TRZAVICE NA RELACIJI VILNJUS-MOSKVA: Litvanija traži da Ukrajina napada Rusiju oružjem dugog dometa

Novosti online

31. 08. 2024. u 17:02

MINISTAR odbrane Litvanije Laurinas Kašjunas pozvao je danas saveznike da dozvole Ukrajini da koristi zapadno oružje dugog dometa za napade na ciljeve unutar teritorije Rusiji.

ТРЗАВИЦЕ НА РЕЛАЦИЈИ ВИЛЊУС-МОСКВА: Литванија тражи да Украјина напада Русију оружјем дугог домета

Foto: Epa


- Moramo dozvoliti Ukrajincima da iskoriste svoj puni kapacitet protiv Rusije. EU i njene zemlje članice moraju jasno da kažu da ne postoje ograničenja za upotrebu obezbeđenog naoružanja, uključujući sisteme dugog dometa, rakete ili bespilotne letelice - rekao je L. Kašjunas posle sastanka ministara odbrane Evropske unije (EU), prenosi portal Kauno Diena.

Sjedinjene Američke Države i neke zemlje EU ne dozvoljavaju napade na rusku teritoriju svojim oružjem koje je isporučeno Ukrajini.

Ukrajina želi da gađa vojne aerodrome i druge vojne ciljeve na ruskoj teritoriji sa kojih zvanična Moskva pokreće napade na ukrajinsku vojsku i civile i više puta je pozivala svoje saveznike da ukinu ograničenja, ali Berlin i Vašington se tome protive strahujući od konfrontacije sa Moskvom.

- Akcije ukrajinskih vojnika u ruskoj Kurskoj oblasti promenile su tok rata i otkrile ranjivost ruske vojske. Očigledno je da Ukrajinci znaju kako da se efikasno bore protiv ruskih snaga - rekao je Kašjunas i pozvao druge zemlje EU da prate planove koje je usvojio Državni savet za odbranu Litvanije o izdvajanju najmanje 0,25 odsto vojne i bezbednosne podrške Ukrajini u roku od tri godine.

Lideri baltičkih država i Poljske potpisali su u junu pismo upućeno predsedniku Evropske komisije i predsedniku Evropskog saveta, u kojem pozivaju EU da pojača zaštitu granica sa Rusijom i Belorusijom.

BONUS VIDEO: RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Novak Đoković ovo nije doživeo sedam godina