјини

Foto: Profimedia

Odbijen poziv američkim izvođačima da održavaju F-16 u Ukrajini

Savet za nacionalnu bezbednost odbacio je vojni poziv da se pošalju američki civili u Ukrajinu da pomognu u održavanju mlaznih lovaca F-16 i druge vojne opreme koju je isporučio Zapad nakon što je obaveštajna zajednica izrazila zabrinutost da bi Rusija mogla da gađa izvođače, prema američkim zvaničnicima.

Bajdenova administracija je bila uključena u debatu o izvođačima od početka rata između Ukrajine i Rusije, ali sa prvih šest od obećanih 80 aviona F-16 koji su stigli u Ukrajinu, argument je postao hitniji, piše Vol Strit Džurnal u petak.

Administracija se nada da će evropske zemlje preuzeti na sebe održavanje borbenih aviona, ali nije isključila mogućnost slanja Amerikanaca da obave posao, rekao je Šon Savet, glavni portparol Saveta za nacionalnu bezbednost.

Ukrajina je izgubila svoj prvi F-16 u ponedeljak tokom ruske raketne baraža, ubivši istaknutog ukrajinskog pilota. Uzrok pada nije saopšten, a istraga je u toku.

Obično je potrebno desetine osoblja za podršku da radi na mlaznim lovcima američkog vazduhoplovstva, a Pentagon kaže da se nada da Ukrajina može da uradi održavanje.

Međutim, sve zemlje, čak i Sjedinjene Države, oslanjaju se na privatne izvođače i osoblje za servisiranje aviona.

Kijev se nada da će mu F-16 pomoći da zadrži kontrolu nad nebom dok obara ruske rakete, ali bi mogao da se bori da održi avione bez održavanja, uključujući popravku i zamenu delova.

Neki zvaničnici Pentagona podržali su slanje američkih izvođača, međutim, predsednik Džo Bajden, po savetu Džejka Salivana, svog savetnika za nacionalnu bezbednost, zabrinut je da Ministarstvo odbrane nije imalo planove da reaguje ako ih Rusija napadne.

- Nismo doneli nikakve odluke i bili smo jasni da ne šaljemo nikakve američke trupe u borbu protiv Ukrajine, ali nema izvođača iz Ministarstva odbrane koji rade u Ukrajini - prokomentarisao je zvaničnik Pentagona.

Očekuje se da će Ukrajina dobiti i starije i unapređene F-16 iz Holandije, Norveške, Danske i Belgije. Holandija će platiti ugovor između ukrajinskog vazduhoplovstva i civilne kompanije za održavanje za podršku borbenim avionima, rekao je ove nedelje novinarima u Vašingtonu general Onno Eichelsheim, načelnik odbrane Holandije.

(NjuzMeks)

Ukrajina očajnički pokušava da spase Pokrovsk: Pristigla retka ofanziva

Očajnički želeći da ojača ukrajinsku odbranu oko Pokrovska, grada sa predratnim stanovništvom od 60.000 i važnog logističkog čvorišta 40 kilometara zapadno od ruševina Avdijevke u istočnoj Ukrajini, ukrajinska nacionalna garda je rasporedila jednu od svojih retkih ofanzivnih brigada - Kara-Dag brigada, piše Forbs.

Premeštanje brigade od oko 2.000 vojnika sa svog uobičajenog položaja u južnoj Ukrajini na nepoznato bojno polje na istoku naglašava hitnost rešavanja ukrajinskih problema između Avdijevke i Pokrovska.

Posle poraza ukrajinskog garnizona u Avdijevki, kome je ponestalo municije, sredinom februara posle brutalne petomesečne opsade, ruske brigade i pukovi neprestano napreduju ka Pokrovsku.

- Kičma ukrajinske logistike u regionu Donjecka je pod pretnjom - objasnila je ukrajinska analitička grupa Frontelidžens insajt.

Kako navode Pokrovsk je "postao ključni centar za isporuku i distribuciju železničkog saobraćaja" omogućavajući snabdevanje ukrajinskih snaga duž široke linije ratišta.

Kako se rusko napredovanje ubrzalo u avgustu, Generalštab u Kijevu je konačno reagovao po tom pitanju.

Poslao je neka pojačanja u pravcu Pokrovskog da se priključe brigadama koje su se već nalazile na tom sektoru. Ima ih šest, mehanizovanih, vazdušno-desantnih i narodnih gardijskih brigada.

(Indeks.hr)

Rusija iznela dokaze: Američka privatna vojna kompanija se bori na strani Ukrajine u Kursku

Zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski izjavio je na sednici Saveta bezbednosti da postoje dokazi da američka privatna kompanija "Forvard obzervejšn grup" ratuje na strani Ukrajine uprkos svim normama međunarodnog prava.

Ruski diplomata je ujedno i upozorio da pred našim očima zapadne kolege grubo krše norme međunarodnog humanitarnog prava.
Kako saopštavaju ruski mediji, još uvek nije utvrđeno gde je tačno uslikana fotografija američkih plaćenika, ali sudeći po okruženju, oni se nalaze ili na teritoriji Rusije ili Ukrajine.

Podsetimo, nešto ranije je rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo na raport otpravnicu poslova SAD u Rusiji Stefani Holms kako bi joj saopštilo da Moskva ima dokaze da se Amerikanci bore u Kurskoj oblasti.
Moskva je istakla da su takvi postupci u suprotnosti sa izjavama administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena o navodnoj neumešanosti Amerike u prodor ukrajinskih snaga na teritoriju Rusije.
 

Holandija će isporučiti Ukrajini 28 oklopnih terenskih vozila

Holandija će isporučiti Ukrajini 28 oklopnih terenskih vozila "viking", saopštio je ministar odbrane Ruben Brekelmans.

"Viking" je amfibijsko oklopno teretno vozilo koje može da se kreće po vodi sa maksimalnom brzinom od pet kilometara na sat. Ovakav tip vozila koristi se i za prevoz vojnika.

Litvanija zatražila da se Ukrajini dozvoli da napada Rusiju oružjem dugog dometa

Litvanski ministar odbrane Laurinas Kašjunas pozvao je danas saveznike da dozvole Ukrajini da koristi zapadno oružje dugog dometa za napad na ciljeve unutar ruske teritorije.

- Moramo dozvoliti Ukrajincima da iskoriste svoj puni kapacitet protiv Rusije. EU i njene zemlje članice moraju jasno da kažu da ne postoje ograničenja za upotrebu obezbeđenog  naoružanja, uključujući sisteme dugog dometa, rakete ili bespilote letelice - rekao je Kašjunas posle sastanka ministra odbrane EU, prenosi Kauno Diena.

Sjedninjene Američke Države i neke zemlje EU ne dozvoljavaju napade na rusku teritoriju svojim oružjem koje je isporučeno Ukrajini.

Ukrajina želi da gađa vojne aerodrome i druge vojne ciljeve na ruskoj teritoriji sa kojih zvanična Moskva pokreće napade na ukrajinsku vojsku i civile i više puta je pozivala svoje saveznike da ukinu ograničenja, ali Berlin i Vašington se tom protive strahujući od konfrontacije sa Moskvom.

- Akcije ukrajinskih vojnika u ruskoj Kurskoj oblasti promenile su tok rata i otrkile ranjivost ruske vojske. Očigledno je da Ukrajinci znaju kako da se efikasno bore protiv ruskih snaga.- rekao je Kašjunas i pozvao druge zemlje EU da prate planove koje je usvojio Državni savet za odbranu Litvanije o izdvajanju najmanje 0,25 odsto vojne i bezbednosne podrške Ukrajini u roku od tri godine.

Lideri baltičkih država i Poljske potpisali su u junu pismo upućeno predsedniku Evropske komisije i predsedniku Evropskog saveta, u kojem pozivaju EU da pojača zapštitu granica sa Rusijom i Belorusijom.

Ruski narednik osuđen za ubistvo 13 osoba posle nagodbe odlazi na ratište u Ukrajini

Ruski vojni narednik Stanislav Jonkin, osuđen na 20 godina zbog izazivanja požara u noćnom klubu u gradu Kostromi 2022. godine, u kojem je poginulo 13 ljudi, potpisao je ugovor sa Ministarstvm odbrane Rusije za učešće u, kako se navodi, ruskoj specijalnoj operaciji, rekao je za RIA Novosti njegov advokat Jurij Hromcov.

- Jonkin je na proleće stupio u kontkat sa Ministarstvom odbrane kako bi bio poslat u Severni vojni okrug, presuda je trebalo da stupi na snagu. Presudu je ove nedelje odobrio vojni apelacioni sud - rekao je Hromcov.

Jonkinu je oduzet čin narednika i orden za hrabrost, a moraće da plati 14,5 miliona rubalja porodicama poginulih, kao i povređenima.

Vojni žalbeni sud mu je vratio čin narednika.

Jonkin je rekao da se pokajao zbog zločina, ali se nije složio sa kvalifikacijom dela.

Priznao je da je počinio ubistvo iz nehata.

On je i ranije učestvovao u ratu protiv Ukrajine, gde je ranjen.

Rusija postavlja redak sistem protivvazdušne odbrane na mostu Krim

Rusija je postavila retku modifikaciju PVO sistema Pancir direktno na Krimskom mostu, koji povezuje kopnenu Rusiju sa aneksiranim poluostrvom Krim.

Ova primena je nedavno istaknuta na slikama koje je objavio Telegram kanal "Krimski vetar", na kojima je prikazan položaj sistema na kritičnoj infrastrukturi.

Satelitski snimci potvrđuju da je sistem "Pantsir" prisutan na mostu najmanje mesec dana, što ukazuje na dugoročnu strategiju zaštite ove vitalne rute od potencijalnih ukrajinskih udara.

Konkretna korišćena varijanta je izvozni model sa oklopnom kabinom postavljenom na šasiju KamAZ-53958 i ofarbana je u pustinjsku kamuflažu.

Naročito se čini da je ova verzija bila jedinstveni prototip, koji je ranije bio predstavljen na Paradi pobede u Tuli i izložen na forumu "Armija".

Model "Pantsir-S1M", ima nekoliko poboljšanih taktičkih i tehničkih specifikacija u odnosu na standardne modele, uključujući povećani domet i mogućnosti visine za gađanje vazdušnih ciljeva.

Može da koristi dve vrste projektila, 57E6M-E i 57E6-E, koje su sastavni deo sistema Pantsir-S1.

Pantsir-S1M je dizajniran za protivvazdušnu odbranu male vojske, uključujući mobilne i administrativno-industrijske lokacije i regione od aviona, helikoptera, krstarećih raketa, taktičkih balističkih projektila i preciznog oružja.

Takođe služi za jačanje jedinica protivvazdušne odbrane tokom masovnih vazdušnih napada.

Ruska vojska zauzela selo Kirovo u DNR

Jedinice ruske vojne grupe „Centar“ oslobodile su selo Kirovo u DNR, saopštilo je u subotu rusko Ministarstvo odbrane.

Jedinice grupe trupa „Centar“ aktivno su oslobodile naselje Kirovo Donjecke Narodne Republike i nastavljaju da napreduju u dubinu odbrane neprijatelja“, navodi se u poruci.

Eksplozije u Kijevu

Vazdušna opasnost je u ranim jutarnjim časovima proglašena u Kijevu i Kijevskokj oblasti, kao i u drugim oblastima širom istočne Ukrajine.

Sirene su se oglasile i u Černjigovskoj, Poltavskoj, Kirovogradskoj i Nikolajevskoj oblasti.

Tokom noći sirene su se u više navrata oglašavale, a mediji su izveštavali da su eksplozije odjekivale u Kijevu.

Ulične borbe u Volčansku

Ruska vojska poboljšala je svoje položaje u Volčansku, a trenutno se u tom gradu vode ulične borbe, izjavio je šef administracije Harkovske oblasti Vitalij Gančev.

Rusi napreduju u Donjecku, zauzeli Karlovku

Ruske trupe zauzele Karlovku u Donjeckoj oblasti, javlja Dip Stejt.

Razlog je napredovanje Rusa u Galicinovku, preko koje je karlovački garnizon imao kontakt sa spoljnim svetom. Očigledno, Karlovka je napuštena da bi se izbeglo opkoljavanje.

Foto: Dip Stejt

Ovo selo je bilo moćno utvrđeno područje ukrajinskih oružanih snaga, koje se oslanjalo na mrežu rezervoara. Borbe za njega su trajale nekoliko meseci, dok Karlovka nije zaobiđena sa zapada i počela da se zaobilazi sa juga.

Stoltenberg prvi put o upadu u Kursku oblast

Upad ukrajinskih trupa u Kursku oblast u Rusiji je legitiman na osnovu prava Ukrajine na samoodbranu, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u svojoj prvoj reakciji na ulazak ukrajinske vojske u Kursku oblast u Rusiji.

Više o tome OVDE.

Broj povređenih tokom granatiranja  Belgoroda porastao na 46

Broj civila povređenih tokom ukrajinskog granatiranja Belgoroda i Belgorodske oblasti porastao je na 46 ljudi, javio je guverner Vjačeslav Gladkov na svom Telegram kanalu .

- Ponovo smo izgubili civile od granatiranja grada Belgoroda, petoro civila je ranjeno i nalazi se u bolnici i podvrgnuto je operaciji. U 8:00 lekari će izvestiti o njihovom trenutnom stanju - rekao je guverner na snimku.

Granatiran Belgorod, petoro mrtvih, 37 povređeno

Pet osoba je poginulo, a najmanje 37 je ranjeno u ukrajinskom granatiranju Belgoroda i Belgorodske oblasti u petak uveče, prenose ruski mediji.

Više o tome OVDE.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ NE VERUJE ŠTA GA JE SNAŠLO Završni masters visi o koncu?!